Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mennyit keres 1 átlagos pap?...

Mennyit keres 1 átlagos pap? Ki fizeti?

Figyelt kérdés
Hogyan számolnak el a perselypénzzel, adományokkal? Adóznak?
2010. febr. 27. 14:32
 1/8 anonim ***** válasza:
86%
A mi papunk itt kőbányán 200.000-250.000 ft-ot keres havonta,a hívek adományából!Egyszer láttam a fizetési papírját,onnan tudom!
2010. febr. 27. 14:36
 2/8 anonim ***** válasza:
92%
Én úgy tudom hivatalosan minimál bért kapnak, erre jön még pl. a stóla pénz.
2010. febr. 27. 14:54
 3/8 anonim ***** válasza:
91%
az adományokat nem mindet a pap kapja
2010. febr. 27. 14:59
 4/8 A kérdező kommentje:
200-250.000-et keres? És mit csinál érte? Ja, és az br. vagy nettó?
2010. febr. 27. 15:13
 5/8 anonim ***** válasza:
79%
Azt csak isten tudhatja mennyit keresnek,de nagyon változó lehet és a jövedelmük nagy része után nem is adóznak(szerintem),mert zsebbe kapják a pénzt.(keresztelő,temetés,esküvő,egyéb mise stb)
2010. febr. 27. 15:19
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Barátnőm vallásos suliba járt. Ott azt mondta az egyik pap, hogy keveset keres (minimálbér), de abból simán kijön, mert fizetik pluszban egy csomó mindent. Kajautalványok... ruhapénz... meg ilyenek.
2010. febr. 27. 15:24
 7/8 anonim ***** válasza:
93%

Az előttem szólónak nincs igaza.A pap keresete legfeljebb a minimálbér. A plébános kap az egyháztól ehhez pluszt.De ebből az összegből kell fenntartania a plébániát:rezsi ktsg,étkezés stb.

A perselypénzt,az esküvőért,temetésért járó pénzt az egyház pénztárába kell befizetnie,azt rendesen lekönyvelik.Meghatározott rész marad a plébánián,a többit beküldik a püspökségre. A pénz felhasználásáról az egyházgondnokság tagjai döntenek,Ők pedig civilek.Nagyobb felújításokat a püspökségtől kapott pénzből,és a hívek által erre a célra adományozott pénzből finanszírozzák.

Ha Kőbányán 200.000.-et kap a pap,akkor abban a pplébánia rezsiköltsége,a saját és a káplánok eltartása stb. is benne van.Más vallásúaknál nem tudom,hogy van,de a katolikusoknál a hívek (főleg külföldiek ) fizetnek azért,hogy elhunyt hozzátartozójukért meghatározott időn keresztül mondjanak misét.Ezért a misét mondó pap külön pénzt kap.

Az összes jövedelmük után éppúgy fizetnek SZJA-t és Eü járulékot,mint bámelyik más munkavállaló.

Nem kell írigykedni rájuk.

2010. febr. 27. 15:36
 8/8 anonim ***** válasza:
91%

A papok a területileg illetékes Főegyházmegyei Hatóságtól (érsekség/püspökség) kapják a fizetést. Sok pap ismerősöm van, s nem gondolnám, hogy jól keresnének.

Nyilván nem kell fizetniük a lakhatásért és a rezsit is az egyházközség fizeti, viszont egyéb szolgáltatásért (pl.: internet, német nyelvű lapok, mobil telefon, benzin stb.) saját maguk fizetnek. Az étkezésért is ők felelnek, s ha van bejárónőjük, azt is ők fizetik. Szóval szerintem olyan max.100-120ezret kapnak kézhez, s ehhez jöhet még a stóla díj.

Ezért cserébe:

- lelki szolgálatot látnak el (bármikor)

- szentségek kiszolgáltatása

- szentmise

- temetés

- biblia magyarázat vagy egyéb vallási összejövetelt vezetnek

- s jó esetben hittanórát is tartanak.

Nagyon szerencsés lehet az a plébános, akinek csak 1-2 faluja( városa, egyházközsége) van és van saját hitoktatója, kántora.

2010. febr. 27. 16:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!