Őszintén: Tudod az EGÉSZ Himnuszt kívülről?
Gyűlöltem mindig is magolni, verset tanulni is. Valóban meg kellett tanulnunk egyszer, erre emlékszek, és valószínűleg emiatt könnyebben tudnám újratanulni, de most fejből nem tudom tovább az első versszaknál.
34/F
Mivel kötelező volt, és nagyon rá is szálltak anno annak idején, hogy megtanuljuk, így egyszeri átolvasás után kívülről tudnám az összes versszakot.
42/N
Akkor kapaszkodjon meg mindenki, én tudom, 23 éves vagyok. Mondjuk erős a gyanúm, hogy 20 év múlva már ezt nem mondhatom el magamról.
1. megtanulás: általános iskola
2. megtanulás: általános iskola "kis érettségi"
3. megtanulás: gimi
4. megtanulás: érettségi
+ Amúgy sem egy hosszú vers és még rímel is.
Igen. De én mindig jó voltam verstanulásból.
30/N
Az első 2-3 versszakot tudom belőle még mindig, de szerintem már azokat is hibásan :) Az első megy, gond nélkül, de hát azt azért évente egy-két alkalommal hallja az ember itt-ott.
35/f
Nem, az első versszak megy. 21/F.
*Hozzátenném viszont, hogy talán jobban megragadna ha használva lenne. Úgy értem, hogy nemzeti ünnepeken ne egy hangfalból szóljon a zenésített változata hanem mondjuk (pl tanárok lennének az alap amire a diákok ráénekelnek) énekeljük együtt.
Továbbá nemzeti öntudatra lenne szükség ahol az ember azért tanulja meg ezt a verset mert tiszteli és szereti a hazáját és nem pedig azért mert "jövőhéten számonkérés lesz".
Nekem nincs nemzeti öntudatom. Utálom ezt az országot. A jelenlegit, nem azt ami lehetne belőle. Ha tényleg lenne egy identitástudattal rendelkező, nagy létszámú (és minden bizonnyal "értelmiségi") réteg akkor változna a hozzáállásom.
Nyitott vagyok egyébként ezekre a dolgokra. Szeretek a magyar erdőkben "túrázni" (falun élek, 2 perc és a Tiszánál vagyok), szeretem ezt a nyelvet. De a tanítási rendszer és a kulturális elhatároltság miatt (természetesen miattam is, ezt nem tagadhatom le) valahogy az érdeklődési köröm szélére sodródott a magyarságba való "beletanulás". Nézzük csak meg a mai állapotokat. 48-ban egy szabadság harc volt, melyben a fiatalok szerves részt képeztek. De mi van ma? Azok akik nem radikalizálódtak azok otthon figyelték a neten keresztül, hogy anyáznak egymásra 15-én a Jobbikos és Fideszes szimpatizánsok. Ez igen... Elfelejtik az emberek, hogy az államfő és az állampolgár a demokráciában nem egy alá-fölé rendelt viszonyrendszer. Hogyha én most felhívnám Orbán Viktort, hogy most azonnal álljon neki, és készíttessen egy kimutatást (mondjuk az oktatásról ha már úgy is aktuális), ami a pénzekkel kapcsolatos, adott témában akkor kutya kötelessége lenne megcsinálni. Mivel ő nem uralkodó hanem egy megbízott, akit mi választottunk. Persze ez egy szélsőséges példa volt de elképzelhető lenne mondjuk aláírásgyűjtéssel hasonlóakat létrehozni. Ott a Jobbik, teszi de néhány kérdést kivéve sose jár sikerrel.
Másik példa, ha kitudódna ki vagyok, miket írok (más témában, politikában is megszólaltam már az internet keretei közt) nagy valószínűséggel ki lennék rúgva az egyetemről. Ez így megy. Nézd meg a Corvinuson hány tanár maradt.
Ma Magyarországon van egy igen erőteljes társadalmi összefeszülés a cigányok és a fehér bőrű emberek közt. Az igazságot te is tudod, én is tudom, mindenki tudja. Akkor miért nem lehet ellene tenni? Azért mert ha azt mondom ebben a k*r va országban, hogy a cigányok nagy része tanulatlan senki, aki semmire se fogja vinni az életben és élősködik az ország pénztárcáján akkor egyből kommunistafasisztanácinacionalistagyilkos lennék. Pedig csak az mondom, amit tapasztalok, legyek akár a buszon vagy menjek az utcán. Falun élek. Fehér bőrű magyar ember vagyok. Rendezett az udvarom, felsőoktatási intézményben tanulok, nincs priuszom de van egészséges jövőképem. Pártokra az elért eredményeik és programjaik alapján szavazok. Ezt olyan nehéz elérni a cigányoknak? Nem vagyok alapvetően fajgyűlölő de sokszor már a késhez nyúlnék az oldalamon.
Ez lenne az az ország melynek a Himnuszát oda-vissza fújnom kellene? Ahol nincs tiszteletben tartva az amit elértem (pl ha elvégzem az iskolát 3 út van: külföld, közmunka, kevés pénzért dolgozni ((sokszor normális jogvédelmi szervezetek nélkül))), ahol már most ürül a nyugdíjalap kifelé, ahol az fiatalok nagy többsége elamerikásodott és már a nyelvet sem ismerik jó formán, ahol eltudnánk magunkat tartani a mezőgazdaságot nézve de esszük a németek után gyártott sz* rját? *Teszem fel a kérdést*
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!