Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ez diszkriminációnak számít?

Ez diszkriminációnak számít?

Figyelt kérdés

A családdal nyitni fogunk egy masszás szalont,és az álláshirdetést megírtam amiben azt írtam,hogy csak nők jelentkezését várjuk. Mondták nekem,hogy így te tegyem ki a hirdetést mert a férfiakat diszkriminálnám ezzel. Én ezt nem értem,mert miért ne dönthetnénk el,hogy kiket veszünk fel, másrészt az egyik ismerősünknek akinek van szalonja ott el kellett mennie a férfi masszőrnek mert nem volt munkája mivel minden vendég a recepciónál női masszőrt kért...

Nektek mi a véleményetek?

2015. jún. 16. 14:01
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez így ebben a formában durva, hogy "csak nők jelentkezését várjuk".

Kolléganőt keresünk masszázsszalonunkba.

De egyébként senki nem fog azért feljelenteni, mert férfiakat nem veszel fel.

2015. jún. 16. 14:09
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem diszkrimináció. Minden nem állami intézménynek joga van eldönteni, hogy kivel akar dolgozni, akkor is, ha a döntése nem racionális vagy igazságos.

Inkább csak elgondolkdotató, hogy miért nőt keresel.

De sokszor evidens rá a válasz és logikus.

2015. jún. 16. 14:48
 3/8 anonim ***** válasza:
Így nem lehet kiírni. Az más kérdés, hogy te utána kit veszel fel (azt nem kell megindokolnod), de ezt kiírni nem lehet.
2015. jún. 16. 15:36
 4/8 anonim ***** válasza:
52%
Tévedés, hogy ez nem diszkrimináció, meg lehet nézni a törvényben. Azt pedig remélem nem gondoltad komolyan, hogy miért ne dönthetnétek el, hogy kiket vesztek fel.
2015. jún. 16. 21:42
 5/8 anonim ***** válasza:
47%

#4: te most vagy egy elnyomott nő vagy, vagy egy meg nem értett férfi.

Nem diszkrimináció, nem kötelessége megindokolni, hogy ő kit akar felvenni, és miért. Senkire nem tartozik az, hogy nekem most egy adott munkakörrel kapcsolatban milyen elképzeléseim vannak, hogy egy nőt alkalmasabbnak találok a munka elvégzésére, mint egy férfit, vagy fordítva.

Ez teljes mértékben a munkavállaló egyéni döntése. Az már más lenne, ha beleírná, hogy kínait és cigányt nem keresek, de ez így, hogy kizárólag nőt akar alkalmazni, semmit nem befolyásol.

Akkor én is diszkriminálom a pasikat, ha feladok egy társkereső hirdetést, amiben csak nőket keresek? Ez nem így működik :D

2015. jún. 17. 07:11
 6/8 anonim ***** válasza:

Igen, diszkrimináció, de olyan diszkrimináció, amihez szerintem jogod van. Valóban te döntöd el, hogy nőt/magyart/zsidót/hindut/homoszexuálist/balkezest/rokkantat akarsz alkalmazni. Régen pl. a telefonközpontokban nagyrészt vakok dolgoztak, mert azt a munkát tudták elvégezni. Szóval a diszkrimináció lehet méltányos is.

Egyébként én elég sokat kerestem állást életem során, számtalan hirdetéssel találkoztam, ahol nőt kerestek, és talán 1-2 olyannal, ahol férfit. És körül lehet nézni az utcán is, hogy a hajléktalanok hány százaléka nő. Ugyanakkor van másik oldala is az éremnek, meg lehet nézni a világ száz leggazdagabb emberét is, hogy hány nő van köztük.

2015. jún. 17. 11:32
 7/8 anonim ***** válasza:

Ez elég nyíltan nemi diszkrimináció. Nem is értem, hogy lehet ez kérdéses számodra. Az más dolog, hogy kb senkit nem érdekel.

Nyilván te magad döntheted el, hogy kit veszel fel és milyen szempontok szerint. Még csak meg sem kell indokolnod a döntésed. Magadban nyugodtan lehetsz diszkriminatív, de nyíltan kinyilvánítani általában nem szerencsés. Ha nem a férfiakkal szemben lennél diszkriminatív (amivel szemben sajnos mindenki elnéző), valószínűleg megvetést váltanál ki a többségből.

2015. jún. 17. 23:33
 8/8 anonim ***** válasza:

"Nem diszkrimináció, nem kötelessége megindokolni, hogy ő kit akar felvenni, és miért. Senkire nem tartozik az, hogy nekem most egy adott munkakörrel kapcsolatban milyen elképzeléseim vannak, hogy egy nőt alkalmasabbnak találok a munka elvégzésére, mint egy férfit, vagy fordítva."

Ha valakit azért találsz alkalmatlanabbnak egy munkára, mert nő az igenis tartozik másra, a régi alkotmány ki is mondja, hogy "(1) A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.

(2) Az embereknek az (1) bekezdés szerinti bármilyen hátrányos megkülönböztetését a törvény szigorúan bünteti.", de az új alkotmányban is benne van, hogy "A nők és a férfiak egyenjogúak."

"Ez teljes mértékben a munkavállaló egyéni döntése. Az már más lenne, ha beleírná, hogy kínait és cigányt nem keresek, de ez így, hogy kizárólag nőt akar alkalmazni, semmit nem befolyásol."

Miben más?

"Akkor én is diszkriminálom a pasikat, ha feladok egy társkereső hirdetést, amiben csak nőket keresek? Ez nem így működik"

Véleményem szerint igen.

2015. jún. 18. 15:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!