Mennyit keres 1 átlagos pap? Ki fizeti?
Az előttem szólónak nincs igaza.A pap keresete legfeljebb a minimálbér. A plébános kap az egyháztól ehhez pluszt.De ebből az összegből kell fenntartania a plébániát:rezsi ktsg,étkezés stb.
A perselypénzt,az esküvőért,temetésért járó pénzt az egyház pénztárába kell befizetnie,azt rendesen lekönyvelik.Meghatározott rész marad a plébánián,a többit beküldik a püspökségre. A pénz felhasználásáról az egyházgondnokság tagjai döntenek,Ők pedig civilek.Nagyobb felújításokat a püspökségtől kapott pénzből,és a hívek által erre a célra adományozott pénzből finanszírozzák.
Ha Kőbányán 200.000.-et kap a pap,akkor abban a pplébánia rezsiköltsége,a saját és a káplánok eltartása stb. is benne van.Más vallásúaknál nem tudom,hogy van,de a katolikusoknál a hívek (főleg külföldiek ) fizetnek azért,hogy elhunyt hozzátartozójukért meghatározott időn keresztül mondjanak misét.Ezért a misét mondó pap külön pénzt kap.
Az összes jövedelmük után éppúgy fizetnek SZJA-t és Eü járulékot,mint bámelyik más munkavállaló.
Nem kell írigykedni rájuk.
A papok a területileg illetékes Főegyházmegyei Hatóságtól (érsekség/püspökség) kapják a fizetést. Sok pap ismerősöm van, s nem gondolnám, hogy jól keresnének.
Nyilván nem kell fizetniük a lakhatásért és a rezsit is az egyházközség fizeti, viszont egyéb szolgáltatásért (pl.: internet, német nyelvű lapok, mobil telefon, benzin stb.) saját maguk fizetnek. Az étkezésért is ők felelnek, s ha van bejárónőjük, azt is ők fizetik. Szóval szerintem olyan max.100-120ezret kapnak kézhez, s ehhez jöhet még a stóla díj.
Ezért cserébe:
- lelki szolgálatot látnak el (bármikor)
- szentségek kiszolgáltatása
- szentmise
- temetés
- biblia magyarázat vagy egyéb vallási összejövetelt vezetnek
- s jó esetben hittanórát is tartanak.
Nagyon szerencsés lehet az a plébános, akinek csak 1-2 faluja( városa, egyházközsége) van és van saját hitoktatója, kántora.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!