Ha soha nem tanultam zongorázni, de van hozzá tehetségem, akkor ha 23 évesen elkezdem, akkor mire számíthatok?
Ok, mielőtt nekem esnétek, hogy mit fényezem magam: azt, hogy van hozzá tehetségem, zongoratanár mondta (egy fél évig mégiscsak jártam, de nem szoktam beszámítani). Onnan jött az egész, hogy amikor először elkezdtem ütni valakinél a billentyűket, azt tapasztaltam, hogy tök egyszerű számomra lejátszani valaminek a dallamát. Világéletemben olyan voltam, hogy úgy vissza tudok játszani a fejemben zenéket, olyan részletességgel, hogy szinte ha csendben ülök, olyan, mintha tényleg hallanám, kívülről. Mikor először lejátszottam valamit, olyan érzés volt, hogy a belső, állandóan szóló dallamokhoz megtaláltam a külső hangokat, és ez a mai napig isteni jó élmény. Most is találomra megpróbáltam lejátszani a Sweet Dreams alapdallamát, és szinte rögtön tudtam, hova kell nyúlni. 5 másodperc alatt megtaláltam a kezdőhangot, és onnantól már megy. Amikor először csináltam ezt, úgy éreztem, mintha ezt már réges-régen megtanultam volna és most előjönne valahonnan. Anyukám amúgy zenetanár volt, valószínűleg onnan örököltem a fülem :D
A baj csak az, hogy soha nem járatott senki zenét tanulni. Ha most így, fiatal felnőttként elkezdem és mondjuk kitartóan gyakorlok, meddig tudok eljutni?
Hobbikent elkezdheted, de zongorista nem lesz beloled.
Egyreszt hosszu evekig kell tanulni a kottaolvast, a szolfezst.
Mellesleg felnottkorban az agy mar nem kepes elsajatitani teljesen, hogy a jobb es bal kez teljesen fuggetlen legyen.
Ja, es az ujjgyakorlatokrol nem is beszelve...
De hobbiszinten nyugodtan.
#1-nek igaza van, ha komolyzenét akarsz játszani. Rockzenéhez nem kell kotta, csak minimális, Internetről megtanulható szolfézs, és nem kell 100% függetlenített kezek se ahhoz, hogy akár közönség előtt is játszhass, és a laikusok meg legyenek győződve róla, hogy te magas szinten tudsz zongorázni, annyira jól fog hangzani.
(Ha budapesti vagy, néhány óra erejéig tudlak korrepetálni, megtanítani az alapvető szolfézst, összhangzattant, megmutatni az alapvető gyakorlatokat, aztán azt, hogyan tudsz hallás után lejátszani bármilyen számot. Ha érdekel, pm.)
Zongoraművész már nem lehetsz, de orgonaművész még igen.
De hát számolni sem azzal a céllal tanulunk meg 3 évesen, hogy matematikusok legyünk, úgyhogy ez most még nem korlát.:)
5: Nem, én ugyanúgy tanultam a művészeti ágakat, mint a tudományokat, csak különórán. Nem volt előrébb az egyik a másiknál.
Ami kicsit hátrébb szorult a nagy iskolai leterheltség miatt, azt felnőttkorban hoztam be.
És az egész környeztem, családom így van evvel, nekem ez a megszokott.
2: Mi az órabéred?
Ez a hallás utáni lejátszás érdekelne!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!