Mit gondoltok, csak vegán lehet állatvédő?
:D
De amúgy komolyan kérdeztem.
Én úgy gondolom, rengeteg dolog van amely kapcsán tényleg szükség lenne valami változásra, mert riasztó ütemben pusztítjuk és szennyezzük a környezetet. És ezek mellett bármikor ki is állok. Például hogy jobb környezetet biztosítsunk a tenyésztett állatainknak.
Ellenben úgy gondolom, hogy attól értelmetlen védeni az állatokat hogy táplálékul végezzék, hiszen ez egy természetellenes törekvés lenne.
Mások úgy gondolják hogy nemhogy ez utóbbi ellen is fel kell lépni, de bármit is tettél életed során az állatvilág védelmében, ha húst is fogyasztasz, akkor gyilkos vagy, nem állatvédő...
És miután ezt több helyről is megkaptam, úgy gondoltam megkérdeznék másokat is, tényleg az én gondolkodásmódommal van a baj, hogy értetlenül állok ezen vegán gondolatmenet előtt?
Nincs semmi baj a gondolkodásoddal, szerintem emiatt ne cakkozd magad.
A növényvilág is 'élő' világ, érző világ, csak épp nem látványos, nem tud kommunikálni, nem csóválja a farkát, nem dorombol stb., de amikor megesszük a növényeket, ugyanúgy élőlény gyilkolászunk, csak mivel nem halljuk a növények sikolyait, ezt a legnagyobb lelki nyugalommal tesszük. A növény- és állatvilág arra alakult ki/arra lett teremtve (ki miben hisz/nem hisz), hogy eledelül szolgáljon (ha nem így volna, ásványokkal táplálkoznánk, vagy tényleg fényevők lennénk), a gond csak ott van, hogy tisztelettel és hálával kellene elfogadnunk a természet ajándékait, s nem tönkrevágni a saját életterünket.
Összefoglalva, számomra gyilkos az, aki öncélúan, szórakozásból gyilkolász, akár szüksége van az élelemre, akár nincs, a vegán meg nem állatvédő, csupán... vegán. :)
Nem, az állatvédelem jelenleg elsősorban arról szól, hogy az állatok normális körülmények között legyenek tartva.
Aki vegán, az persze egy lépéssel előrébb jár, de ő sem tökéletes, mert nem egyedül a húsevésen múlik a dolog (ld. még az állatkísérleteket pl.)
Volt már a kérdés.
Szerintem a két dolog független.
Pl. gondold el: növényvédő akkor csak fényevő lehet?
Röviden, tömören: Igen.
Húsevő nem lehet állatvédő, mert ez egy paradoxon. Akkor is az, ha netalántán 1-1 fajt ténylegesen védenek (bár általában csak kutyát és macskát).
Hogy néz ki az, hogy 1-1 fajt védesz, míg más fajoknak fizetsz a kínzásáért, megerőszakolásáért és meggyilkolásáért? Ehhez minden húsevő és vegetariánus a pénzét és a támogatását adja.
" Meg lehet kűzdeni azért, hogy kíméletesen öljék le az állatokat."
Az aztán hatalmas eredmény! :D Te mit szólnál hozzá, ha nem durván hanem "kíméletesen" ölnének meg? Nonszensz.
" A növényvilág is 'élő' világ, érző világ"
Hülye vagy, vagy hülye vagy?
A növényeknek nincs idegrendszere (se fájdalomközpontja, se személyisége), ebből következik, hogy nem tudnak fájdalmat érezni. Egy húsevő miatt pedig 15x annyi növényt kell "elpusztítani" mert az állatoknak takarmány kell. Növényfogyasztás nélkül nem lehet élni, állathasználat nélkül viszont igen.
" Aki vegán, az persze egy lépéssel előrébb jár, de ő sem tökéletes, mert nem egyedül a húsevésen múlik a dolog (ld. még az állatkísérleteket pl.)"
Aki vegan, az nem csak húst nem eszik, hanem semmilyen állati eredetű dolgot sem vesz meg, sem táplálkozás, sem ruházkodás, se egyéb célból. Nem támogat cirkuszokat sem, és ahol csak lehet kerüli az állatokon tesztelt termékeket is.
Nos, ezekkel szemben egy húsevő mit csinál? 99% semmit, a maradék 1% meg megment esetleg 1-1 kóbor kutyát vagy macskát. Ezután pedig már állatvédőnek tartják magukat. Wow.
"Nos, ezekkel szemben egy húsevő mit csinál? 99% semmit, a maradék 1% meg megment esetleg 1-1 kóbor kutyát vagy macskát. Ezután pedig már állatvédőnek tartják magukat. Wow."
Ez elég ostoba prekoncepció. Már elnézést!
Éppen arról lenne szó, hogy az ember pont ugyanúgy aktív állatvédő, mint a többiek, minden egyes kérdésben, kivéve az állati eredetű dolgok fogyasztását.
Képzeld, ezzel együtt ugyanúgy lehet küzdeni még a nagyüzemi állattartás körülményei ellen is!
Kérlek vezesd le nekem, hogy aki ugyanúgy kiáll a cirkuszokkal, a kozmetikai szerek állatokon való tesztelésével, az állatkínzással, a nagyüzemi állattartással, stb szemben, de közben otthon van egy baromfiudvara, és időnként megeszik egyet-egyet, miért nem állatvédő?
" Éppen arról lenne szó, hogy az ember pont ugyanúgy aktív állatvédő, mint a többiek, minden egyes kérdésben, kivéve az állati eredetű dolgok fogyasztását. "
Én megnézném, hogy a "kedves" húsevők, mennyire foglalkoznak azzal, hogy ne állatkísérletes termékeket vagy 'cruelty free' ruhákat vegyenek, de rendben, reflektáljunk csak arra, hogy csak táplálkozás terén nem vegánok: Az a fő probléma ezzel, hogy az élelmiszeripar miatt kínozzák és ölik meg a legtöbb állatot. Nyilván már az is nagy dolog lenne, ha a a fogyasztói lét más aspektusaiban (ruházkodás) nem vennének állati eredetű dolgokat, de ezzel még a legtöbb állatot elpusztító iparágak változatlanul megmaradnának.
" Képzeld, ezzel együtt ugyanúgy lehet küzdeni még a nagyüzemi állattartás körülményei ellen is! "
Lehetni lehet, csak nem sok értelme van. Ezek az iparágak abszolút profitmaximalizációra törekszenek, és még az iparban dolgozó emberek jóléte sem érdekli őket. Pont az állatok helyzete fogja őket érdekelni, akikre eleve csak felhasználható erőforrásként, a végletekig kizsákmányolható árucikként tekintenek?
Pluszba felvetetted, hogy az ember mennyire szennyezi a környezetet. Nos, ha jobbak lennének a körülmények, a szennyesezés akkor sem csökkenne, mert ugyanúgy fent kell őket tartani. Sőt mi több a körülmények javítása ezeknek az iparágaknak még pénzbe is kerülne, és pontosan ezért soha nem fogják meglépni ezt a lépést. Már próbáltak pl a tejiparra nyomást gyakorolni, de eddig 1x sem volt még sikeres..
" Kérlek vezesd le nekem, hogy aki ugyanúgy kiáll a cirkuszokkal, a kozmetikai szerek állatokon való tesztelésével, az állatkínzással, a nagyüzemi állattartással, stb szemben, de közben otthon van egy baromfiudvara, és időnként megeszik egyet-egyet, miért nem állatvédő?"
Az emberek többsége városokban/nagyvárosokban lakik, ahol esélyük sincs nem ipari húst/tejet/tojást fogyasztani. Falun is egyre kevesebben gazdálkodnak, és még attól is kevesebben bánnak jól az állataikkal.
Itt visszautalnék arra is amit az előbb írtam: Az élelmiszeripar gyilkolja meg a legtöbb állatot.
Aki pedig szereti az állatokat az nem fogja szeretetből elvágni a torkukat és kibelezni őket.
Ezek az emberek nem állatvédők: Eleve a tejükért, húsukért,tojásukért tartják őket, tápszerekkel hizlalják, miközben már az jár a fejükben, hogy milyen jó kövér lesz a jószág, de csodálatos lesz megenni.
Ezenkívül nem csak a baromfik vannak: A nagytestű állatok az életük 80%-át leélik egy kis istállóban, 0-24-ben a falat bámulva, térdig szarban állva.
Hovatovább, az iparággá fejlődés is így kezdődött. Persze ezek a körülmények még mindig jobbak, mint az ipariak, de nem azért mert a falusiak olyan fene nagy állatvédők lennének: Azok a szerek amik az állatok gyors hizlalására kellenének, a termelékenység növelők rengetegbe kerülnek, és úgy már veszteséges lenne nekik az állattartás.
Természetesen van kb egy 5% kivétel is, akik ténylegesen jól tartják az állatokat, csak a húsevők szeretik a maradék 95%-ra is ezt ráhúzni, holott épp az ellenkezője igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!