Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mitől és miért pesszimisták a...

Mitől és miért pesszimisták a magyarok?

Figyelt kérdés

Mindenkinél egyéni szinten megy végbe vagy ennek valami történelmi,kulturális háttere van ?

Vannak országok ahol a sokkal rosszabb környezetben élők messze többet mosolyognak, mint mi és optimistábban állnak a jövőhöz.Bizakodóbbak.

Vannak országok ahol lényegesen kevesebbet süt a nap és boldogabbak(mert azt mondják ez is hozzájárul a közérzethez,a boldogsághoz)

Itt olvasgatva is látom,hogy az emberek vagy lemondóan vagy valamilyen szinten már-már ellenségesen állnak az országhoz, hogy itt aztán nem lesz jövő,nincs értelme itt maradni.(lesz egyáltalán nyugdíjunk-pesszimista vagyok?)Más népek hasonló helyzetben szintén így állnak hozzá a saját országukhoz.

Miért van az, hogy mi nem látjuk,nem ismerjük,fel nem tudjuk megbecsülni azt amink van?

(az más kérdés, hogy miért nem tudunk vele előrelépni)

Jönnek is külföldiek,néha le is telepednek és nem azt látják amit mi.

Velünk van a baj?

2014. szept. 8. 10:45
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Bocsánat,de nem tudom milyen az a proli. Ki és mi számít annak?

Jelenleg annak is örülnék ha annak a 140 ezernek a felét nettóban megkapnám !! Mikor lesz ekkora fizetésem....

A három említett gyöngyszem-Barátok Közt, Megasztárt, Való Világ- lassan már szánalmas szerintem. Nehéz elhinni,hogy van rá igény.

Szerintem is irigyek vagyunk.Meg anyagiasak, de ez származhat onnan is,hogy alacsonyak a fizetések. Csak a világon van még hasonló ország és ott..

A felnőttként tanulással szíven szúrtál-ez pl én vagyok

Szerintem nem csak több, de rosszabb is.

Sajnos a cikkekre már nem emlékszem,de dilidokik köztük a Csernus is megfogalmazta, hogy még lesz itt bőven lefelé olyan lelki és mentális szinten van az ország.

3- :-) hát igen

4, na igen,de elárulom,hogy van itt olyan termék ami már drágább, mint Hollandiában és ezt egy holland mondta. De megkérdőjelezhetetlen,hogy könnyebb neki itt. Igazából ezt nem a fizetésekre,árara értettem. Inkább arra, mit lehetne kihozni az országból. Hollandi egy jelentős része a tengerszint alatt van. Képzeld el milyen ország lenne a hazánk helyén ha a hollandok laknák e területet...

Biztos belejátszik a gazdasági helyzet is,vaahol az 5 neki igaza van

Dániáról most beszéltek a rádióban,hogy a legboldogabb nemzetek közé tartozik. Akkor?

Tény,hogy mindenkinek tennie kell magáért,de valljuk be ez tömegek számára akkor lesz elérhető ha a választottak egy megfelelő környezetet teremtenek hozzá.

Ha nem pesszimisták akkor mik ?

2014. szept. 9. 00:14
 12/17 anonim ***** válasza:

A proli szó a proletariátus szóból jön, aminek a jelentése: alsóbb társadalmi osztályok. A becézéssel ezt a szót dehonesztálták, pejoratívvá tették.

Ha kicsit le akarnám sarkítani a dolgokat, azt mondanám, hogy amelyik vidékire azt mondjuk, hogy "paraszt", az ugyanolyan városira azt, hogy "proli".

Proli az az ember, aki alacsony kultúrájú életmódot él, többek között azért is, mert nincs igénye a többre. Ha valakinek azt mondod, hogy proli, általában egy panellakásban minimálbérből éldegélő ember (vagy család) jut eszébe, általában valamilyen nem értelmiségi munkát dolgozik.

Nem művelődik, nem tanul, nem olvas, inkább tévét néz, és politizál, sokszor a legcsekélyebb hozzáértés nélkül. A munkáját (ha van neki) gyűlöli, igyekszik minden alól kibújni, lusta. Viselkedni gyakran nem tud, ő az, aki sörözik a villamoson, cigizik a megállóban, és nem veszi észre magát.

Ezzel párhuzamosan ott van benne a "jobb" (értsd: többre vágyó, esetleg módosabb) emberek iránti irigység és lenézés, megvetés.

Maga a proliság jellemzően az előző rendszer terméke, nem véletlen, hogy az ilyen emberek manapság már leginkább az 50-es és afeletti korosztályokban fordulnak elő. Olyan munkások, akik nem értenek többhez, de bebeszélték nekik, hogy igenis ők az ország motorjai, ők a "vezető réteg". Ma már senki nem mond nekik ilyet, és kicsit talán ők is érzik ennek a régi kijelentésnek a visszásságát, és ez még több frusztrációt szül bennük.

Nagyjából ez (szerintem). De elég komplex a dolog, igazából nem lehet teljesen jól körülírni, de szerintem tudod, milyen emberekre gondolok.

2014. szept. 9. 09:10
 13/17 anonim ***** válasza:
Mert "egyesek" beléjük beszélik, hogy itt minden rossz, még a jó irány is rossz, ahelyett, hogy optimizmust öntetének az emberekbe. Az egyik oldalnak az a jó, ha mindent a legrosszabb színben láttat.
2014. szept. 9. 10:20
 14/17 anonim ***** válasza:

"Dániáról most beszéltek a rádióban,hogy a legboldogabb nemzetek közé tartozik. Akkor?"

1. Könnyű úgy "boldognak" lenni, hogy marokszám szedik az antidepresszánst :D

Egyébként a dánok rettentő puritán nép. Nincs szükségük cifra holmikra, bőven jó nekik egy öreg autó, egy bérelt lakás (itt nagyon alacsony a saját lakás aránya, megfizethetetlen), valami egyszerű szekrény, és néhány ruha. Simán felvesznek lyukas, szakadt ruhát, nem érdekli őket. Valamelyik nap is állt mellettem a járdán egy fiatal tinilány, fekete sztreccsnadrágján négy istenes lyuk volt. Középkorú asszony, pólóján hatalmas zsírfolt, és két lyuk.

És aki azt hiszi, hogy könnyű a dánoknak, mert sokat keresnek, annak üzenem, hogy nem, nem keresnek sokat. Élből 6 családot fel tudok sorolni, akiket ismerek, és nagyon rossz körülmények között élnek. Egyik szomszéd múlt hét előtt megkérdezte, van-e esetleg egy falat ennivalónk, 2 napja nem evett. Segélyből él, nincs munka.

2014. szept. 9. 10:28
 15/17 A kérdező kommentje:

Az jutott eszembe, hogy talán boldogtalanok vagyunk mi magyarok.

Akkor ez az ország tele van prolikkal,de !

Attól, hogy valakik minimálbérből élnek és/vagy nem diplomások még nem jelenti azt, hogy IGÉNYÜK nincs rá.

Az egyik cimbimbnek a munkatársa úgy lett vagyis értelmiségi, hogy az életében nem olvasott még el egy könyvet. Ezzel "kérkedett" a haveromnak.

Ellenben ismerek olyan szakmunkást aki elég olvasott !

ilyen az átlag dán? csak nem..

Az antidepresszánstól nem leszel boldog csak depresszió tüneteit csökkenti.

Attól lennéne boldogok, hogy nincs szükségük cifra holmikra? ????? ugyan már... Talán csak jobban tudják, mint mi,hogy mire érdemes költeni. Nem kell hitelből drága autót venni, mint ahogy az nálunk szokás..

2014. szept. 9. 21:45
 16/17 anonim ***** válasza:
És nem vesznek hitelre házat sem, annál több eszük van, mintsem húsz évig egy fizetés elmenjen törlesztésre.
2014. szept. 9. 22:10
 17/17 anonim ***** válasza:
A rendszerváltáskor, és később az Uniós csatlakozáskor elhitették velünk, hogy utolérjük Nyugat-Európa életszínvonalát. Egy egyszerű munkás embereknek is olyan magasak lettek az igényei, hogy itt Kelet-Európában ez irreális. A munkanélküliség borzasztó dolog, de sajnos a kapitalizmus velejárója.
2014. dec. 12. 11:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!