Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ez a kérdés a határon túli...

Ez a kérdés a határon túli magyarokhoz szól: Ti mit szeretnétek, mint megoldást a helyzetetek rendezésére?

Figyelt kérdés

Itt Magyarországon a legtöbb embernek úgymond "fáj Trianon" és szeretne segíteni rajtatok. Sajnos sok politikus rájátszik ezekre az érzelmekre, és megpróbál veletek manipulálni minket.

Nekem van egy ismerősöm, aki szlovákiai magyar. Ő azt mondja, hogy Szlovákiát tekinti a hazájának, és nem Magyarországot. Ezzel nincs is semmi baj szerintem, hiszen ott nőtt fel, és ott van a családja. Viszont amikor ezt mondta akkor jöttem rá: Nem szabad bedőlni azoknak a politikusoknak, akik veletek kampányolnak, hiszen végső soron nektek kell döntenetek a saját életetekről, és nem nekünk.

De mégis megkérdezem: Van-e létjogosultsága ezeknek a bizonyos politikusoknak? Foglalkozzunk-e a kérdésetekkel?Ti mit szeretnétek? Jó úgy ahogy van, vagy inkább lennétek Magyarország részei? Esetleg egy harmadik utat szeretnétek, ami autonómia, de Magyarországtól függetlenül? És ahogy ti fel tudjátok mérni, mi az általános nézőpont a köreitekben?

2014. nov. 7. 19:27
 1/2 anonim ***** válasza:

szerintem a harmadik opcio, a minket kihasznalo politikusoknak meg egy jo kiados veres

Magyarorszaghoz mar nemigen akarok tartozni, ott egyre tobben leromanoznak, leneznek, normalis munkat is nehez talalni a sok eloitelet miatt, es egyre komolyabb gondjaitok vannak a ciganyokkal

2014. nov. 8. 07:30
 2/2 anonim ***** válasza:

Szia! En Erdely partiumi reszen elek, nekem teljesen jo igy a helyzet es szerintem minden jogunk meg van. A szekelyek akarnak minden aron autonomiat, heves indulatokkal lovagolnak meg mindig a tortenelmen es nem latjak be, hogy nekik is jobb lenne, ha kevesbe ellensegesen allnanak a romanokhoz. Szerintem ezt az orokos ellensegeskedest ok generaljak maguknak. Ezzel nem azt mondom, hogy en valami hatalmas roman-parti vagyok, csak nekem valahogy megis sikerul bekeben elnem veluk. En soha nem voltam itt kikozositve vagy sertegetve a magyarsagom miatt, mindenki elfogadott engem es a csaladom. Vannak magyar iskolak es a roman iskolakban magyar tagozat, ugyszinten egyetemek, rendezvenyek, magyar szorakozohelyek, radiok, stb... egyszoval szerintem minden lehetseges modunk megvan a kibontakozasra es arra, hogy megeljuk a magyarsagunkat.

Mivel kozel a hatar, gyakran jarunk at Magyarorszagra es szeretek is oda menni, viszont meglatasom szerint elonyosebb lenne ha nem csatlakoznank. Nalunk valahogy emberbaratabb es normalisabb torvenyek vannak.

En csak annyit szeretnek, hogy a magyarorszagiak fogadjanak el minket magyaroknak, ezert is tetszett az, hogy kaphattunk magyar utlevelet, szemelyit, okiratokat es ugye ezzel jart a lehetoseg, hogy szavazhatunk. Sokan fel voltak haborodva, hogy mi az, hogy mi dontunk majd a ti sorsotokrol (igaz is) de en nem ismerek olyat akit annyira erdekelne a tema, hogy o elmenjen szavazni. Szoval mi tenleg koszonjuk szepen a lehetosegeinket es nem all szandekunkban beleavatkozni az ottani politikaba.

Szoval ismetlem, nekem megfelel ez a helyzet, en ugy erzem, hogy a romaniai magyarok nincsenek elnyomva. Annyi csak a titok kulcsa, hogy ne ugy alljunk egymashoz mint "hulye roman!" vagy "hulye magyar!" hanem vegyuk tudomasul, hogy a masik is egy erzo emberi leny es maris eszrevesszuk, hogy sokkal tobb kozos van bennunk mintha csupan a nemzetiseget latnank.

2014. nov. 8. 10:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!