Istvan, a kiraly kerdes?
En mindig ugy emlekeztem, hogy az Udvoz legyen Geza fia kezdetu szamban van egy olyan resz, hogy "Emlitessek Taksony vezer, Geza fejedelmunk atyja..." Ami viszont fura, hogy a youtube-on egyetlen felvetelen sincs rajta ez a sor, sot, ha dalszovegre keresek ra, akkor is csak egy talalat van, ez az oldal: [link]
Ezek szerint van ket verszak, ami az osszez youtube-os verziobol hianyzik, meg a neten fellelheto dalszovegekbol is. Pedig en emlekszem, hogy hallottam. Akkor ez most hogy van? Miert hianyzik bizonyos verziokbol es hol lehetne meghallgatni a teljes szamot?
Ez a ket hianyzo versszak:
Nehéz kereszt alá hajtá,
Magát mégis büszkén tartá,
Őseinknek istenét,
Tisztességgel szolgálá.
Említessék Taksony vezér,
Géza fejedelmünk atyja,
Hét magyarok nemzetét,
Bölcsességgel összefogta.
Taksonynak hívnak, hogy ezt kiszúrtad? :)
még az ősöreg - szerintem legjobb - népstadionos felvételről is hiányzik, ahol is ez a kedvencem (hangerőt neki!)
Kis javítás:
Fejét kereszt alá hajtá, (értsd felvette a kereszténységet)
"Nehézzel" nyelvtanilag nincs értelme a két sornak. :D
próbáld a szövegkörnyezetben értelmezni, és hadd ne írd már át ami egy elég autentikusnak tűnő oldalon megjelenik (a jobb szövegértéshez átformáztam kicsit):
"Géza vala népeinknek
Hatalmas nagy fejedelme,
Országunkat békességre, Krisztus útjára vezette, Nehéz kereszt alá hajtá,
Őseinknek istenét,
Tisztességgel szolgálá."
Nehéz kereszt alá hajtá, <---
Nem tűnik föl hogy hiányzik a kijelentésből a TÁRGY. Mit hajt nehéz kereszt alá? Mert a "magát" már a második sorhoz tartozik, a vessző is elválasztja az első sortól. Így alapvetően hibás lenne nyelvtanilag a kijelentés...
https://www.youtube.com/watch?v=NbZUdUckf8E 31:41-nél meg lehet hallgatni. Szerintem összetéveszthetetlenül hallani, hogy "fejét" mond.
Szia! Ha még érdekes a válasz: A szöveg egyértelműen " fejét" ;) és a teljes verziót a társulat-féle előadásban meg tudod hallgatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!