Különböző kultúrákból származó pár gyereke mindkét kultúrához tartozik, vagy egyikhez sem?
Szerinted a két különbözö kultúrából jövö párok egyformák? Ezeknek a gyerekei ugyanolyanok?
A "mindkét kultúrához tartozik"tól a "csak az egyikhez ragaszkodik"on keresztül az "egyik sem számít"ig bármi elöfordulhat.
Mindkét kultúrához tartozol.
De hogy melyikhez kötődsz, az sok mindentől függ. Pl. ha csak az egyikben éltél és a másikat csak hallomásból ismered, akkor nyilván az egyikhez sokkal jobban kötődsz, mint a másikhoz.
Szerintem azzal csak gazdagodik valaki, ha minél több kultúrát ismer. Szóval mélyedj el nyugodtan mindkettőben. Nem kell dönteni, hogy melyik vagy te, melyik jobb. Olyan összetett minden. Nem csak egy-egy dolog határoz meg minket.
Ez szép gondolat, köszönöm.
1., nagyjából olyasmit várok, mint a 3. válasz.
Attól függ, melyik országban èlsz, hogy neveltek a szüleid, ki tartotta jobban az otthoni szokàsokat, milyen zenét hallgattam/ételt ettétl/nyelven beszéltél otthon.
Nekem is voltak ebből problèmáim tini koromban, de sikerült helyre tenni ezeket, pedig a szüleim orszàga teljesrn különbözik.
"Valamelyiket szerintem muszáj pártolni, mert ha pl. a két kultúra összetűzésbe kerül, akkor el kell dönteni, hogy melyik oldalra áll az ember."
No, ilyen ne történjen!
Elsősorban:
Megkérdezhetem ,hogy milyen származású vagy?
Másodrészben ,a válaszom:
Nos, én elég kevert vagyok származásilag(zsidó-azon belül askenázi és lehetséges szefárdi ,de a nuszách szefárdot ,azon belül a bukhárit követem-,német-azon belül sváb,szász és lehet aleman-,magyar,francia,osztrák-azon belül stájer-,szlovák,porosz,kazah és török) ,de legnagyobb részben német/zsidó vagyok.
Egy ideig a német ,majd a türk (török/kazah) kultúra iránt érdeklődtem.
De már úgymond "100%-ban" zsidó identitásom van ,vallásomból kifolyólag (vallásos zsidó vagyok ,nem-zsidó ünnepek közül csak egy ünnep van amit önszántamból ünneplek ,ez a nowruz napja).
Meg a zsidó kultúra volt az ami életem nagy részében mindig is úgymond "részt vett" és az zsidó identitás is nagy szerepet játszott.
De szerintem ez az egyéntől függ.
Én úgy érzem ,hogy az a "feladatom" ,hogy szombatot tartsak és ne egyek disznót ,pl.
De ettől függetlenül ismerem akár a német,magyar ,vagy az osztrák kultúrát.
Én tinédzser vagyok ,de felnőtt koromba ha lesz gyerekem akkor max. héberül,jiddisül és ladinoul tanítanám + megmutatnám neki ,hogy mi az a hanuka és a purim.
De pl. a kóser étkezést ,vagy a szombat tartást egyáltalán nem tenném "kötelezővé" ,hülyeség is lenne részemről.
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!