Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Az amerikaiknál miért nincs a...

Az amerikaiknál miért nincs a halálnak olyan kultusza, mint nálunk?

Figyelt kérdés

Értem ez alatt, hogy nincsenek díszes sírköveik, csak egy egyszerű kőlap van a földbe helyezve. Sokan nem is temetőbe temetik a halottaikat, hanem mondjuk egy fa alá a kertjük végében. Nincs náluk halottak napja sem, ahol kellő módon megadnák a tisztet az elhunyt rokonaiknak/ismerőseiknek. A temetkezésnél nem tartanak halotti tort, hanem egy rövid, puritán szertartással letudják az egészet a nagyon szűk rokonság keretében. Aztán ott vannak YouTube-n az elhunyt emberekről készült fotómontázsok, amik alatt teljesen oda nem illő zene megy (legtöbbször valami zs-kategóriás semmitmondó, limonádé pop szám halk nyögdécselése). De, ami szerintem kifejezetten undorító az az, hogy mostanában "divat" lett náluk a haldokló hozzátartozójukkal vigyorogva szelfizni, majd ezt feltölteni közösségi oldalakra.

Általában sokkal kevesebbet adnak a dolgokra minden téren, mint mi, legyen szó halálról, esküvőről, ünnepekről, evésről, ivásról stb. Mi ennek náluk a társadalmi háttere?

2015. máj. 25. 11:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
"A temetkezésnél nem tartanak halotti tort" - de, sokan tartanak, wake-nek (virrasztásnak) hívják, ha nem is tart hajnalig.
2015. máj. 25. 11:39
 2/11 anonim ***** válasza:

"nincsenek díszes sírköveik, csak egy egyszerű kőlap van a földbe helyezve"

- Egyrészt furcsa a puritánságot számonkérni egy olyan országon, ahol az ország alapítói puritánok voltak. Másrészt nem értem, ettől miért lenne kisebb a halottak kultusza.

"Sokan nem is temetőbe temetik a halottaikat, hanem mondjuk egy fa alá a kertjük végében. "

- Ez a "sokan" számomra eléggé semmitmondó. Vagy van statisztika róla?

"A temetkezésnél nem tartanak halotti tort, hanem egy rövid, puritán szertartással letudják az egészet a nagyon szűk rokonság keretében."

- Én Magyarországon eddig csak ilyenen vettem részt.

"Aztán ott vannak YouTube-n az elhunyt emberekről készült fotómontázsok, amik alatt teljesen oda nem illő zene megy (legtöbbször valami zs-kategóriás semmitmondó, limonádé pop szám halk nyögdécselése)."

- Ehelyett itthon...? Fejezd be kérlek.

"mostanában "divat" lett náluk a haldokló hozzátartozójukkal vigyorogva szelfizni"

- Megint csak statisztikára lennék kíváncsi, mert erről először hallok. Mármint hogy mekkora divat lett.

"Általában sokkal kevesebbet adnak a dolgokra minden téren"

- Pont nem ez jött le abból, amit írtál.

Összegezve nem nagyon értem, hogy jutthattál ebből a sok iderángatott "tényadatból" ilyen következtetésre.

2015. máj. 25. 11:47
 3/11 anonim ***** válasza:
Amerika sokféle nép olvasztótégelye, ami relatíve egy fiatal ország. Ebből következik, hogy nincsenek sajátos és mély történelmi gyökérrel rendelkező szokásaik (innen-onnan "össze kapirgáltak" dolgokat). Ami az amerikai szellemiséget viszonylag egységesen áthatja az a protestantizmus és a patriotizmus. Az előbbiből következik a puritán és teljesítményorientált életmód. Azt lehet mondani, hogy az amerikai az egy "varázstalan, arctalan, műanyag társadalom". Eleve a vallásosságot abszolút félreértelmezik. A Biblia szövegét szó szerint veszik és a spiritualizmus minimálisan vagy egyáltalán nincs jelen az életvitelükben. Szörnyen pietisták (erről a fajta emberről Hamvas Béla a "Bor filozófiája"-n gyönyörűen ír).
2015. máj. 25. 11:59
 4/11 A kérdező kommentje:
Köss bele ketteske! Nincs statisztikám. Nem vagyok szociológus, csak egy átlag laikus ember, akinek kialakult egy benyomásokon alapuló képe egy társadalomról. Neked, ha megtetszik egy ember az utcán rögtön statisztikát vezetsz arról, hogy milyen arányban játszik bele a szemszín, milyen arányban a testsúly, stb, abba, hogy vonz téged? Ha itt-ott pontatlanul fogalmaztam, akkor elnézést! Lehetőleg ragadt ki a lényeget az írásomból! A YouTube-s dologgal magyaroknál még nem találkoztam, ezért nem tértem ki arra, hogy nálunk mi van.
2015. máj. 25. 12:09
 5/11 anonim ***** válasza:

Te eléggé határozott kijelentéseket tettél egy nemzetről, ami nem egyezik azzal a benyomással, ami bennem van róluk. Azt pl. hogy kertbe temetkeznek, leginkább filmekben láthattad, míg a valóságban ugyanúgy vannak temetők ott is. Ezért kérdeztem, honnan is ez a magabiztos vélemény. Sehol sem sugallod a szövegedben hogy csupán benyomásról volna szó.

Az pedig, hogy nekem ki tetszik, az tényleg benyomás kérdése, nem statisztikáé. Nem teszek fel olyan kérdést, hogy pl. "A barna hajú lányok miért vonzóbbak?". Nem is értem, hogy keverted ide. Nagyon rossz párhuzam.

2015. máj. 25. 12:25
 6/11 anonim ***** válasza:

"A YouTube-s dologgal magyaroknál még nem találkoztam, ezért nem tértem ki arra, hogy nálunk mi van."

- Te meg arra nem tértél ki, hogy miért rontja ez a halottak iránti tiszteletet. Ugyanakkor szinte végig párhuzamban írod le, mi hiányzik az Egyesült Államokban, ami nálunk megvan, ezért nem értettem, hogy jön ide a videók kérdése, illetve itthon mennyivel megtisztelőbb módja van a halottakról való megemlékezésnek.

2015. máj. 25. 12:30
 7/11 anonim ***** válasza:

"Nem vagyok szociológus, csak egy átlag laikus ember, akinek kialakult egy benyomásokon alapuló képe egy társadalomról."

És mégis mi alapján alakult ki ez a véleményed? A hollywoodi filmekből? Mert azért az nem egy hiteles forrás és merészség azok alapján kijelenteni, hogy Amerikában nincs kultusza a halálnak. Ugyanúgy meg van a kultusza, csak a szokások térnek el némileg a miénktől.

2015. máj. 25. 16:07
 8/11 anonim válasza:
Nehez valaszolni olyan kerdesre amit ùgy hangzik, hogy: miért van ez igy ahogy en latom? Ha esetleg azt kerdezed: jol latom, hogy...... Ez altalaban is ilyen?? Masok mit tapasztaltak ilyet? Van kultuszok?? Mert en ezt latam youtuben. :)) ha már biztos vagy abban amit allitasz, nincs sok mondani valo mar. Ha Meg viszont tobb velemenyt is akarsz hallani, talan tobb lehetoseget adsz annak, hogy tisztabb kepet lasd errol.
2015. máj. 26. 16:30
 9/11 anonim ***** válasza:

Miért adna kevesebb tiszteletet a halottnak, ha a kert végében temetik el, ahol valószínűleg életében is szeretett lenni, és ahol a nyughelye mindig az övéi közelében maradhat? Mitől jobb közös helyre egy temetkezési iparvállalat nagyüzemi módszereivel vagyonért eltemettetni?

A youtube-os fotómontázsok alá az elhunyt kedvenc zenéit rakják. Szerintem éppenséggel a halott nagyobb tiszteletét mutatja ez, mintha valami egyengyászzenét vágnának be mellé.

Miért is a sírkő agyoncicomázása mutatja azt, hogy az ember megadja a tiszteletet a halott számára?

A kérdés tehát inkább az, hogy minálunk mi a társadalmi háttere annak, hogy a legtöbben mindenben a művit, a fantáziátlant, a képmutatót meg az értelmetlenül drágát tartják minőséginek valamilyen okból.

2015. máj. 26. 17:00
 10/11 anonim ***** válasza:

Kedves kerdezo, legyszives ne a jutubrol meg a halivudi filmekbol tajekozodj es allits fel egy elmeletet magadban egy orszagrol, ami olyan nagy, hogy majdnem 10 allama van, ahol tobben elnek mint Magyarorszagon...

Diszes sirkovek, egyszeru kolap? - es ezzel megis mi a gond? Szerinted attol lesz nagyobb a tisztelet a halott irant, hogy minel tobbet koltesz a marvany sirkore? Az amcsik nem igy gondoljak. Raadasul sokkal tisztabb es rendezettebb az ilyen temeto.

Fa ala a kert vegebe? - szinten filmbol kapott otlet. Nemcsak varosi, de megyei es allami (es neha szovetsegi) torvenyek is szabalyozzak a lakok lehetosegeit, vagyis amig egy varos engedelyezheti a sajat telken torteno temetkezest, addig a megye (county) tilthatja azt, vagyis hacsak nincs tobb hektar luxus farmod, ahol kinevezel egy "tenyernyi" helyet temetonek, nem ashatod el a nagypapat a kert vegeben a kedvenc tolgyfaja ala, mert iszonyat bunteteseket ronak ki rad. Temetni (embert) csak arra kijelolt helyen szabad. Ha te a kertben asod el, akkor a hatosag temetonek allithatja be a telked es utana azt mar nem tudod eladni lakohelykent, csakis temetokent. Raadasul ha valaki meghal, halotti igazolast kell kiallittatni a Health Departmenttel, es ok nagyon nehezen adjak a pecsetjuket egy olyan halotti bizonyitvanyra, aminel a halott elhelyezesenel az van feltuntetve, hogy "kert vege"....

Ha elhamvasztjak a halottat, azt mar oda szorod ahova akarod, itt mar nincsenek ilyen megkotesek, de ha egyszeru atlag amerikai vagy, nem tudod eltemetni a telken a rokont, barmennyire is szeretned...

Halotti tor? - filmekben nem lattad a nagy osszejovetelt, kajalast, amit a halott hazanal a rokonok/csaladtagok hoznak ossze? Pedig ezt siznte mindenki csinalja.

Oda nem illo zene? - tevedsz, a zenet altalaban mar a halal elott az illeto kivalasztja, ha nem o, akkor a legkozelebbi hozzatartozoja, aki ismerte az elhunytat es tudja, mi volt a kedvenc szama es ezert jatszanak neked nem tettszo zenet, nem azert mert nincs izlesuk. Szerintem ez sokkal de sokkal "halott tisztelobb" hozzaallas, mint a szokasos gyaszzene amit otthon adnak.

Sokkal kevesebbet adnak a dolgokra? - lattal mar amerikai Bar Mitzvah-t, vagy eskuvot kozvetlen kozelrol? Nem? Akkor honnan veszed, hogy nem adnak a dolgokra?

2015. máj. 26. 20:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!