A németek java része miért szemüveges?
A németeknél valóban gyakoribbnak tűnik a szemüveg, mint például nálunk (statisztikát nem tudok, csak sokáig kint éltem). Ennek több oka lehet. Úgy tudom, a világos szem érzékenyebb a különböző eltérésekre, és hajlamosabb a rövidlátásra. Nekem kék szemem van és gyerekkorom óta mínusz 4-es a szemüvegem. Persze itt sem tudok statisztikát prezentálni.
Ami számomra feltűnő és egyértelmű, hogy Németországban például arányaiban sokkal több embernek van hallókészüléke, mint idehaza. Ennek is különböző okai vannak, mint például a szervezettebb szűrés, a nagyobb elfogadottság (ennélfogva alacsonyabb frusztráció a páciensek részéről), a társadalombiztosítási finanszírozottság, az anyagi háttér, a fogyatékkal élők magasabb foglalkoztatottsági rátája stb. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy ők a nagyothallásra genetikailag hajlamosabbak lennének. Lehet, hogy ezek a szempontok némi párhuzamot mutatnak a szemüvegviseléssel, egy viszont biztos: Magyarországon még mindig sokkal kevesebbe kerül a szemüveg, mint odakint (még a fizetéshez viszonyítva is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!