Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Van valakinek nemesi származás...

Van valakinek nemesi származású ismerőse, vagy valaki aki nemesi származású? Csak azt kérdezem hogy milyen nemesi leszármazottnak lenni?

Figyelt kérdés

2015. jan. 31. 15:40
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Nekem van adományozott nemesi levelem. Semmi előnyét vagy hátrányát nem érzem.
2015. jan. 31. 16:01
 2/15 anonim ***** válasza:
65%

Őseim középnemesek voltak.

A szovjeteknek "hála" már csak egy nem tudom hány száz éves szekrény valamint a nemesi oklevél maradt meg. Illetve az, hogy "családi hagyomány" nálunk a tarokk nevű kártyajáték, ami régen a lelkészeknek, tanítóknak, jobb módú polgároknak, nemeseknek volt a szórakozása.

Ezek alapján mondhatnám hogy nem sok minden más mint bármelyik másik családban... Monjduk ehhez nem kell nemesi száramazásúnak lenni, (és nem tudomh hogy emiatt van-e) de "értékrendileg" is különbözünk a legtöbb családtól. Rendkívüli mértékben Istenhívől vagyunk (reformátusok vagyunk), és a rokonság összetartó ereje a többi embert meg szokta lepni, pedig nekünk természetes. A családfánkat is nagyon jól ismerjük, és kutatjuk is. Valamint a fiatalokat is arra ösztönözzük, hogy a saját tehetségükhöz képest a legtöbbet hozzák ki magukból, ami a családnak gyakran anyagi áldozatokkal jár. A "nemesi" oldalról talán nincs is diploma nélküli, valaki művész, valaki közgazdász, valaki tanár...

2015. jan. 31. 16:35
 3/15 anonim ***** válasza:
58%
Magyarországon volt a második legnagyobb a nemesek aránya Európában (elsők a lengyelek), úgyhogy lényegében minden második-harmadik ember (sőt, akár mindegyik is) találna a családfájában nemesi származásút.
2015. jan. 31. 17:26
 4/15 anonim ***** válasza:
52%

3-as.

Ez nem teljesen így van.

Elmondom miért. Nálunk meg az egyik legkisebb volt a polgárság aránya, sőt a polgárok sem magyarul beszéltek általában. Sokáig föderalisztikus (jellegű) volt a társadalom nálunk...

2015. jan. 31. 17:41
 5/15 anonim ***** válasza:
66%

"Ez nem teljesen így van.

Elmondom miért. Nálunk meg az egyik legkisebb volt a polgárság aránya, sőt a polgárok sem magyarul beszéltek általában. Sokáig föderalisztikus (jellegű) volt a társadalom nálunk..."

Ennek ugye tudod, hogy semmi köze sincs a hozzászólásomhoz? A polgárságról egy szó nem esett, elmondtam azt a tényt, hogy itt volt Európában a második legnagyobb a nemesek aránya (közel 5%!) a 18. században. Rengeteg volt a bocskoros nemes. Annak, hogy a polgárság nagy része nem magyar volt egy darabig, nem tudom mi köze van a témához, mára már mind asszimilálódott az egykori német polgárság. Nem kéne túl sokat visszamenni és tuti lenne MINDENKINÉL nemesi származású ős.

2015. jan. 31. 18:07
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Én is az vagyok, az egyik dédanyám családja révén, de nem látszódott meg a külsőségekben. Dédapám jogász volt, tehát jól éltek, az úgynevezett "úri középosztályhoz" tartoztak.

A "nemességemet" egy címer és egy címeres pecsétgyűrűvel tudom "igazolni".

Milyen érzés? Büszke vagyok rá olyan szempontból, hogy úgy tudjuk az egyik ősöm a katonai szolgálatáért kapta a címet az uralkodótól.

2015. jan. 31. 18:30
 7/15 A kérdező kommentje:
Egyébként én is nemesi származású vagyok csak kíváncsi voltam a többiekre is :-) köszi a válaszokat, :-)
2015. jan. 31. 19:13
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
Mondom én, hogy mindenkinek vannak nemes rokonai.
2015. jan. 31. 19:16
 9/15 anonim ***** válasza:
60%
Teljesen hétköznapi. Igaz olykor magányos, ha az ember még rendes nemesi nevelést kapott. Nehéz jó társaságot találni.
2015. febr. 13. 15:31
 10/15 anonim ***** válasza:
60%
Milyen az a rendes nemesi nevelés napjainkban, csak úgy kérdezem? :D Szerintem az angol királyi család kiröhögne egy ilyen nemesi neveléses kijelentés után :D
2015. febr. 13. 19:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!