Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Egyedül, lányként nekivágni...

Egyedül, lányként nekivágni Budapestnek? Nyugtassatok meg, hogy nem lenne olyan szörnyű.

Figyelt kérdés
Vidéki lány vagyok, aki otthon nem tud elhelyezkedni, ezért gondolt egy nagyot: Budapesten próbálna szerencsét. De aztán egyből meg is ijedt, mert nem ismer ott senkit, idegenekkel kellene összeköltöznie, ő még ilyet nem csinált. Most néhány biztató szót vár, olyanoktól, akik átestek hasonlón: ugye csak kezdetben lesz nehéz, de nem fogja megbánni.

2014. nov. 12. 18:24
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Kezdetben sem lesz nehéz :D Új lehetőségek, más lakás, de Budapest se az a hű de nagyváros :)
2014. nov. 12. 18:46
 2/11 anonim válasza:
100%
Attól is függ, hogy milyen karakter vagy. A " vidéki " szó túl keveset mond el egy emberről. A köztudott kategorizálás megvan, de ezen belül számos árnyalata van a palettának és mindegyikből más hozandó ki.
2014. nov. 12. 18:52
 3/11 anonim ***** válasza:

Nem KELL idegenekkel összeköltözni. Vehetsz ki saját lakást is egyedül.

Vidéki mit jelent? Nagyobb város vagy kis falu?

2014. nov. 12. 18:55
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Évente több tízezer gólya egyetemista túléli. Ennél jobban nem tudlak megnyugtatni.
2014. nov. 12. 18:59
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Semmivel sem különb a főváros vidéknél. Oké, nagyobb a szmog, néhol zajosabbak is az utcák, de nem egy "nyújorkról" beszélünk.
2014. nov. 12. 21:09
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Én az egyetemet egy olyan országban fogom kezdeni aminek a nyelvét nem beszélem (még), a tanítási nyelv pedig nem az anyanyelvem, és senkit nem ismerek onnan. Mindezt egyedül, 18 évesen.

Valahogy majdcsak megoldod.

2014. nov. 12. 21:27
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszi a hozzászólásokat. Igen,igazatok van,rengetegen átélik ezt,nálam fiatalabbak...én mégis tartok töle. Félénk természetü vagyok,nehezen barátkozom,tudom,ezen kellene változtatnom...

faluban élek egyébként.

2014. nov. 12. 22:07
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Engem szinte kétségbeejt, hogy a vidékiek 60-70%-a úgy tekint Budapestre, mint valami őrülten veszélyes megapoliszra, ahol tort ül a bűn az éjszakában. Én is vidéki vagyok, nekem is hányan jósolták, hogy meg fognak ölni / eladják a szerveimet / ki fognak rabolni / stb. stb... Ez is csak egy város, nagyobb, mint a többi, de valahogy eléldegél benne az a másfél-kétmillió ember.

Nem muszáj más emberekkel összeköltözni, de ha mégis azt teszed, akkor valószínűbb, hogy ők is vidékről érkeztek, esetleg ők is tele vannak hasonló gátlásokkal, mint te. Aki Bp.-n született, az többnyire nem költözik albérletbe, ahogy befejezi az iskolát, marad a mamahotelben.

Egyébként én egy vidéki megyeszékhelyen laktam, de imádom Budapestet, a pörgést, a forgalmat, hogy van élet. Szeretem, hogy hamar eljutok mindenhova, nem kell fél órát várnom a buszra, éjszaka is van közlekedés. És el kell hogy mondjam, hogy nagyobb biztonságban érzem magam este, mint mikor otthon mentem haza a külvárosi földúton, ami alig volt kivilágítva, és ott szambáztak körülöttem a kóbor kutyák.

2014. nov. 13. 10:31
 9/11 anonim ***** válasza:

Mondjuk kinek hogy... inkább attól félnek az emberek, hogy elkeverednek, ez meg mondjuk egy kicsit jogos is.

Egyébként meg alapból én is vidéki vagyok:, szóval rühellem a zajt, a mocskot, azt hogy nem tudok úgy menni 100 métert gyalog, hogy nem nyomnának az arcomba szórólapot vagy nem támadna be egy csöves. Nem tudok úgy kijönni sok dohányboltból, hogy ne támadnának le, hogy adjak cigit, hiába mondom nekik, hogy nem dohányzom, csak egy doboz innivalóért ugrottam be. Utálom azt, hogy akárhányszor sétálok, kerülgethetem a húgy és hányás tócsákat, hogy mindenhol csatornaszag van. Ez meg lehet hogy az én egyéni mániám, de még a csapvíz is rohadtul büdös sok helyen. Mindenhol tömeg és rohanás. Az emberek úgy képesek rohanni a 2 percenként járó villamosra, mintha az életük múlna rajta, kifeszegetik az ajtót, felszállnak és utána állunk 2 percet a pirosnál, mert nem tudtunk miatta elindulni...

Mondjuk ezek a negatív dolgok nem igazán csak a mi fővárosunkra vonatkoznak, az összes nagyváros ilyen. Bécs sem jobb semmivel.

Pozitívum a jobb éjszakai élet (bár ez negatívum is sokszor), az éjszakai tömegközlekedés puszta létezése meg a sok látnivaló. Meg mondjuk fesztiválszezont kivéve csak itt vannak az országban nagyobb koncertek.

2014. nov. 13. 18:54
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Részben az előzőre, részben a kérdésre reagálva:

Én tősgyökeres budapesti vagyok (IV. ker., Újpest) és vidéki rokonaim sincsenek. Szóval abba a helyzetbe nem tudom beleélni magam, hogy milyen lehet vidékiként ide csöppenni, én ebbe születtem bele.

Én vidéken is sokat jártam. A szüleim nagyon ilyen "Ismerd meg Magyarországot!" emberek, ami végülis tök jó szerintem, kislány koromban már sokat voltam az ország legkülönbözőbb részein. Aztán az egyetemen lettek vidéki bnőim, hozzájuk is sokat mentem le hétvégente bulizni, stb.

Pro:

Itt magasabbak átlagosan a fizetések (statisztika).

Itt több a munkahely (elég egyszerű).

Vidéken alapvetően nyugalom van, tartja a mondás, ami igaz is, de nemigaz, hogy itt ne lenne. Én például simán a parkoló közepén sétáltatom a kutyát itt a lakótelepen, mert pár percenként megy egy autó. Teljes nyugi van, ha halkan beszélek is hallani egy-két méterről, szép fás, füves környék ez, leülsz egy padra és nyaranta még tücsköt is lehet hallani :-) Ami igaz, hogy vidéken gyakorlatilag az egész város/falu ilyen, én meg öt-tíz perc sétával kiérek egy négysávos, két villamossínes főútvonalra, ahol csúcsidőben enyhén kiabálni kell a telefonba. De mondom, ha nem mozdulok ki otthonról (alapvető dolgokat a lakótelepen be lehet szerezni), akkor vidéki nyugalomban telnek a napjaim. És ez egy tök átlag tízemeletes betondzsungel, nem túl magas árakkal. A budapestiek 90%-a ilyen nyugiban él. Megy egy-két utcát és már benne van a forgatagban, de a legtöbb lakókörzetben nyugalom van. Amúgy meg, minek költözöl a Keleti pályaudvarhoz vagy a BAH-csomópontra?! Nem a Bosnyák téren vagy a Móriczon kell lakást venni/bérelni és nyugalmad lesz. Mellesleg ezek a részek általában drágábbak is, szóval még pénztárcával sem igen lehet indokolni :-D

A nyüzsgésnek van visszafeléje is. Jártam már pár vidéki bnőmnél, mióta egyetemista vagyok (lementünk, volt egy jó vidéki bulim, aztán ott aludtam náluk). És a kisebb városokban (10-30 ezer fő) azért eléggé kiábrándító, hogy van három-négy normális szórakozóhely. És akkor jön a találgatás, hogy hova menjünk péntek este. X hely kiesik, mert mindig ott az exem és rám akar nyomulni. Y hely nem jó, mert oda jár az összes C betűs. Z hely drága. És akkor a végén marad egy vagy kettő, amiből választhatunk. Ahol amúgy tök jó, semmivel sem rosszabb, mint egy BP-i hely, biliárdozunk, dartsozunk, beszélgetünk, minden frankó, kicsit még olcsóbb is, mint itt fent. Azt már a vidéki bnők teszik hozzá, hogy mindig ugyanazok az arcok vannak lent egy-egy helyen. Mondjuk igaz is, h köszöntek szinte mindenkinek aki lent volt, bármerre jártam kisebb városokban :-D Gondolom ezt te még nálam is jobban tudod.

És akkor itt meg teljesen új helyekre el lehet jutni, itt élek 20 éve, de szerintem sosem fogom azt elmondani magamról, h minden budapesti helyen jártam már. De még ha ugyanoda jársz vissza hétről-hétre, akkor se fogsz pár arcon kívül sok embert megismerni. Még ugyanazokon a helyeken is non-stop változik a közönség.

Vhogyan a város jobban tolerálja a hibákat. Engem halálra csesztettek általános iskolában. Gombafejű szemüveges lány voltam, +10 év öltözködéssel. Elmentem a XVIII. kerbe középsuliba. Újpest KP-Határ út, majdnem végigmentem a hármas metró vonalán minden reggel/délelőtt. Vidéken van mondjuk egy kisvárosban két szakközép, egy szakmunkásképző meg egy gimi. Mit tehettem volna, ha vidéki lány vagyok? Szakmunkásképzőhöz abszolúte túl jók voltak a jegyeim, az egyik szakközépben mondjuk nem olyasmit tanítanak, ami engem érdekel, marad a másik szakközép meg a gimi. Vagyis 99,9% hogy szeptember elsején ott folytatják a régi-új oszt. társaim a b_szt_tást, ahol abbahagyták. Így meg nyáron kicsit megváltoztam, eldöntöttem, hogy más lesz és láss csodát, a 18-ban bnőim lettek, abszolút befogadtak, sosem bántottak.

Vidéken sztem egészségtelenül kevés ember él együtt. Gondolom számodra unalomig ismert ez a jelenség. Túlságosan tudja mindenki a másikról, hogy miújság. Amit csak lent jártam bnőknél aránytalanul többször téma vki jelen nem lévő, mint itt, BP-n. Megy a pofázás, hogy ki szakított kivel, ki jött össze kivel, kinek halt meg az apja... Vidéken megelőz a híred. "Az a srác még tuti szűz, mert sosem láttam lánnyal kézenfogva", "Az a csaj egy nagy r.b.nc" (Mert 16 évesen mondjuk egyszer meggondolatlan volt, amit azóta százszor megbánt.)

El nem tudom képzelni, hogy én vkinek az exével járjak. Mm nem úgy, hogy olyan srácot akarok magam mellé, akinek még sosem volt bnője! (Teszem hozzá nem zavarna, semleges tulajdonság (-: )

Hanem úgy, ahogyan vidéken, kisvárosban, faluban megy. "Ki most a bnőd?-A Julcsi.-Ja, a Ferinek az exe?-Aha." "Ki most a barátod?-A Zoli.-A Nóri bátyja?-Jaja."

Na ebbe beleőrülnék. A KGB nem vezetett olyan profi aktákat az emberekről, mint a vidékiek egymásról :-D

Ha hibázol itt könnyebb beleveszni a tömegbe és összecuccolni vki másokkal, akik nem tudják az "előéleted". Kisvárosban, faluban nagyon hamar beskatulyáznak, ahonnan kábé csak elköltözhetsz.

Persze mivel itt beleveszel a tömegbe, ezért nem is leszel olyan könnyen itt alfahím, aki minden csajt megkap/"alfanőstény", akiért minden fiú odavan. De amúgy sosem vágytam ilyen szerepre, szal nem is feltétlenül hátrány ez :-D

Nemrég egy vidéki srác hívott randizni (de itt tanul a BME-n). Átült a haverjával a mi asztalunkhoz "Bocsi lányok, csatlakozhatunk?" felkiáltással. Utólag azt mondta, hogy megtetszettem neki, sztem csak úgy voltak vele, hogy a három csajból vmelyik csak bejön :-D Persze ezt sosem vallja be, de mind1 is, mert aranyos srác :-) A lényeg az, hogy (Ő mondta!), otthon sosem ülne át egy lányhoz, mert kiderül, hogy valamelyik távoli ismerősével van épp randija és arra vár/valamelyik volt osztálytársának az unokatesója/mittudomén, aztán megy körbe a hír, mint az MTI-ben, hogy kinél próbálkozott be :-/ Náluk annyi az ismerkedés, hogy a jól összeszokott társaságokba szökőévente egyszer vki lehoz egy havert/bnőt, aztán ötből egyszer egyedülálló az új fiú/lány, akit lehoztak. Rád levetítve kérdező (lévén te is lány vagy), annyit jelent, hogy vszínű hamar beilleszkedsz idefent. Itt nyitottabbak a fiatalok :-)

Az egyik lány, akire bátran mondom, hogy A legjobb bnőm, akit itt az egyetemen ismertem meg, egy háromezres faluból jött. Sokszor jártam már náluk, van egy kis hangulatos présházuk, ott szoktak tartani összejöveteleket, amikre én is hivatalos vagyok általában. :-) Mikor először jártam náluk, mint hülye pesti lány letámaszkodtam a kertjük végében a kerítésre és néztem a mezőt, rajta a teheneket és nagyon megfogott ez a nyugis kis idill :-) (Ők meg jót röhögtek rajtam :-D ) Aztán azért a bnőm kijózanított. Amit írok gondolom falusi lányként neked nem lesz újdonság. Van egy szál közért, elég drágán. Hetente párszor a városban kell bevásárolni. Mondjuk ezzel nincs baj, mert a szülei úgyis a városban dolgoznak. Mint a falu 99%-a. Reggel autóba ülnek és estig csak az öregek vannak kábé az egész faluban. Sőt neked még így sem sikerült elhelyezkedni. Itt egymást érik az éjjel-nappali boltok, ha a város ismeretlen szegletébe tévedek is "keresek egy éjjel-nappalit", nem pedig azon agyalok, h van-e?

Ha szórakozásról van szó? Időnként összeraknak egy-két házibulit, amúgy meg irány be a városba. Opciók: este hazamész az utolsó vonattal/busszal. Pont mikor indulna be a buli. Megvárod a reggeli első buszt/vonatot, aztán alszol délig. Valakik beáldozzák magukat, ők lesznek a sofőrök és nem ihatnak. Mert a falusi kocsma éjfélkor zár és tele van ősz hajú alkeszekkel. Gondolom ez sem újdonság neked.

Itt baromi jó, hogy nem kell két-három kilométert éjszaka magassarkúban hazabotladozni. Tök jó, hogy itt bárhonnan max tíz perc alatt kint vagyok az éjszakai busz megállójában és mehetek haza. Hajnali kettőkor is.

Ha vki zenekar jön Magyarországra, az BP-re jön. Most épp vidéki bnőm öccse nyomul, hogy hadd aludhasson a koliban, intézze el vhogy a nővére, mert februárban jön a Slipknot és ő nagyon megnézné, csak utána nem akar négy-öt órát fagyoskodni a Keletiben az első hazamenő vonatig :-/ Hova jönnek vidékre nagy, külföldi előadók? Volt Fesztivál, Balaton Sound, Strandfeszt, B. my Lake és kábé ennyi. Vidéki zenekarok viszont mind jönnek hozzánk koncertezni. Ok, voltam már Debrecenben Tankcsapdán, Miskolcon Eddán és Pécsen Punnany-n, ezeknek tényleg nagyon jó hangulata volt, de ennyi.

Kontra:

Légszennyezés. Az itt sokkal szarabb. Ez tény. Hiába. Ez van. Persze, vannak csendes, jó levegőjű környékek, de ha el kell jutnod vhova, akkor úgyis forgalmas, szmogos, büdös részeken kell átmenned.

Vidéken alig vannak csövesek, kéregetők, mert az utolsó faluból is feljön hozzánk mindenki csövezni :-/ De aki ebbe születik bele, az le tudja rázni őket, éppúgy, mint a Jehova tanúit, meg az összes többit. Szegény vidéki haverok, bnők egy ideig adtak az összes ilyen reteknek, aztán kiszámolták, hogy mindenkinek egy ötvenest ad és elmegy napok alatt ezer forint. Meg megáll minden ilyen Világmegváltó hülyének és soha nem ér oda. Bele fogsz jönni te is, levegőnek kell nézni ezt a sok köcsögöt, már bocsánat :-D

A vidékiek tény, hogy jobban odafigyelnek egymásra. Ha mentem le vidéki bnőkhöz velem volt a bőröndöm (csajként egy hétvégére is sok cucc kell :-D ), akkor két-három srác ajánlotta fel rögtön, hogy felviszi a lépcsőn. Itt jellemzően nem.

Ha vidéken elejtek vmit (tapasztalat) ketten odaugranak és felveszik, mielőtt lehajolnék. Ha reggel hétkor az Örs Vezér terén elejtek vmit és lehajolok érte, akkor hárman belémjönnek hátulról. Abból egy bocsánatot kér, egy lehülyeqrváz, egy meg szó nélkül megy tovább.

Na ennyi pro és kontra. Én a helyedben jönnék! :-)

2014. nov. 13. 23:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!