Más is van, akit nyomaszt a feminizmus?
27 éves házas nő vagyok, egy gyerek anyukája.
Az utóbbi időben a csapból is a feminizmus folyik, minden magazinban van róla legalább egy cikk, interneten is lépten-nyomon ebbe a témába botlok.
Önmagában nem zavar, hogy a nők megvalósítják önmagukat, nem irritál, hogy vezérigazgatók lesznek meg tudósok, sőt, örülök neki, ha valaki boldog és elégedett az életével.
Én is az vagyok az enyémmel. Van egy diplomám, de úgy alakult, hogy nem dolgozom, otthon vagyok és a családomról gondoskodom, támogatom a férjemet az ő karrierjében, sokat segítek neki. Valahogy sosem vonzott a saját karrier, teljesen boldog vagyok így.
Számomra öröm, hogy finomat főzök a szeretteimnek, hogy uzsonnát készítek nekik stb.
Ez nem azt jelenti, hogy a szolgájuk vagyok, van, hogy a párom főz nekem hétvégén vagy ő hozza ágyba a kávét. Eddig teljesen meg voltam elégedve ezzel az életformával, de ez az újfajta feminista hullám elbizonytalanított, hogy én talán nem vagyok olyan jó és értékes, mint azok a nők, akik 30 felett szülnek, fontos karriert építenek és magas fizetésük van. Ők hasznosak a társadalomnak, én nem.
Nekem semmi bajom amúgy azzal, aki így él, de rosszul esik, amikor minden arról szól, hogy az a nő ér valamit, aki megvalósítja önmagát és sikereket ér el a munkában. Aki nem, az egy lúzer. Volt olyan cikk, amiben konkrétan az állt, hogy a nőknek nincs szükségük pasira egy villanykörte kicseréléséhez és azzal kiheréljük a férfiakat, ha mosunk rájuk. Én sosem cseréltem villanykörtét, lehet menne,de örülök, hogy a férjem megcsinálja helyettem. Mosok rá és úgy érzem, ezzel nem kiherelem, hanem törődök vele. A mi házasságunkban megvannak a hagyományos szerepek és én ezt cseppet sem bánom.
Mégegyszer hangsúlyozom, nekem nincs gondom azzal, ha valaki nem így él, nem is akarom ezt senkire ráerőltetni, de úgy érzem, hogy ez az ,,erőszakos " feminizmus hullám nyomás alá helyezi a hozzám hasonlókat és kezdem magam ettől rosszul érezni.
Ti hogy vagytok ezzel?
Értem, hogy miről beszélsz.
A fizetésbeli különbségről nincs tapasztalatom. Amikor még dolgoztam négyen voltunk a munkahelyemen azonos munkakörben és mindenki ugyanannyit keresett. Ettől elhiszem, hogy van ilyen sajnos, hiszen statisztikai tény.
A gyerek mellett valóban nagyon nehéz munkát találni, sok barátnőm volt ilyen helyzetben. Viszont szerintem ez nem másabb, mint hogy pl szinte minden pláza butikban eladóNŐT keresnek. Bizonyos munkakörökben mi ,nők sokkal könnyebben el tudunk helyezkedni. Tehát sok esetben meg a férfiaknak nehezebb megszerezni bizonyos állásokat, csak erről nem nagyon esik szó. A munkaerő piacon szerintem nem kimondottan a női-férfi egyenjogúság ami problémás, hanem inkább az általános előítéletesség: "nem veszem fel, mert gyereke van és majd biztos havi 5x nem jön, mert beteg a gyerek." "Nem veszem fel, mert roma és biztos nem szeret dolgozni és lop." "Nem veszem fel, mert férfi és egy csinos nő több vendéget vonz be a kocsmába."
Sajnos minden munkakörben van egy preferált, ideális jelölt és sokszor van olyan, hogy valaki kívűlreked, mert nem felel meg a nem szakmai elvárásoknak.
Nekem nagyon sok nő ismerősöm dolgozik magas beosztásban és keres nagyon jól. Már szerencsére nem vagyunk kiszorítva a jó pozíciókból.
Az igaz, hogy bizonyos állásokat férfiaknak tartanak fent, de ezt valahol elfogadom, 'ért pl ha lenne egy szépségszalonom , nem hiszem, hogy felvennék egy férfi kozmetikust. Nem azért, mert fú de gáz, hanem mert nem hiszem, hogy tolonganának a vendégek intim gyantára.
A családon belül meg igaz, hogy nagyon sok nőt elnyomják, de ez nem jogi egyenlőtlenségből fakad. Ugyanígy van férfi, aki alá van rendelve, a saját családomban is van ilyen.
Igenis létezik családon belüli erőszak, de ennek forrása nem az, hogy az egyik fél nő, hanem az, hogy vannak elmebeteg emberek, akik terrorizálják a családtagjaikat, legyen az a felesege/férje, gyereke, szülei.
Olvastam róla, hogy tény, hogy Európában is halnak meg férfiak, mert a feleség veri őket. Szerintem a házastársak közötti elnyomás/bántalmazás nem társadalmi problémára utal, hanem arra, hogy az egyik fel (vagy akar mindkettő) súlyos mentális beteg.
Szóval én úgy látom, hogy az EU területén szerencsére egyenjogúság van. Nem egyforma a két nem, soha nem is lesz az, ezért van, amiben az egyik, másban a másik élvez előnyt, de összességében ugyanannyi lehetőséggel bírnak, még ha nem is teljesen egyformák ezek a lehetőségek.
Teljesen egyetértek, hogy segíteni kell mindenkinek, aki bajban van.
Úgy gondolom, hogy fontos, hogy küzdjünk a társadalmi egyenlőtlenségek ellen.
Igazából nem is erről szólt az eredeti kérdésem, mert teljesen igaz, hogy sok nő szorul jogvédelemre és hogy pl. fontos lenne, hogy ne legyen különbség a fizetésben. Továbbra is azt gondolom, hogy a férfiakat is sok szempontból éri hátrány a munkaerőpiacon, de ez nem kisebbíti a nők problémáját.
Nem azt nézik le amúgy, ha valaki házas és szül, hanem kimondva-kimondatlanul azt, akinek ez a FELADAT. Manapság szerintem a média és a(z elferdített) feminista eszmék miatt nincs túl nagy megbecsültsége társadalmi szinten annak a nőnek, aki háztartásbeli és ,,csak" gyereket nevel, hagyományos szerepet tölt be a családban és a közösségben.
Ezzel pedig pont az eredeti célja ellen fordították egyesek a feminizmust: a szabad választás joga ellen.
A feminizmus nem az, amiről a női magazinok írnak. A legtöbbnél műveletlen-félművelt nagyszájú újságírók írogatnak túl szűkre szabott határidőkre ahhoz, hogy komolyan vehető cikk legyen belőle.
Engem leginkább egyébként az zavar, hogy a feminizmusra kenve mindenkit elzavartak dolgozni, és bár tényleg van különbség a férfi és női fizetések között, de valójában a férfiak is sokkal kevesebbet keresnek, mint amiből régen egy férfi eltartotta a családját. Tehát ma két kereső is nehezen él meg, míg régen egy kereső eltartotta a fizetéséből a 5-6 fős családját, méghozzá jó körülmények között. Vagyis a női munka szinte kötelesség lett, nem lehetőség.
Az igazi feminizmus az, hogy olyan életet választhatsz, amilyet akarsz: lehetsz tudós, cégvezető vagy háziasszony is. És a feminizmus akkor valósult volna meg, ha az előbbieket egy nő tényleg ugyanolyan esélyekkel megtehetné mint egy férfi, de ez sajnos nincs így. A hátrányos megkülönböztetésen kívül sajnos egy nőnek úton-útfélen szexuális zaklatásnak minősülő dolgokat is el kell viselnie, ami az emberek többségének valahogy természetes. Például velem rendszeresen "évődnek", kezdenek ki ismeretlenek. (Nem kihívó sem az öltözékem, sem a viselkedésem.) Csak csupán azért, mert nő vagyok.
Ha valaki szívesen háziasszony és megengedheti magának, hogy ezt "főfoglalkozásként" űzze, az szerintem szerencsés, e miatt senkinek nem kellene rosszul éreznie magát. Hiszen az anyaság a legszebb hivatás, bárki bármit mond, de az ellen viszont tiltakozni kell, hogy bárkit akarata ellenére ilyesmire kényszerítsenek. Ez nem lehet, sem egyéni, sem társadalmi szinten elvárás.
Azért is élénkülhettek fel a feminista hangok, mert a magyar politikusok büntetni akarták azokat a nőket, akik nem szültek gyereket. Konkrétan alacsonyabb nyugdíjjal. Ami azért is égbekiáltó igazságtalanság, mert vannak nők, akik bármennyire is szeretnének gyereket, családot, nem sikerült nekik, akár egészségi, akár párkapcsolati problémák miatt. Nincs aki nyugdíjas korukra támogassa őket, egyedül vannak, mint az ujjam és még legyen alacsonyabb a nyugdíjuk is???
Ha dolgoznál akkor 8órával+utazás lennél kevesebbet a családoddal, ennyivel kevesebbet tudnál az ellátasukra fordítani. Ami szerintem a te mostani értékrended szerint kevés lenne, flusztálna téged, feszülté tenne ergo nem lennél boldog. Ismertem olyat aki mire felépítette a karrierjét és elérkezettnek látta az időt hogy szüljön, már nem tudott.
Jó ez így, élvezd hisz boldoggá tesz.
Saját véleményem szerint ez tulajdonképpen abból fakad, hogy egy-két férfi nem gondolván arra, hogy a szavaknak súlya van, akkora rendszerességgel hangoztatja azt, hogy a férfiak mennyivel erősebbek, okosabbak, a nők pedig maradjanak a hálószobában, hogy azok a nők akik nem törődnek bele ebbe lázadni kezdenek. Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy ezt a tulajdonságot mindegyik férfi viseli, csupán pár ember nem mászott olyan magasra a fejlettségi ranglétrán mint mások. De szinte biztos vagyok benne, hogy nem a férfiak miatt történt ez az egész, ha szabad ezt mondani, akkor a nők a vétkesek. Nézd csak; már óvodás korunk óta mondják a lányok, hogy őket megütni féregség. Na, szerinted innentől kezdve a férfiak hibája, hogy törékenyek vagyunk a szemükben? No meg mindig felkapják azt, ha az ellenkező nem üti meg a gyengébbet, iskolás korunk óta a fiúkkal cipeltetnek dolgokat, valamint egy lenge öltözetben pózoló hölgy szinte mindennapos látvány, és ez azt sugallja,hogy ez az összes értékünk (bár általában az ilyen hölyeknél valóban kimerül ennyiben az értékük, irónikus)-lényegében belénk nevelik, hogy melyik nem mire jó, mire nem.
Itt egy másik válasz:
Az evolúció során úgy fejlődtünk, hogy a nők teste valóban törékenyebb lett, és meglehet, hogy az értelmi szintünk csekélyebb (a férfiak voltak a kenyérkeresők, ők szavazhattak, a nőkben meg csak a háziasszonyt látták), és szerintem innentől kezdve nincs min vitázni, ezért van, hogy a nagy általánosságban a férfiak erősebbek, intelligensebbek (szeretném kihangsúlyozni a nagy általánosságbant, nehogy valaki megtámadjon még a végén).
Azt mondják, egyenjogúság van, de soha sem lesz. Amíg egy nő a testével hódít és elhiszi, hogy elég,ha szép, nem fogják őt többnek látni mint a férfit, ezt végre meg kéne tanulni. Jóllehet a fiúk szintén a külsejükkel hódítanak, viszont most nem róluk van szó, hanem a férfiakról.
Még annyit a végére, hogy a feminizmus fő kiváltó oka az egyenjogútlanság, ez valóban hihetetlenül zavaró,ha pl.munkát keres valaki,viszont a legtöbb állásra csak férfiakat fogadnak (utána lehet nézni), vagy ha pl.egy nő egy elektronikai dolgokat árusító boltban dolgozik, vagy autóértékesítői állást tölt be, netán buszsofőr, akkor nem csak csúnya pillantásokra tesz szert, hanem távozó ügyfelekre is(ennek is utána lehet nézni, a statisztika nem csal).
14/L
Koszonom a válaszokat!
Örülök, hogy nem ment at a kommentek sokasága egymás sertegetesebe! 😊
Végül megerősítettetek abban, hogy az én ,,hivatasommal" sincs baj és elhiszem, hogy a feminizmus nem feltétlen egyenlő az agyatlan cikkekkel. Köszi mindenkinek! 😊
Többen írtátok arról, hogy a média mennyire kifordítja a feminizmus lényeget. Ma saját magam is meggyőződtem errol.
Az egyik magazin, amelyik kb. minden számában a feminizmus mellett kampányol, a Facebook oldalán egy ötven árnyalat triologiahoz kapcsolódó, rajongó hangvételű cikket osztott meg. Kb az a lényege, hogy Mr Grey minden no álmai netovábbja. Úgy gondolom, hogy eleg vicces, hogy egyik nap arról írok cikket, hogy a nők legyenek önállóak, vívják ki a tiszteletet stb., másnap meg arról, hogy micsoda szuper dolog, ha a pasid attól izgul fel, hogy téged a nadrágszíjjal megkorbácsol és alárendelt fél vagy a kapcsolatban. Szóval tényleg, tök hiteles egy ilyen filmet propagálni, közben meg girl power jelmondatok tűzni a zászlónkra. Látszik, hogy mekkora nagy eszmeiség van az ilyen cikkek mögött.
A másik magazin meg feminista újonnan állít be tárgyiasított, magamutigató celebeket és szerintük az emancipáció csúcspontja, ha a mellbimbónkat villogtatjuk.
Azt kell mondjam, hogy sajnálom, hogy hagytam, hogy a média által sugallt kép alakuljon ki bennem egy eszméről, a jövőben ezeket a magazinokat is kerülni fogom 😂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!