Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mikortól számít régészetnek a...

Mikortól számít régészetnek a kegyeletsértés?

Figyelt kérdés

Szóval az érdekelne, hogy kb. mennyi évnek kell eltelnie, hogy ne sírgyalázásnak számítson egy ásatás mondjuk.

Erre meg van határozva egy konkrét szám? Pl. aki 80 éve halt meg, azt még nem, de aki 81, azt már igen?

Ez hogyan működik?

2014. dec. 24. 12:42
 1/9 anonim ***** válasza:
56%
Ez de jó kérdés :D
2014. dec. 24. 13:25
 2/9 anonim ***** válasza:
a kegyeletsértés és a régészet az két külön fogalom és cselekmény
2014. dec. 24. 13:59
 3/9 anonim ***** válasza:
Az OK, hogy két külön fogalom, de a kérdés nem erre irányult!
2014. dec. 24. 14:11
 4/9 anonim ***** válasza:

Érdekes kérdés.

Szerintem az ásatásokhoz és a frissebb sírok felbontásához is engedély kell. Tehát ilyen szempontból nincs különbség. Ha kimész egy rétre és ásni kezdesz, belebotlasz egy sírba, akkor jelenteni kell, nem szabad megbontani, akár 10 éves, akár 1000.

Nem tudom, ez válasz-e a kérdésre, de nekem ez jutott eszembe róla. :)

2014. dec. 24. 22:04
 5/9 anonim ***** válasza:
Ha érzelmi alapon nézzük a kegyeletsértést, akkor meg szerintem azon múlik, hogy van-e valaki a rokonságból, aki kifogást emel a sír megbontása ellen. Nézd meg a temetőket. Ha valaki nem fizeti a sírhelyet, akár 5 év után is kiássák, legálisan.
2014. dec. 24. 22:08
 6/9 A kérdező kommentje:
Igen, mondjuk ez így van. :(
2014. dec. 24. 22:31
 7/9 anonim ***** válasza:

# 3/6

hát pont ez az egy kegyeletsértés soha nem minősül régészetnek

A régészet feltárás és megörzés illettve újratemetés, a kegyeletsértés pedig szándékos meggyalázás és megrongálás

Egy régészet soha nem minősül kegyeletsértésnek mert az mindig tisztelettel történik

2014. dec. 26. 04:11
 8/9 A kérdező kommentje:
Aha, persze...
2014. dec. 26. 12:45
 9/9 anonim ***** válasza:
Magyarországon 1711-ig van régészet, csak ennél korábbi sírokat áshatnak hivatalosan. Természetesen becsúszhat olyan, hogy valamivel későbbi sírt (vagy bármi mást) ásnak véletlenül, de egyáltalán nem jellemző. Az alapelgondolás valóban úgy van, hogy a halottnak ne legyen élő rokona, ezért lőtték be ezt az évszámot.
2015. jan. 22. 17:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!