Szlovákiában vagy Romániában erősebb a hungarofóbia?
Veled van a baj? Nem, nem, pont azért kérdeztem ezekről mert szeretném jobban megérteni.
Köszi a választ ^^
Mert én család révén is Erdélyhez kötődöm (tanulás is köt oda, bár a szlovák magyar egyetemek, iskolák olcsóbbak mint Kolozsvár, de mégis Erdély vonzott be) azt jobban ismerem, elég sok szegletét bejártam már, és a szlovákiai magyarokról nem sokat tudok, de amikor beszélek velük sokkal frusztráltabbak a magyarságukban, és frusztráltabbnak tűnnek, de mondom, jobban meg szeretném ismerni az egész Felvidéket.
Ez nagyon jó hogy veled nem történt semmi és elhiszem hogy többségében nem szokott probléma lenni, de vannak akikkel előfordul, szóval nem lehet azt mondani hogy semmi magyarellenesség nincs, de mondjuk az meg majd elmúlik, ha van is.
Azóta hallottam mástól is egy választ és az hasonló volt ehhez:
https://www.youtube.com/watch?v=AcWowQ4sPEU
8-9 perc után beszél a szlovákokról, és egyet értek avval hogy a szlovákok "néha nem tudják hogy ők kik valójában". És talán az a frusztráció amit érzek pont ebből ered, mert ők hűek voltak a magyar királysághoz mindig is, ma is azok csak épp meg vannak kavarodva bizonyos dolgokkal kapcsolatban.
Én felvidéki magyar vagyok. Igen van valamilyen szinten magyarellenesség. A felvidéki társaimnak írom: Ján Slota (lehet kibukott a parlamentből, de nem tagadhatja le senki a kijelentéseit és a nyelvipetíciókat amiket mondott/indítványozott). Engem érintő attrocitásokat is írok csak a példa kedvéért. Ipolyságról mentem vonattal párkányba és jön a keller. Ságon nincs jegyváltó ezért kénytelen voltam a vonaton megvásárolni a jegyemet. Odajön a kalauz, köszönök neki szépen magyarul "jónapot kívánok" magyarul kértem a jegyet, de a szavamba vág szlovákul, hogy nem érti. Jó semmi gond, ha nem tud magyarul nem tud(gondoltam magamban). Megveszem a jegyemet erre leül az átlósan velem szemben lévő ülésre egy nőhöz, és magyarul belekezd, hogy mit fog főzni hétvégén. Ez eléggé bosszantó volt.
Egy másik példa: édesanyámmal jövünk át magyarból és egy átlagos igazoltatás miatt megállít a rendőr. Édesanyám nem tud szlovákul, de ő vezetett és a rendőrt megkéri, hogy "magyarul legyenszíves" erre a rendőr beköpi, hogy nem tud magyarul (ahha, persze). Ott én tolmácsoltam de amikor a rendőr a kocsiban ülő kollégának magyarul szólt az adóvevőbe ott is azt hittem mondok valamit.
És még egy-két ilyesmi.
Szóval attrocitások vannak, de ahogyan az előttem válaszoló írta a hétköznapi életben nem jellemző. Félreértés ne legyen, nem vagyok szlovák ellenes, csak a saját tapasztalataim írtam le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!