Miért nem köszönik meg?
Ha én felteszek egy kérdést a Gyakorin, alapvető udvariasságnak érzem, hogy megköszönjem a válaszokat, még abban az esetben is, ha nem mindig értek velük egyet.
Előfordul, hogy az ember keresgél a neten, szótározik, a legjobbat akarja nyújtani, és a kérdező még annyit sem mond, hogy "fapapucs". És még jó, ha nem küld el melegebb éghajlatra, ha a válasz esetleg nem az ő gusztusa szerint való, vagy ha a véleménye nem egyezik a hozzászóló gondolataival.
Egyik topicban egyszer szóvátettem ezt, a válasz:
"Mit akarsz, felpontoztalak, itt ezzel köszönik meg a választ!"
Hát én pedig szeretem tudni, hogy a kérdező - ha már (néha SOS jelzéssel) feltesz egy kérdést -, hasznosította-e az adott választ. A pontozgatás meg nem érdekel, úgysem az mutatja meg az esetleges valódi kompetenciát.
Én vagyok túl igényes?
Nem vagy túl igényes, tökéletesen igazad van, ez lenne az alapvetö udvariasság.
De sajnos elég sokan nem veszik maguknak a fáradtságot, hogy legalább az összes válaszolónak címezve odaírjanak annyit, hogy "mindenkinek köszönöm a fáradtságát".
Olyan esetben tudom csak elfogadni azt, hogy nem köszönik meg, ha régi kérdésre válaszolvalaki hetek-hónapok múlva, és a kérdezö nem veszi észre a választ.
Idöközben már megszoktam, hogy sokaknak eszébe sem jut ilyen, és ezért minden esetben kellemes leglepetésként ér, ha valaki mégis megteszi.
Egyetértek, nekem is jól esik, ha megköszönnek egy használható választ. Jó tudni, hogy sikerült segíteni.
A kérdésre válaszolva, szerintem két okból nem köszönik meg:
Egyrészt akkor, ha a kérdezőnek nem elég személyes a dolog, mármint megjelenik a képernyőjén a válasz, és nem érzi mögötte az embert. Neki a válaszolók is csak internetes információforrások.
A másik, amikor valódi kérdés-válasz oldalként használja a gyk-t. Egy olyan oldalon megjelenik a kérdés, és lehet rá konkrét válaszokat adni, de nincs sem kérdezői komment, sem kötözködés, sem dumaparti, csak célrirányos válaszok. Ott pl. nem is lehet megköszönni. A gyk viszont úgy működik, mint egy fórum, és talán ezt nem érzi pár kérdező.
A zöld meg piros kezet mindenki nyomogathatja, és a válaszolók még véletlen sem tudják, hogy a kérdezö megnyomta-e valamelyiket, illetve ha igen, akkor mit.
Mivel válaszolni (sem) kerül pénzbe, szerintem annyira nem nagy fáradtság visszaírni.
Első és második hozzászóló, pontosan így látom én is...
Harmadik válaszoló!
Amikor én veszem a fáradságot, és lefordítok vagy kijavítok pl. egy-egy hosszú francia szöveget vagy feladatot, időt és munkát ölök bele, nem érdekel, hogy valaki megnyomja-e azt a zöld vagy piros kezet vagy nem.
Szeretném, ha a munkámért - amellyel segítettem az egyiknek, jó jegyet szereztem a másiknak, örömöt a harmadiknak - , legalább egy odavetett "köszönöm" erejéig megmutassák, hogy nem fáradtam hiába!
Hoppá, az elsőnek és harmadiknak szólt az első mondat...
Tudod, második, én 2010 óta válaszolgatok ezen az oldalon. az első időben azért nem ez a hang ment...
A lepontozóktól ne irigyeld az "örömüket", nekik ennyi a pozitív az életükben :)
(Én nem foglalkozom velük, mert nem éri meg miattuk mérgelödni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!