Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Aki Magyarországon szerzett...

Aki Magyarországon szerzett diplomát, de kiköltözött más országba, az fizesse vissza vagy ne fizesse vissza a diplomája árát?

Figyelt kérdés
Mit gondoltok a kérdésről? Nem az én gondolatom, csak olvastam egy fórumon és érdekelne, hogy mások erről mit gondolnak...
2009. dec. 1. 14:14
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
85%

Más országokban ezt már rég bevezették. (legjobb tudásom szerint Romániában is)

Az én véleményem szerint jogos ez valahol. Hiszen az állam részéről egy "befektetés" ez, hogy támogatja az embereket a tanulásban, amiből a "haszna" hogy a diplomáját az országa érdekére fogja fordítani, ott dolgozik, ott adózik. Ha kimegy, akkor az állam elesik ettől a haszontól és kárba veszik a befektetése.

2009. dec. 1. 14:42
 12/25 anonim ***** válasza:
80%
MO-n elvégeztem egy főiskolát. Félévente 125e Ft volt, 8 félévig. Én fizettem magamnak. Közben magántanárhoz jártam 2 évig heti kétszer két órában 2400Ft-ért/alkalom és igy lett meg a nyelvvizsgám. Munkát nem kaptam a közgazdász diplomámmal. Most USA-ban egy szállodában takaritok. Légyszi számoljátok ki, hogy kinek fizessek vissza és mennyit? És esetleg, ha tudtok egy jó munkát Mo-n, akkor azt is linkeljétek be, mert akkor visszamennék. Köszi!
2009. dec. 1. 14:44
 13/25 A kérdező kommentje:
Nem a fizetősekről volt szó, hisz ő utánuk az állam nem fizetett. Én pl. államira jártam 5 félévet, de a diplomámat nem fejeztem be Mo-n, helyette egy külföldi egyetemen folytattam a tanulmányaimat.
2009. dec. 1. 14:46
 14/25 anonim ***** válasza:
66%
Szerintem kifizettethetik, valahogy meg kellene oldani a brain-draint, és ez is egy megoldás, még ha nem is a legjobb. Feltéve, ha valaki véglegesen, vagy évtizedekre megy ki. Ugyanis ha valaki (mint pl én)kimegy informatikus diplomával, nyelvvizsgákkal, de három év múlva visszajön, abból az ország a tapasztalatai miatt éppen nyer. Szóval én mondjuk több évnyi külföldönélés után fizettetném vissza (feltételezvén, hogy külföldön többet keres).
2009. dec. 1. 14:53
 15/25 anonim ***** válasza:
95%

És vajon a mekiben krumplit sütő diplomás milyen formában hasznosítja a felsőoktatásban szerzett tudását? Ott milyen módon hasznosul a tanításába befektetett pénz?

Ismerek egy lányt, GEOGRÁFUS és egy fénymásolóban húzogatja a papírokat. Egy másik fiatal, INFORMATIKUS, admisztrátorként dolgozik egy szolgáltatónál. A sort végtelen hosszan lehetne folytatni, ezek a fiatalok persze mind minimálbérért végeznek olyan munkát, ami max. érettségit igényel. És még örülhetnek is, hogy nem a pályakezdő munkanélküliek népes táborát színesítik.

Azért van minisztérium, hogy az munkaerőpiaci igényekhez

igazítsa az oktatást. Ha egy országnak x fő geográfusra van szüksége, akkor ne képezzen x + 5000 főt belőlük, hanem képezzen x + 10%-ot mondjuk. Aztán meg köpködünk a + 5000 főre, hogy mekkora szemét már, hogy itthagyja az országot, amelyik kitaníttatta... Nemhogy ittmaradna utcaseprőnek. Akkor inkább kimegy Angliába utcát söpörni nyolcszor annyiért.

2009. dec. 1. 14:53
 16/25 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem még ha jogos is lenne (amit nem gondolok annak), akkor sem lenne megoldható. Hogy határoznánk meg, ki az, aki fizessen, és ki az aki nem? Ez nem ilyen egyszerű, aki kint van, az fizessen.

Mert honnan tudjuk, hogy a kint keresett pénzt nem küldi-e mondjuk haza? vagy hogy a külföldön végzett munkája nem hasznos Magyarországnak? Vagy hogy nem jön valamikor vissza? Kimegy hosszú időre külföldre, kifizettetik vele a képzést, utána meg visszajön, akkor milyen jogon fizettették ki vele korábban? Rengeteg megoldatlan-megoldhatatlan kérdést vetne fel a dolog, ezért szerintem nem járható út.

Az országnak befektetés a diploma képzése, de hogy ezt nem tudják kamatoztatni, az nem a diplomás hibája. Egy befektetés nem szükségszerűen térül meg, és ha így van, azért a befektető és a végrehajtó a hibás (az állam és a kormány), nem pedig a befektetés.

2009. dec. 1. 15:29
 17/25 anonim ***** válasza:
Szóval a diplomás nem egy gép, amit megépítünk, és akkor hozza nekünk a pénzt, anélkül, hogy bármit is csinálnánk vele. Ingyen nem fog dolgozni puszta patriotizmusból, és ezt azoknak is be kellene látnia, akik ezt követelik tőle, hogy az ő helyükbe ők sem tennék.
2009. dec. 1. 15:33
 18/25 anonim ***** válasza:
ennek nagyon ilyen "hogy dögöljenek meg, ha kimentek" szaga van, ennyi erővel adóztassuk meg az agglegényeket, nehogy már jól érezzék magukat.
2009. dec. 1. 15:35
 19/25 anonim ***** válasza:

Nos én az átkosban középiskolában ösztöndíjat kaptam(és még sokan mások is)ha nem mentem suli után oda dolgozni,ahonnan kaptam,akkor vissza kellett volna fizetni.

És igen az általános oké,de utánna"szerződéssel"kellene papírozni,hogy ha valaki itt tanul,akkor itt is hasznosítja.Nem szemétség,mert nem kötelező itt tanulni..lehet középiskolába,egyetemre járni Angliában is.)

2009. dec. 1. 15:49
 20/25 anonim ***** válasza:

Kedves 15:49-es!

Igen, csak amit Te mondasz, annak van egy olyan oldala is, hogy BIZTOSÍTOTTAK neked munkát a SAJÁT, TANULT szakmádban. Szóval oda-vissza volt a dolog. Jelen helyzetben nem arról van szó, hogy az adott frissdiplomás fiatalnak NEM KELL a szakmájához tartozó felkínált munka, hanem hogy NINCS OLYAN.

2009. dec. 1. 15:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!