Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Az amerikaiknál miért nincs a...

Az amerikaiknál miért nincs a halálnak olyan kultusza, mint nálunk?

Figyelt kérdés

Értem ez alatt, hogy nincsenek díszes sírköveik, csak egy egyszerű kőlap van a földbe helyezve. Sokan nem is temetőbe temetik a halottaikat, hanem mondjuk egy fa alá a kertjük végében. Nincs náluk halottak napja sem, ahol kellő módon megadnák a tisztet az elhunyt rokonaiknak/ismerőseiknek. A temetkezésnél nem tartanak halotti tort, hanem egy rövid, puritán szertartással letudják az egészet a nagyon szűk rokonság keretében. Aztán ott vannak YouTube-n az elhunyt emberekről készült fotómontázsok, amik alatt teljesen oda nem illő zene megy (legtöbbször valami zs-kategóriás semmitmondó, limonádé pop szám halk nyögdécselése). De, ami szerintem kifejezetten undorító az az, hogy mostanában "divat" lett náluk a haldokló hozzátartozójukkal vigyorogva szelfizni, majd ezt feltölteni közösségi oldalakra.

Általában sokkal kevesebbet adnak a dolgokra minden téren, mint mi, legyen szó halálról, esküvőről, ünnepekről, evésről, ivásról stb. Mi ennek náluk a társadalmi háttere?

2015. máj. 25. 11:29
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Mert ott más jellegű kultusza van. Ahány nemzet, annyiféle szokás.

Hogy sokkal kevesebbet adnak dolgokra, azt nem mondanám. Egyszerűen más pontokra helyezik a hangsúlyt egy adott esemény kapcsán. Ha már konkrétan a temetkezést hoztad fel, nekem jobban tetszik az ő szertartásuk. Kevésbé viseli meg a gyászoló családot. Eleve más a halálhoz való viszonyuk is és nem hinném, hogy ettől ők felületesebbek lennének. Szerintem éppen mi vagyunk azok, akik feleslegesen túlhisztizzük ezt a dolgot, mintha bármi is változna attól, ha látványosan jajgatunk hónapokig. A gyász bennünk van, le lehet azt tudni csendben is, attól nem lesz őszintébb, ha nagy feneket kerítünk neki. És hogy nem tartanak halotti tort? Ezt honnan veszed? Az elhunyt családjánál hatalmas összejövetelt tartanak, és amellett, hogy felidézik az elhunyttal kapcsolatos emlékeiket, igyekeznek jól érezni magukat. Ők azzal zárják le a gyászt. Ott már nincs közös zokogás, jajveszékelés, hónapokig tartó depresszió. Nem hinném, hogy ettől az ő gyászuk felületesebb, sőt! Tisztában vannak azzal, hogy bár eltávozott egy szerettük, attól az élet még nem állt meg, azoknak, akik itt maradtak, élniük és dolgozniuk kell tovább. Nem engedhetik meg maguknak, hogy hónapokra összezuhannak és bezárkóznak.

2015. jún. 15. 08:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!