Rettegek a felolvasástól. Mit tegyek?
Figyelt kérdés
Nem tudom mikor kezdődött, de általanos iskola alsó tagozataban sem szerettem már felolvasni(pedig emlékszem 2. osztályban én voltam az egyik legjobb olvasó). 5.-es koromban volt egy magyartanárom, aki folyton leszidott, hogy nem tudok olvasni hibátlunul. Volt, hogy amikor valamit nagyon félreolvastam mindenki kinevetett, még a tanárom is, és olyan kínosan, megszegyenítve éreztem magam.Szerencsére kaptam egy másik magyartanárt, de annak ellenére is nagyon mély nyomot hagyott bennem az az időszak. Azután már utáltam felolvasni. És a mai napig utálok is mert attól rettegek, hogy mindig elrontom. (és el is szoktam rontani, akadozom közben) . Folyamatosan arra koncentralok hogy jól olvassam ki de a tartalomra nem.És ez tudom hogy baj. Sokszor magamnak is egyedül megpróbáltam felolvasni, de akkor is annyira izgultam, hogy elrontottam örökké. Nem vagyok betűtévesztő, az irányokat sem keverem, imádok könyveket olvasni, a helyesírásommal sincs különösebb problémám. Diszlexiás lennék? Ezen gondolkozom már egy jó ideje, de erre utaló jeleket nem látok az olvasasi nehézségen kivül. Viszont elég erősen keresztdominanciás vagyok amiről úgy tudom elég befolyásoló tényező. Vagy az magyar tanárom hatása miatt lenne ez az egész, hogy tudatalatt bennem élnek a reakciói és ezt nem tudtam levetkőzni? Minden esetre nagyon félek a felolvasástól.Szeretnék rajta változtatni de nem tudom hogyan. :/ 18L2014. nov. 10. 23:17
1/3 anonim válasza:
Hát ezt gyakorolni kell.. Más, mint a magadban olvasás. Egész sor más érzék, szerv amelyek dolgoznak -és valamikor régen elment a bátorságod, és elakadt a folyamat. Gyakorolj: rövid szöveget hangosan és l a s s a n olvass minden nap. Fontos, hogy legyen ritmusa. Lehet járkálva - a járás ritmust ad. Rövidet, de minden nap. A napi ritmus is fontos minden képességfejlesztésnél.
2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod, megfogadom a tanácsod!
2014. nov. 11. 16:58
3/3 Márciuska válasza:
Amerikában alkalmazzák azt a módszert gátlásos, zárkózott, diszlexiás vagy különféle betegségben szenvedő gyerekeknél, hogy kutyáknak olvasnak fel. A módszer nagyon sikeres, mert így van is hallgatóság meg nincs is: hangosan kell olvasni, de a hallgató tuti nem fog kritizálni, hanem odaadóan figyel. Ezt is megpróbálhatnád, ha van kutyád: vonulj félre vele valahová, ahol senki más nem hallja, és neki olvass fel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!