A diplomások teszik tönkre az országot?
SZÓVAL SZERETNÉM AZZAL KEZDENUI H NEM ÁLTALÁNOSÍTANI AKAROK NEM VESZEK EGY KALAP ALÁ MINDENKIT.SZÓVAL HA ÚGY TŰNNE AZ CSAK A VÉLETLEN MŰVE.
Miért is mondom ezt?:Kb 2 évvel ezelőtt a Bosch rt(?)-től kirúgtak 5 ezer embert a Borsodchemből 3ezret szerettek volna(állami garanciát kapott)Az MVK Zrt-től 300 embert.Az egészben csak annyi a fúrcsa hogy ezen kirúgott ill kirúgni akart emberek közül meglepő módon 0tehát0 volt azon alkalmozottak száma akik a cégnél szellemi munkát végeztek.Sőt az MVK-nál a kirúgott 300 után 1 hónappal felvettek még 80 szellemi munkást amely nagy port kavart több újság is megírta.1 politikai pályára vágyó haverom szerint(aki szintén diplomás tehát nem gyűlöletet szeretnék kelteni)ez azért van mert ma az országban az van h aki lediplomázottt azt teljesen mind1 h az adott cégnél szükség van-e rá vagy sem de bizony fel kell venni mert az unio előtt h mutatna egy olyan adat h itt mennyi a munkanélküli.Ez az ő véleménye nem az enyém.
A másik(rasszista vagyok nyíltan vállalom is)azt mondják h a cigók teszik tönkre az országot és azért nem haladunk mert az ő segélyeik elviszik a pénzt.Van ismerősöm a munkaügyi központban és ma nálunk 350-370ezer ember van szociális segélyen ami havi 28.500 Ft.Tény és való h ez havi 10milliárd körüli összeg.Csak azzal senki nem számol el h az állami cégeknél ezeknek a százszorosát elsikkasztják(Bkv Máv Malév Posta ilyen hivatal olyan hivatal bankok a különböző volántársaságok stb.stb.)+ még havi több 10milliós fizetéskkel is rendelkeznek.
Szóval tényleg tudom h vannak olyanok is akik diploma ide vagy oda havi 120körül keresnek de a többségre ez nem igaz.Ők alapból frissen kikerűlve is havi 7-800ezreket kapnak.És h ezt h bírja el az állam?Úgy hogy azon emberek akik megszakadnak a munkában azért dolgoznak éhbérért h ezeknek a léhűtő egész nap kávézgató internetező telefonon trécselő embereknek ki tudják fizetni a bérét.Ma az országba 1 keményen dolgozó emberre 3-4 léhűtő(szintén"dolgozó")jut akiket neki szó szerint el kell tartania.Miről bezsélek?Én egy kis cégnél dolgozom családias a hangulat a főnök még aránylag korrektül is fizet.Szóval vagyunk 8-an melősok általában 4-4 a felállás.Na most jut ránk 2 bérszámfejtő 1 telefonos kisasszony(aki ugye felveszi a rendeléseket)2 brigádvezető 1 főnökhelyettes meg van ugye a góré de őt nem számolom mert övé a cég.A 2 bérszámfejtőnk napközben vásárolni jár internetezik és konkrétan nem csinál semmit mégis kb 1.5x annyit keres mint én.Szóval ere gondoltam.
A diplomások teszik tönkre az országot?
Igen!
Az én szemszögem, hogy sok van belőlük, és sokáig nem vesznek részt a gazdasági körfogásban a tanulás hossza miatt!
kérdező: amit írtál, az mint te is írtad, egy hiányszakma, amiből évi 5-8at képeznek az egész országban (azért csak a tisztán látás végett jó lenne tudni, melyik is ez a szakma). Kétlem, hogy évi 6-8 ember (de ha azt vesszük, hogy van 100 ilyen hiánymunka, amit kétlek, akkor is csak 6-800 ember) döntené romba az országot.
Arról a speciális plusz tudásról, amivel viszont csak ők nagyon kevesen rendelkeznek, és amiből az őket alkalmazó cége nagyban profitál (vélhetően többet, mint amibe kerülnek neki, ha nem így lenne, akkor nem alkalmazná őket ennyiért) már nem is beszélünk
Csak a diplomás kerül olyan helyzetbe, hogy lehetősége legyen (még ha nem is közvetlenül és szándékosan) tönkretenni az országot.
Anno én is egy kisebb cégnél dolgoztam és 4-3 volt a felállás az irodai dolgozók javára. Igaz Ők nem diplomás dolgozók voltak, de effektíve nem is termeltek.
Ez számomra totális zagyvaság.
Szóval szerinted a cég csak úgy kirúg x fizikai munkást? Értelemszerű, hogy a fizikai munkás által megtermelt termék árbevételéből lesz a cégnek nyeresége. Tehát ha ezeket kirúgja, csődbe fog menni.
Tehát semelyik cég nem olyan hülye, hogy kirúgja a termelő embereit, vagy ha igen, akkor rövid időn belül csődbe megy.
Amúgy azért vannak elbocsátások, mert az embereknek kevés a jövedelme, keveset vásárolnak, és már felesleg egy adott cégnek annyi terméket legyártani, illetve sok az import. És ha egy cég kevesebb terméket akar előállítani, akkor nagyobb arányban rúg ki fizikai dolgozókat, mint szellemieket. Mert kevesebb termékhez is kell pénzügyes, marketinges, értékesítési, gazdasági vezető stb.
De ha szerinted ez így hülyeség, akkor 3 dolgot is tehetsz:
- Diplomás leszel, és havi 700-800kat keresel (kíváncsi lennék hol kap ennyit egy pályakezdő)
- Alapítasz egy vállalkozást, és minimális szellemi dolgozóval, de sok fizikaival, a szuper stratégiád alapján jól meggazdagszol.
- Ki tanulsz egy jó szakmunkát (ács, villanyszerelő), és jó sok pénzt fogsz keresni.
Illetve szerintem ha nem értesz a bérszámfejtéshez, a pénzügyekhez, a marketinghez, és a vezetéshez, akkor fogalmad se lehet, hogy ők mennyi és milyen jellegű munkát végeznek. Ha melós vagy, akkor gondolom nem látod, hogy a szellemi munkások egésznap mit csinálnak.
De ha szerinted ez a cégfelépítés ennyire szar, akkor alapíts egy saját céget, és alkalmazz kevés szellemi munkaerőt, vagy adj nekik kevés pénzt. Majd a piac eldönti jó-e a stratégiád.
Mit tanult a tesod?
AMugy nem a diplomasok teszik tonkre a orszagot, hanem a semmittevok. Ahoz nem kell diploma.
Altalaban (versenyszfera) akik nem termelik ki a fizetesuk koltseget sem, attol meg szokas valni. Minden mas nem a diploma meglete, vagy hianya, hanem emberi hulyeseg.
Az ipari forradalom óta amúgy a szellemi dolgozó mindig több pénzt keresett, mint a fizikai.
Mert rövid betanítás után bárki tud egyszerű fizikai munkát végezni (építkezéseken segíteni, a szakmunkásokról most nem beszélek, de ők sok pénzt is keresnek), még a szellemihez kell egy bizonyos tudás (4 év egyetemen) és képességek is.
Tehát a népességből sokkal többen lennének képesek ellátni egy fizikai munkakört, mint egy szellemit, és így oda több a jelentkező, tehát kevesebb a bér.
Engem a diploma nélküli szakemberek tesznek tönkre, a villanyszerelők, fűtésszerelők, mosógépszerelők, ácsok, stb...Képesek 10-20-30.000 Ft-okat elkérni olyan munkákért, amit néhány óra alatt elvégeznek, de adózni nem adóznak belőle. És még én rebeghetek térdenállva köszönetet, ha téli időszakban sikerül kiimádkoznom egy fűtésszerelőt. Volt, aki olcsóbb lett volna bizonyos szolgáltatásokért cserébe, és hagy ne soroljam...
Én diplomásként is majd annyit fogok keresni, amennyit ő 3 nap alatt összeszed.
Ennyit erről.
A mai fiatalok többsége nem úgy gondolkozik, hogy mérnök, orvos, szülésznő, izébizé akarok lenni, ezzel akarok foglalkozni, tehát kell hozzá egy felsőfokú végzettség. Azt mondják, kell egy diploma. Tök mindegy, milyen, de legyen diplomám. Hát ezért van a sok büfé-ruhatár szak. Mindenhonnan azt hallják, hogy már semmire sem megy a szakmunkás, diploma nélkül nem kapsz munkát. Ez nagyon nem igaz. Festőre, hidegburkolóra, ápolóra, autószerelőre stb. mindig lesz szükség. De dolgozni kell. Napi 10-12 órát is akár. Nem beülni egy szép légkondis irodába és netezni egész nap. A tesóm városgondnokságnál dolgozik, fizikai munka, többet keres, mint én, aki irodában van.
Nekem nincs diplomám, a páromnak van (mérnök, tehát nincs álláskeresési gondja, sőt a válság kellős közepén volt kénytelen kilincselni, szinte minden héten 2-3 interjúra mennie kellett). Szolgáltató cégnél dolgozom, ügyintéző vagyok, ugyanazt csinálom, mint akinek van diplomája, sőt egyformán keresünk. A fizetésemelésnél, kafetériánál a döglött lőtéri kutyát se érdekli, hogy kinek milyen a végzettsége. Sőt, az egyik hr-esnek nincs is hozzá diplomája, de ügyesen dolgozott, hát oda került. Vannak helyek, ahová egyáltalán nem szükséges a diploma. Egy borítékot anélkül is fel tudok nyitni.
Már megint ez miért nem bírunk egymás mellett élni? Én most tanulok egyetemen, építőmérnök leszek.
Pontosan tudom, hogy mire mennék szakmunkások nélkül : semmire. De a szakmunkások mire mennek majd nélkülem? Egy 10 emeletes ház nem fog magától megállni és az alagutakat sem úgy építik, hogy fúrjunk mondjuk itt, ha mázlink van nem tör be a víz és nem is szakad ránk az egész.
Igaz, hogy kimaradok 5 évig az adózásból, de az orvosoknak pl 5 év + plusz szakirány, meg gyakorlat. Asszem 8 év alatt nem jönnek ki.
Ezenken életek múlnak akárhogy is nézzük, szerintem megéri eltartani minket még 5 évig, de ahogy érzitek.
Természetesen van a másik csoport: bölcsész, kommunikáció társai. Többen vannak mint kellenek, de bölcsész is kell. (egy ismerősünk pl a magyar nagylexikont szerkeszti, szeretném azt hinni, hogy arra azért szükség van még)
Szerintem a fölösleges diplomások hamarosan rájönnek, hogy fölöslegesek és tanulnak valami szakmát, mert az utóbbi években nőtt csak meg ilyen durván a számuk és egyre jobban mondják, hogy inkább szakmát kéne tanulni.
Megjegyezném, hogy ez a szülők hibája. Elküldik a gyereket gimibe, hogy ne állítsák kényszerpályára, csak pont ezzel teszik meg. Egy gimiben az egyetem a cél, ezt mondják a tanárok, szülők, lenézik azt aki mégsem oda akar menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!