Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Istvan, a kiraly kerdes?

Istvan, a kiraly kerdes?

Figyelt kérdés

En mindig ugy emlekeztem, hogy az Udvoz legyen Geza fia kezdetu szamban van egy olyan resz, hogy "Emlitessek Taksony vezer, Geza fejedelmunk atyja..." Ami viszont fura, hogy a youtube-on egyetlen felvetelen sincs rajta ez a sor, sot, ha dalszovegre keresek ra, akkor is csak egy talalat van, ez az oldal: [link]

Ezek szerint van ket verszak, ami az osszez youtube-os verziobol hianyzik, meg a neten fellelheto dalszovegekbol is. Pedig en emlekszem, hogy hallottam. Akkor ez most hogy van? Miert hianyzik bizonyos verziokbol es hol lehetne meghallgatni a teljes szamot?

Ez a ket hianyzo versszak:

Nehéz kereszt alá hajtá,

Magát mégis büszkén tartá,

Őseinknek istenét,

Tisztességgel szolgálá.

Említessék Taksony vezér,

Géza fejedelmünk atyja,

Hét magyarok nemzetét,

Bölcsességgel összefogta.

2015. márc. 4. 11:54
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Taksonynak hívnak, hogy ezt kiszúrtad? :)

még az ősöreg - szerintem legjobb - népstadionos felvételről is hiányzik, ahol is ez a kedvencem (hangerőt neki!)

[link]

2015. márc. 4. 12:33
 2/11 anonim ***** válasza:

Kis javítás:

Fejét kereszt alá hajtá, (értsd felvette a kereszténységet)

"Nehézzel" nyelvtanilag nincs értelme a két sornak. :D

2015. márc. 4. 12:59
 3/11 anonim ***** válasza:

próbáld a szövegkörnyezetben értelmezni, és hadd ne írd már át ami egy elég autentikusnak tűnő oldalon megjelenik (a jobb szövegértéshez átformáztam kicsit):

"Géza vala népeinknek

Hatalmas nagy fejedelme,

Országunkat békességre, Krisztus útjára vezette, Nehéz kereszt alá hajtá,

Őseinknek istenét,

Tisztességgel szolgálá."

2015. márc. 4. 13:20
 4/11 anonim ***** válasza:

Nehéz kereszt alá hajtá, <---

Nem tűnik föl hogy hiányzik a kijelentésből a TÁRGY. Mit hajt nehéz kereszt alá? Mert a "magát" már a második sorhoz tartozik, a vessző is elválasztja az első sortól. Így alapvetően hibás lenne nyelvtanilag a kijelentés...

https://www.youtube.com/watch?v=NbZUdUckf8E 31:41-nél meg lehet hallgatni. Szerintem összetéveszthetetlenül hallani, hogy "fejét" mond.

2015. márc. 4. 13:25
 5/11 anonim ***** válasza:
Amúgy ez az oldal mitől autentikus? Egy lelkes amatőr oldala. Simán lehet hogy ő is félre hallotta, és figyelmen kívül hagyta, az égbekiáltó nyelvtani, irodalmi szarvashibát.
2015. márc. 4. 13:27
 6/11 anonim ***** válasza:
Nehéz kereszt alá hajtá magát, még is büszkén tartá. Így lenne értelmes az első sor, de így meg a második sor esne bele ugyan abba a hibába...
2015. márc. 4. 13:28
 7/11 anonim ***** válasza:
igazad van
2015. márc. 4. 13:30
 8/11 anonim ***** válasza:
70%-os nem azért van igazad, amit kielemeztél, mert a vers az vers, és egy vers sorain sosincs értelme vitatkozni (és lehet úgy is értelmezni ahogy én írtam), hanem azért, mert valóban azt éneklik és így feltehetően félrehallotta a lelkes amatőr (azért írtam az autentikust, mert sehol máshol nincs meg a szöveg a neten :))
2015. márc. 4. 13:33
 9/11 A kérdező kommentje:
Koszi a valaszokat. Szerintem is "fejet" nem pedig "nehez", de nem akartam atirni, hatha eosszul tudom.
2015. márc. 4. 18:43
 10/11 TheRakottKrumpli válasza:

Szia! Ha még érdekes a válasz: A szöveg egyértelműen " fejét" ;) és a teljes verziót a társulat-féle előadásban meg tudod hallgatni.

https://www.youtube.com/watch?v=Z_CTcZ9jsrs

2015. máj. 17. 23:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!