Mostanában miért egyre gyakoribb a motor szót helytelenül ragozni?
Szövegkörnyezet példának okáért:
Délután javítottam a "motrot".
Nem értem hogyan jön ez az embereknek. Egyre többször látom ez valami divat vagy mi?
Nem értem, hogy hogyhogy nem érted, hogy honnan jön... Egy csomó hasonló szót így toldalékolunk, pl. termet, terhet, pelyhet, kelyhet, szobrot, fodrot, malmot, halmot, csokrot, bokrot, gödröt, böglyöt, vödröt/vedret, szedret, epret...
bővebben pl. itt:
és nem utolsó sorban:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__77094..
:-)
Helyesen motort. A motrot, motorot, motortot ostobaság.
Off: A vakondok többesszáma vakondokok, vagy vakondokokok?
Nem lehet, hogy viccnek szánják? (Csak feltételezés a részemről)
Pl. mint pszichomókus, előferdül...
Tisztára mint egy Markos-Nádas jelenet :D
én motrok
te motorsz
ő motor
mi motrunk
ti motortok
ők motornak
Nem ostobaság. Akkor az ólmot, meg a többi száz példa miért nem ostobaság?
Ezt a sudribunkózós filozófiát már el kéne felejteni, mert valójában nem tudjátok megfogalmazni, hogy miért is rosszak bizonyos élőnyelvben használt formák. Lehet szeretni-utálni, de van. A megértést nem igazán rontja.
Ritkán változik a szótő a magyarban, de a tárgyragnál megesik. Az utolsó magánhangzó kiesik, csak a rag segéd-magánhangzója marad bent a szóban.
Hogy eredetileg milyen funkciója volt, azt én nem tudom biztosan, viszont sok szónál jelen van (majomot helyett majmot). Egyrészt maga a logika átragad más szavakra is a köztudatban, másrészt pedig kiejtést könnyítő szerepe is lehet.
Vagy amiben van t-r páros: sátor, sátrat, sátrazás
Azon kívül, hogy mennyire szokványos, mi alapján ítéled az egyiket ostobaságnak, míg a másikat elfogadottnak? Ez is egyfajta nyelvi ingadozás, amit el kell fogadni az együttéléshez.
Gugel:
"sátrat":137k, "sátort":21,6k, "sátrazás":17,5k, "sátorozás":36,9k találat
A motrot nem bunkóság, hanem tájszólás. Ahogyan alma helyett az óma is az. V agy pl. a jövök helyett a gyüvök.
Csak ma szégyen tájszólással beszélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!