Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Létezik olyan, hogy európai,...

Létezik olyan, hogy európai, mint nemzetiség (úgy mint például dán, kínai argentin, kazah)?

Figyelt kérdés
Ha mondjuk a népszámláló a nemzetiséget kérdezi, van egy olyan válasznak létjogosultsága, hogy azt mondom: "európai vagyok"?
2010. febr. 5. 21:28
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:

"A középkortól kezdve végig a magyarok a hun azonosságot vallották! Akkor nem hivatkoztak semmilyen előállamra?"

A dolog itt nem releváns, mivel a magyar nép már a honfoglalás előtt kialakult.

"A különböző miniköztársaságokat mint a Vendvidék ne keverd inkább ide!"

Pedig a Muravidék esetében igencsak "idekeverendő".

"Én is tudom, hogy létezett Lajtabánság is, és a valós életben szerinted az ott élő magyarok hirtelen "meglajtabánultak" és lajtabánoknak vallották magukat?"

Én nem hallottam, hogy annak vallották volna magukat. De pl. a Muravidék esetében igenis önálló népnek, muravidékieknek vallották magukat.

"De menjünk tovább, létezett a 2. világháborúban olyan is, hogy Salói Köztársaság, az ott élő olaszok mégsem mondták, hogy ők salóiak lennének."

Rosszak a példáid. Ezek olyan esetek, amikor NEM vallották magukat az új ország alapítói új népnek. Elfeledkezel a számtalan olyan esetről, amikor új népek jöttek létszer, sokszor új ország nélkül!

"De maradjunk a kérdés témájánál!"

Örülök, hogy a többi témában elfogadtad álláspontomat.

"Te azt mondod európai nemzetiségűnke vallod magad."

Igen, ehhez jogom van.

"Nézzük meg mi a "nemzet", "nemzetiségi" fogalma."

Nézzük!

"Francia nemzetfogalom: tagja mindenki, aki az adott állam polgára"

Az Európai Únió már most egy kialakulóban lévő államkezdemény. Van már európai állampolgárság is. Tehát a francia nemzetfogalom szerint van európai nemzet, hiszen van európai állampolgárság.

"Német nemzetfogalom: kulturális: tagja, aki a nyelvet beszéli és a nemzeti kulturához tartozónak vallja magát."

Tagadnád, hogy lenne egy közös európai kultúra???

"Mivel Európának nincs közös egységesített nyelve, sem nem egyesült egyetlen állammmá, ezért abszurdum hogy te európai nemzetiségűnek vallod magad."

1. Egységes állam kialakulóban van, már most nagyon sok szempontból egy állam, jóval több, mint egy nemzetközi államközi szervezet. Közös pénz, közös vámpolitika, közös politikai szervek, egységes választott képviselők, s sok más egyéb.

2. A közös nyelv NEM feltétele a népnek. Pl. te sem tagadod szerintem, hogy létezik svájci nép, pedig a svájci népnek NINCS közös nyelve.

"Vallhatod magad európainak, azonban ennek semmi köze a nemzethez, nemzetiséghez."

Egyelőre kevesen vannak az én álláspontomon, ezt én is tudom, ma az európai polgárok többségében csak másodlagosan vallják magukat európainak, vagy úgy se. Ez azonban nem jelenti, hogy ez nem fog változni. D biztosan változni fog, hiszen az EU egyre jobban az állammá válás felé megy, ahol a tagállamokból szövetségi államok vagy autonóm megyék lesznek. Ez pedig mindenképpen kihat a nemzetképződésre, azaz egyre többen lesznek az európai nemzetiségű emberek.

"A nyilvánvaló banalitásról meg hadd ne kelljen vitatkozni, hogy Európa egy kontinens, nem pedig egy ország, nemzet!"

Már most kvázi-ország, s egyre növekszik az ország-jellege.

"Ha valamikor Európa egyesülne is majd egy birodalomban, akkor sem lenne nemzet!"

Miért ne lenne? Mi az akadály?

"A római birodalom sem volt nemzet. A gall megmaradt gallnak, ahogy Gallia is megmaradt Galliának."

De az volt, egy nemzet. A nemzeten belüli alidentitás nem mond ellen, ebben tévedsz. Ma is van olyan magyar, aki mondjuk székelynek vallja magát, más alföldinek, harmadik palócnak, negyedik őrséginek. A te logikád szerint tehát nincs magyar nép, hanem csak székely nép, alföldi népm palóc nép, s őrségi nép van.

"Nézd meg Kínát! Évezredek óta egységes birodalom, mégsem vallotta magát senki sem "kínainak" a 19. század végéig, akkor is csak európai hatásra és kényszerből."

Nem tudok erre válaszolni, mert nem ismerem a kínai történelmet. Mindenesetre ma van kínai nép, a hatalmas nyelvjárási eltérések ellenére, melyek akkorák, hoghy nyelvészetileg inkább "kínai nyelvekről" kellene beszélni, nem nyelvjáráspokról.

2010. febr. 8. 21:00
 22/22 A kérdező kommentje:
Az egyik legjobb vita, amit az oldalon olvastam. :)
2010. febr. 9. 07:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!