Mostanában miért egyre gyakoribb a motor szót helytelenül ragozni?
Figyelt kérdés
Szövegkörnyezet példának okáért:
Délután javítottam a "motrot".
Nem értem hogyan jön ez az embereknek. Egyre többször látom ez valami divat vagy mi?
2017. júl. 19. 22:45
11/14 rajcziz válasza:
Mifelénk is inkább a motrot szót használják (tájszólás), viszont több környékbelitől is hallottam már, hogy motort mondanak, amikor egy motorbicikliről beszélnek, és motrot, ha a gépről (pl. ki kell cserélni a motrot az autóban). Irodalmilag valóban a motort alak a helyes, de mint már elhangzott, a motrot sem helytelen, egyszerűen a magyar nyelv használatának sokszínűségét tükrözi.
12/14 anonim válasza:
Ám az érdekes, hogy csak akkor ragozzák rosszul a motort, amikor a motorkerékpárról van szó. Ha motorról, mint alkatrészről, azt mindig helyesen mondják.
13/14 anonim válasza:
Jászság és a nyírség környékén ejtik így.
14/14 BringaManó válasza:
#11/#12: vicces, hogy pont fordítva írtátok le a jelenséget... :-)
(#12: "rosszul"?... mihez képest?... ő így tanulta, ez az anyanyelve neki...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!