Csak számomra borzasztó, hogy a mai fiatalok ilyen Szürke ötven árnyalata, Szent Johanna gimi, Éhezők viadala, a beavatott és alkonyat könyveket olvassák és filmeket nézik?
Nem mindenkit érdekelhet ugyanaz az a dolog.
Én például imádom a történelmet de mégsem olvasom és nézem a Trónok Harcát.
Ezek a könyvek kikapcsolódást jelentenek, ha valaki tanulni akar azt más könyvből teszi meg.
A szent johanna gimről nem tudok mit mondani azt se tudom miről szól, a beavatott pedig nem tetszik.
Az Alkonyat sorozat filmben borzasztó, de könyvben olvasható, bár több helyen elcsúszik a logika elég érdekes történet. Az emberek többsége szereti a misztikus dolgokat.
A szürke ötven árnyalata csak egy felkapott dolog, könyvben sincs jól megírva.
Az Éhezők Viadala nagyon jó filmben és könyvben is, egy jó történet az élet igazságtalanságairól, és az összefogás erejéről.
Röviden szerintem az olvasás értelme az, hogy átkerüljünk egy másik "dimenzióba", ahol nem kell a saját problémáidon rágódnod, teljesen kikapcsolhatsz.
Erre a célra az Alkonyat, Éhezők Viadala, Gyűrűk Ura, vagy éppen a Harry Potter )ami szintem senki életéből nem maradhat ki) ezek a könyvek külön dimenziók, egy másik világ, nem egy sima történet ami nem tud úgy kikapcsolni, lekötni mint egy misztikus regény.
#7 vagyok.
Utolsó válaszolónak:
Nem csak a Szent Johanna gimi meg a Trónok Harca létezik. Lehet a 13 éveseknek értelmes, a korosztályuknak megfelelő dolgokat is olvasniuk, nem csak az értelmetlen tinisztorik meg a felnőtt korosztálynak szóló, régies nyelvezetű művek léteznek. Üzenetben azt írtad, hogy senki nem olvasna el olyan könyvet, mint amiről az egyik válaszomban írtam, hogy a SzJG helyett inkább ilyeneket kéne írni. Szóval szerinted senki nem szeretne olyan könyvet olvasni, amiben a szereplőknek van személyiségük, legalább minimális karakterfejlődés van benne, és arról szól, hogy egy tini hogy küzd meg az életben adódó tényleg nehéz, komoly és súlyos problémákkal, és ez által hogy fejlődik a személyisége? Senki nem szeretne olyan könyvet olvasni, ami erőt adhat a tiniknek, motiválja őket, hogy hogy tegyék magukat túl a problémáikon, és elgondolkodtat? Nem tudom, te hogy vagy vele, de én sokkal szívesebben olvasnék egy ilyen könyvet, mint a Szent Johanna gimit. Egy átlagos, nyafogós, egyszerű tini és hozzá hasonlóan sablonos karakterek életéről bárki tud írni. Én sokkal jobban értékelem azokat a könyveket, amikben a karakterek rendesen ki vannak dolgozva, nem idegesítőek, elgondolkodtató a történet, és van értelme. És ha egy tinédzser hétköznapi életéről szól az a könyv, akkor könyörgöm, ne egy elcs*szett álomvilágban játszódjon már... Szerinted komolyan ez példaértékű? Egy átlagos, szürke lány története arról, hogy 14 évesen beleszeret első látásra egy fiúba, mert hűűdejól néz ki, és tökéletes, évekig siránkozik miatta, aztán természetesen összejönnek? Inkább nem kezdem el a felháborító és értelmetlen dolgokat sorolni a könyvben, mert írhatnám reggelig... Meg ez a könyv utasítja el az előítéleteket? Na persze.. És nem, nem kell egy 13 évesnek Trónok Harcát olvasni, de van egy-két normális könyv is, amik ennek a korosztálynak szólnak, és értelmesek. Lehet, hogy a Szent Johanna gimi szórakoztató, könnyű a nyelvezete, stb, de szerintem akkor is értékelhetetlen. Nincs bajom azokkal, akik szeretik az ilyen könyveket, de szerintem ez csak butít, és nincs a legjobb hatással azokra a 11-12 éves gyerekekre, akik próbálják megtalálni önmagukat, kialakítani a saját személyiségüket, és példaképet keresnek maguknak, akár egy könyvszereplő formájában... Szerintem (!) egy ilyen lánynak nagyon nem kéne ilyen könyveket olvasni. És elnézést, hogy nem a kérdésre válaszoltam, de úgy éreztem, ezt muszáj leírnom.
A kérdezőnek (hogy valami ideillő dolgot is írjak): Szerintem a Beavatottal és az Éhezők Viadalával akkor sincs baj. Jó, lehet, hogy nem a legtökéletesebb könyvek a világon, de szerintem mindkettő egész jó társadalomkritika, csak meg kell látni bennük a mögöttes mondanivalót. Meg egy 12-13 éves nem igazán figyel oda a logikátlanságokra egy történetben, szóval szerintem ezek a könyvek megfelelők ennek a korosztálynak, van mondanivalójuk is, és nincs baj azzal, ha valaki szívesen olvas ilyen könyveket. Nincsenek káros hatással a fiatalokra, sőt egész jó mondanivalójuk van, akkor meg miért ne olvassák, ha tetszik nekik? Majd ha sok ilyen könyvet elolvasnak, egy idő után úgyis nagyobb elvárásaik lesznek, és komolyabb könyvek után fognak nézni. (Legalábbis saját magamon ezt tapasztalom.) De egyébként ezek a könyvek sem rosszak, egész jók a karakterek, a világuk is egyedi. Szerinted mit kellene olvasnia egy 12-13 évesnek? Gondolom, a Trónok Harcánál az idősebb korosztályra gondoltál.
Nem értem, mi a problémád. Miért baj, hogy ezeket IS elolvassák? Jó, a Szürke szerintem egyáltalán nem tiniknek való, nem is nekik íródott, az Alkonyat meg háááát... vallási propagadnakönyv igazából, de ha valakit leköt, akkor miért ne olvashatná? A többivel meg nem értem, mi a problémád. Izgalmas, fordulatos regények, ennyi, nem kell többet belelátni. Nem kell mindenben az értékes "mondani valót" keresni, olvasson az ember pusztán az olvasás öröméért is. "Olvass néha pusztán a történet kedvéért. Ne legyél olyan könyvsznob, aki sohase tenne ilyet, Néha a szavakért olvass, a nyelvért. Ne légy biztonsági játékos, aki sohase tenne ilyet. De ha rátalálsz egy olyan könyvre, amelynek a története is jó, és a szavai is jók, akkor az valóságos kincs." Ez történetesen egy Stephen King regényben olvasható, aki 15 éves korom óta az egyik kedvenc íróm. Nem azért, mert milyen hű de mélységes mondanivalót lehet a könyveiből kiolvasni, még csak nem is azért, mert lételemem, hogy ilyen borzongató történeteket olvassak, hanem egész egyszerűen azért, mert szerintem nagyon jól ír, nagyon jól ábrázol különféle karaktereket és emberi jellemeket. Elsősorban emiatt szeretem olvasni. Nem azért ülök neki egy könyvének, hogy én abból feltétlenül tanuljak valamit. Ettől függetlenül megesik, hogy tanulok belőle. Bármiből tanulhat az ember, akármilyen könyvet vesz a kezébe. Ha mást nem, hát új szavakat, és már ez is több, mint a semmi.
Egyébként rengeteg olyan könyvet is olvasok már igen fiatal korom óta, amik mondanivaló ügyében is elég elismertnek számítanak (nagy kedvencem pl. Orwelltől az Állatfarm és az 1984, Bulgakovtól A Mester és Margarita, Harper Lee-től a Ne bántsátok a feketerigót, és még sorolhatnám), imádom ezeket a könyveket, de ez nem jelenti azt, hogy tanulási céllal vettem volna elő őket. Minden egyes könyvet azért kezdek el olvasni, mert szeretek belemerülni egy, az író által teremtett világba, szeretek "megismerni" más embereket, sorsokat, helyzeteket. Az már az írón múlik, hogy mennyire tudja a kezembe ragasztani a könyvet. Ha sikerül neki, akkor végigolvasom az írását, ha nem, akkor megy vissza a polcra, és majd talán máskor újra előveszem, hátha a megfelelő pillanat hiányzott csak. De ha egy könyv úgy lett megírva, hogy lekösse a figyelmemet, magával tudjon ragadni, bele tudjak feledkezni, akkor nyert ügye van az írónak. Még akkor is, ha esetleg semmiféle mélyebb tanulsága nincs a könyvnek, "csak" szórakoztató.
Viszont ebbe belekötni... Hogy most ki mit és miért olvas, ez annyira személyes ízlés kérdése. Nekem pont azok az emberek a furák, akik csak olyasmit olvasnak, amiből tanulni lehet, és körülveszik magukat hasznos könyvekkel, de soha egy igazán izgalmas történetet nem olvastak még el, mert hát minek az. De az ő dolguk, teljesen felesleges ennek az okát keresni, ők olyanok, én meg ilyen vagyok.
Ennyi erővel valaki kérdezhette volna ezt a kérdést, hogy milyen borzalmakat olvastok, amikor ti voltatok annyi mint mi. (nem tudok példát mondani, mert az hogy kinek mi a borzasztó kategória az meg szubjektív)
Nézd egy másik oldalról:)
Inkább nézzem ezeket (oké nem nézem ezeket amúgy), minthogy egy árokba fetrengjek, mert hazamenni nem tudok, vagy mert annyira betéptem h azt sem tudom h hány farokkal találkoztam egy éjszaka alatt. De ezt csinálja a korosztályom fele v több mint a fele, szóval innentől a kérdésedre a válasz az, h igen csak neked.
Mindegyik könyvet olvastam, láttam a filmeket is, meg van róla a véleményem és ennyi.
17/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!