Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szerintetek is a mai korban a...

Szerintetek is a mai korban a tinédzserek ugyanolyanok mint régen, de mégis másként?

Figyelt kérdés
Azaz sokan fogalmaznak úgy, hogy nem változtak semmit a kamaszok. Húsz vagy harminc évvel ezelőtt is ugyanilyen rossz volt a helyzet ami a viselkedést, az iskolához, szülőkhöz, kortársaikhoz való viszonyt illeti. Mélységesen nem értek egyet ezzel, de várom az alátámasztását ezen állításnak vagy cáfolatát akár olvasmányaitok alapján is.
2014. jún. 13. 01:24
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

"De számomra a mai fiatalság morálja teljes mértékben elüt a korábbi évektől"

Szerintem semmi gond a moráljukkal, amikor én voltam fiatal, akkor csak nem volt ekkora nyilvánosság előtt.

Amúgy meg annyira nem tart rossz irányba az emberiség, régen nyilvános kivégzéseken lehetett szórakozni, természetes volt, hogy a férj odab...szarint egyet az asszonynak ha úgy tartotta kedve aztán elhúzott a kuplerájba. Mert joga volt hozzá. Most meg már a tyúkketrec mérete is le van szabályozva.

Az indiai erőszakolós-akasztásos esetek sem újak, eddig is voltak, csak most már nyilvánosságra kerülnek és felháborodnak rajta az emberek. Szóval szerintem általánosságban nem tart rossz irányba az emberiség.

"csak azok alapján tudok dolgokat kijelenteni, amit szüleim és nagyszüleim mesélnek"

Egyszer a kezembe kerültek a családunk papírjai, amivel a háború alatt kellett bizonyítani, hogy nem zsidók. Felrajzoltam a családfát pár generációig: születési év, házasságkötés... Nos, nagyon szívós családunk lehet, ha az első gyerekek a szülők házasságkötése után kb. 5 hónappal születtek akkoriban, amikor még nem volt inkubátor. :-D

2014. jún. 13. 18:33
 12/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Az már más kérdés, hogy én mit gondolok. Mit látsz ma amikor utazol a közlekedési eszközökön? Állandó jelleggel rá vannak kattanva a facebookra vagy telefonálnak, szidják a fennálló világot (ez utóbbi még nem is olyan nagy probléma, sőt jogos is), de a bunkóság és a tiszteletlenség, amit megengednek maguknak az egész egyszerűen dühítő és érthetetlen. Nem mellesleg a mai divatnak hódolnak, követve a társaikat. Miért is hallgatnak elviselhetetlen, semmitmondó és totál értelmetlen zenéket vagy néznek tv-t? Mert ez árad mindenhonnan. Kopaszra nyíratják a hajukat, mert ez a divat. Isznak, dohányoznak, kábítószereznek, naponta váltják a nőket.

Az hogy ha valaki művelt akkor már rögtön nem lesz menő a szemükben. Menő minden, ami szemét és az értékekre meg tesznek. Ez így lett volna ezelőtt húsz évvel is?

2014. jún. 13. 19:11
 13/20 anonim ***** válasza:

Ismétlem magam: régen is ugyanez volt... Persze, nem volt facebook, akkor találtak mást. Régen ugyanúgy panaszkodtak a bunkó fiatalokra, mint ma teszik.

Megint ismétlem magam: Platón már jó 2000 évvel ezelőtt (inkább 3000 év az már :D) azon panaszkodott, hogy az új nemzedék nem ismeri a tiszteletet. Sőt, Pompeji városfala tele volt trágár, obszcén, sőt, az időseket szidó feliratokkal - graffitikkel, bizony! Kérdezd meg csak a nagyszüleidet, mit gondoltak arról, amikor a szüleid elkezdtek rockzenét hallgatni - ugyanolyan értelmetlen marhaságnak tartották, mint te a mai zenét :)

Régen is ugyanúgy ment az ivás, a dohányzás, sőt, bizonyos körökben a kábítószer is (hasis, ópium, kender nem éppen mai találmány...) - De nézd csak meg jópár művészt, nem egy abszolút belőve írta a verseit, vagy festette a festményeit. Egy generációval ezelőttieknek is a "szemét" volt az érték, nézd csak meg a hippiket, és a rájuk adott reakciókat.

Ugyanígy volt ez minden egyes generációban, bárhová is nézel vissza az írott történelemben. De meg merem kockáztatni, a civilizáció hajnala előtt is lázadtak a fiatalok a törzsekben :) Maximum az eszközök mások, mint ahogy azok folyamatosan változnak.

De, ha megnyugtat, a mai, "szemét divatot" követő fiatalok 20 év múlva ugyanúgy fognak fröcsögni az akkori fiatalokra... :D

2014. jún. 13. 19:48
 14/20 anonim ***** válasza:

Kezdem úgy érezni, hogy te benned valami személyes harag munkálkodik, pedig teljesen evidens dolgokra csodálkozol rá.

"szidják a fennálló világot, amit megengednek maguknak az egész egyszerűen dühítő és érthetetlen, divatnak hódolnak, követve a társaikat, semmitmondó és totál értelmetlen zenék, Isznak, dohányoznak, kábítószereznek, naponta váltják a nőket"

Azt ugye tudod, hogy te lényegében azt a folyamatot írtad le most ezzel a jelzőkkel, ami a 60-as években indult el? Ezek a jelzők arra az időszakra igazak egy ez egyben, szóval te nem is 20 évet mentél vissza hanem 50-et!

2014. jún. 13. 20:54
 15/20 A kérdező kommentje:
Ezzel már csak annyi a bajom, hogy az akkori divat tetszett, az akkori dalok és zenék, filmek jók voltak, a maiak viszont nem. De mit csináljunk? Ma ilyen a világ.
2014. jún. 13. 22:23
 16/20 anonim ***** válasza:

Csak kíváncsiságból: mennyi idős vagy?

Hogy ne legyen teljesen off botrányos, de utólag felmagasztalt 70-es évekbeli zenedarabok:

http://www.youtube.com/watch?v=pOe9PJrbo0s

És mielőtt az lenne, hogy ez csak rétegzene volt, ebből másfél hét alatt 150.000 példány kelt el és a listák élére került:

http://www.youtube.com/watch?v=8z2M_hpoPwk

2014. jún. 13. 22:46
 17/20 anonim ***** válasza:

22:23,

Nagyanyámék a mai napig háborogva emlegetik a hatvanas, hetvenes évekbeli pop és rock zenét, hogy milyen sz@r.

Igen, neked a te korodbeli tetszik, akkor voltál fiatal, azon nőttél fel. Az viszont nem teszi rosszá a mai zenét - csak neked maximum nem tetszik.

2014. jún. 14. 06:42
 18/20 anonim ***** válasza:

" Mit látsz ma amikor utazol a közlekedési eszközökön? "

7 hónapos terhesen könyökkel hasbavágott egy néni, mert elindultam egy ülés felé, ő meg mögülem rástartolt és úgy gondolta, hogy így tud beelőzni.

Amikor két picivel közlekedtem, a 2 évessel és babakocsiban a fél évessel, akkor amikor felszálltam a buszra, majdnem feldöntött a leszálló két 12-14 éves rohanó srác... Felraktam a 2 évest, fordultam volna vissza a babakocsiért, amikor azt láttam, hogy mögöttem a két fiú két oldalról emeli a babakocsit utánam. Feltették a buszra és utána rohantak tovább a közeli sportcsarnokba. Igen, vannak bunkó fiatalok, kedves öreg nénik, de nem törvényszerű. Bunkó emberek vannak minden korosztályban.

"Állandó jelleggel rá vannak kattanva a facebookra vagy telefonálnak,"

Ezt a 40-es, vagyis a saját korosztályomnál is látom. Azért vannak rákattanva, mert van. Ha nekünk is lett volna tizenévesen, akkor mi is azon lógtunk volna.

"de a bunkóság és a tiszteletlenség, amit megengednek maguknak az egész egyszerűen dühítő és érthetetlen."

Arra is biztos ki voltak akadva, aki először Jó napot kívánokkal köszönt, nem pedig földig hajolt, hogy Isten áldja, tekintetes uram!

Te amúgy dohányzol? Ha igen, akkor tudtad, hogy régen hölgyek jelenlétében neveletlenség volt rágyújtani? Ha mellettem füstölsz, akkor egy kor illemszabályai szerint bunkó és neveletlen tapló vagy.... Csak most nem abban a korban élünk...

"Nem mellesleg a mai divatnak hódolnak, követve a társaikat. Miért is hallgatnak elviselhetetlen, semmitmondó és totál értelmetlen zenéket vagy néznek tv-t?"

Pont ugyanezt mondta nagyanyám ránk a 70-es években. Farmer, ABBA, diszkózene, ez mind borzalmas volt a számára.

"Kopaszra nyíratják a hajukat, mert ez a divat. Isznak, dohányoznak, kábítószereznek, naponta váltják a nőket."

60-as, 70-es évekről és a hippikről hallottál már?

Szerinted őket megtapsolták?

Te amúgy láttad a Hair filmet?

2014. jún. 14. 11:02
 19/20 A kérdező kommentje:

Azon a zenén nőttem volna fel? Ez nagyon nem így van. Bőven meg sem születtem, még csak gondolat sem voltam, amikor ezek a zenekarok léteztek sajnos. Pont, hogy a disco korszakba születtem bele, azaz nevezzük inkább gépzenénk, de ettől teljes mértékben elhatárolódtam, mivel nem tartottam és nem is tartom érzelemkifejezőnek. Szerettem más utakon járni mint az átlag, megtagadva mindig is a kor ízlését, a mainstream és popkultúrát.

Amúgy sosem dohányoztam, antialkoholista voltam világéletemben és mi sem áll távolabb tőlem mint a hedonista életmód. A jazz, blues, folklore, country és rockzenével való azonosulás sem jelenti azt, hogy valahová tartoznék. A szöveggel való interakció fontos, mivel felszakítja a sebeket, sőt néha még terápiás hatása is van. A benned feltoluló, ki nem szakadt fájdalmak, a düh, a harag, a szeretet, félelem, útkeresés mind-mind a lényemhez tartozik. Persze, a Hair című filmet is láttam, de abban sem kizárólag az életmód tetszett, hanem ahogyan egy eszméért kiálltak. Ma hol vannak már ezek az eszmék?

Jazz, blues. Mind-mind érzelemkifejező. Időnként megnyugtat és egy csodálatos világ nyílik ki előttem.

Még egy válaszoló kommentjére. Annak idején a Hobo Blues Band első lemeze 100000 példányban elkelt és ma rétegzenének minősül. Mit is tanult ebből az akkori generáció? A költészet, az irodalom és a kultúra iránti fogékonyságot. Kérdezem én: ma melyik zenekar teszi ugyanezt? Sajnos vannak dolgok, amelyek perifériára szorultak, de nem baj, mert sokat adott és még az idő sem lépett túl rajta és nem is fog.

2014. jún. 14. 12:29
 20/20 anonim ***** válasza:

Rosszul gondolod, hogy ha xy zenekar rétegzenekar, akkor annak minden zeneszáma is automatikusan az lesz. Egyszerűen nehéz a tényszerű számokat vitatni, amikor is egy széleskörűen nem kultivált együttes lemeze 10 nap alatt 150ezer példányba kelt el. Olyan eladást produkálva, mint az akkor csúcson lévő (nem rétegzenész) Rod Stewart.

Összességében: Hidd el (láthatod is a hozzászólásokból) a hiba a te készülékedben van, nem a világban.

2014. jún. 15. 04:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!