Szent István király hun volt?
Igen, valószínű én pontoztam fel magam 76%-ra amikor gondolom te már csak elvből is lepontoztad az összes válaszom. Ha te így szoktad, akkor minden elismerésem.
Amúgy meg elég volt ebből a hajtépésből :D Ha megsértettelek akkor bocsánat. Hajlamos vagyok túl hevesen vitázni, de általában nem nőkkel szoktam így ebből nincs probléma. A személyeddel nincsen semmi problémám, csak a stílus nem tetszett amivel lényegében a semmit adtad elő. Mert lehet én láttam rosszul, de én nem láttam konkrét cáfolatok érvekkel, csak hogy szerinted hülyeség amit írok, hogy miért azt nem tudjuk. Ez volt az ami nem igazán tetszett.
Ispotályos Lovagnő!
"Attól mert a magyarokat hunnak meg 4 féle más népnek írták le attól még nem voltak azok."
Ez kimerítő volt. Az iskolában így így érveltek?
"Minket azért gondoltak hunoknak Rómában mert nagyon hasonló harcstílusunk volt, de a bizánciak vagy a szlávok nem tartottak hunoknak minket."
Kérlek figyeld meg önmagadon a központi idegrendszered korlátozott működését! Az összes forrást, amely hunoknak nevezi a magyarokat elveted, de azokat a forrásokat, amelyek a hun elnevezést nem használják, boldogan lobogtatod. Gondolom ezt az elborult látásmódot minden római (illetve más, a magyarokat és hunokat meg nem különböztető) forrásra alkalmazta a tanárbácsi/néni és a vallásod lett. Tehát a világ történelmének hiteles rekonstruálására kizárólag a bizánci és szláv források alkamasak, hiszen ezek nem tévednek. Ugyanígy a római, arab források minden tekintetben tévednek, tehát azt az iskolában nem használták forrásként, hiszen megbízhatatlanok. Remélem érzékeled, hogy mekkora ostobaságot nyaltál be!
Aztán egy másik érdekes dolog az a kultúrális régészeti nézőpont, hogy az azonos szokásokkal rendelkező népeket rendre összekapcsolják, kivétel azokat, amelyek sértik az újkori dogmáikat. A másik dolog az az agyatlanság, hogy, ha egy nép önmagáról szeretne tájékoztatni, akkor külföldi forrásokhoz kell nyúlnia, hiszen a saját néplélekben élő eredete megbízhatatlan(?), de a tőle távol élő népek beszámolói korrekt képet nyújtanak a bemutatásukra. Ha rólad szeretnék tájékozódni, akkor gondolom te is elszaladsz a szomszéd zöldségeshez, hogy meséljen rólad és utána tudsz csak átfogó képet nyújtani magadról?! Ha a családodról kérdeznélek, már legalább egy megyével odébb kellene menned forrásért?
"Az orosz krónikák ugoroknak vagy régiesen ugriknak írnak le minket:"
A Nyesztor Krónika fehér és fekete magyarokként említi elődeinket, mint ahogy más beszámolók fehér és feket hunokként.
Én sok helyen olvastam azt, hogy abban az időben teljesen másképp nézett ki belső és közép Ázsia antropológiai arculata.
Úgy olvastam, hogy a hunoknál a népesség körében megjelentek ugyan itt ott a mongoloid embertani jellegek de a hun népesség többségére a kaukázusi embertani jellegek voltak meghatározóak, mint ahogyan Árpád Kárpátmedencét benépesítő magyar(kultúrájában szkíta-hun származású) népességére is.
A mongoloid embertani jellegek felerősödése a belső és közép Ázsiai területen a nagy mongol invázió és Dzsingisz kán idején történt meg.
Úgy, hogy téves állítás a hunok népességét csak is kizárólag mongoloid embertani jellegűnek beállítani mikor a mongoloid embertani jellegek voltak a legritkábbak, (az viszont igaz, hogy megjelentek ezen embertani jellegek is) a hun népességben. A hun népesség jellemzően kaukázusi embertani jelleget mutat minden területen, belső és közép Ázsiától a Kárpátmedencéig ahol hun népesség valamikor is élt. Mivel nagy földrajzi területeket jártak be ezért természetes, hogy genetikailag változatos populációról beszélhetünk amiben megjelenik a mongoloid jelleg is de nem ez a meghatározó a népesség arculatát alakító hanem a kaukázusi embertani jellegek a legjellemzőbbek.
Akiknél olvastam ezekről a hunokkal kapcsolatban: Bakay Kornél, Obrusánszky Borbála
Amúgy abban is nagyot tévedett "Lovagnő" hogy a bizánci források nem nevezik a magyarokat hunoknak.
Ez a forrás a Bizánc elleni magyar hadjáratról szól.
"Adjátok nekünk mindazt, amitek van, és menjetek, ahová akartok”. Ezek azonban nem
fogadták ezt el, hanem három napon át csatarendben álltak, és a negyedik napon kezdtek
hajóikra szállni. Látván ezt a türkök, az ötödik órától egészen estig tartó harcba bocsátkoztak
velük. És megfutamodott a pogány nép, a makedonok üldözték őket. A következő napon,
amikor vissza akartak vonulni, ismét hunok jelentek meg, hogy szembeszálljanak velük"
Ioannesz Kinnamosz II. István bizánci hadjáratáról:
"A rómaiak és a Dunától északra fekvő vidéken lakó hunok között háború tört ki….
…A hunok királya… Belgrádot ostrom alá vette: mikor pedig elfoglalta, földig leromboltatta,
a köveket hajóval elvitette, s azokból Sirmionban Zeugme városát emelte"
Az ókorban keleten egészen az Altáj vidékéig valóban az indo-európai népek domináltak. A hunok az indo-európai népek kirajzásának legkeletibb vidékén éltek, így valamivel nagyobb arányú keveredés figyelhető meg az esetükben mint nyugati társaiknál. Viszont tiszta mongoloid embertani vonások valóban ritkábbak voltak köreikben, inkább a kevert turanid típus volt jellemző (persze a keveredés mértékétől függően ennek is több fajtája van). Ez nyilván területenként is eltérő volt.
A baj az volt hogy lovagnő a mai etnikai viszonyok szerint akarta rendezni a hunok származásának kérdését, miközben több ezer évvel ezelőtt ez jelentősen eltérő volt a maitól.
A mongoloid rasszhoz tartozó népcsoportok térnyerése a régióban az VI. században kezdődő török expanzióval kezdődött. Az ekkorra igen csak felduzzadt létszámú török törzsek elkezdtek terjeszkedni az Altáj vidékéről, új birodalmakat hoztak létre az eddig ott élő népcsoportok rovására. Az eddig ott élő javarészt iráni eredetű népek egy része, nyugatabbra menekült, tény eddigre már nyelvcsere útján sok törzsük átvette a török nyelvet (pl, bolgárok). A keleten maradt törzsek fokozatosan eltörökösödtek, és a XIII. századi mongol invázió után végleg asszimilálódtak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!