Aki Magyarországon szerzett diplomát, de kiköltözött más országba, az fizesse vissza vagy ne fizesse vissza a diplomája árát?
Más országokban ezt már rég bevezették. (legjobb tudásom szerint Romániában is)
Az én véleményem szerint jogos ez valahol. Hiszen az állam részéről egy "befektetés" ez, hogy támogatja az embereket a tanulásban, amiből a "haszna" hogy a diplomáját az országa érdekére fogja fordítani, ott dolgozik, ott adózik. Ha kimegy, akkor az állam elesik ettől a haszontól és kárba veszik a befektetése.
És vajon a mekiben krumplit sütő diplomás milyen formában hasznosítja a felsőoktatásban szerzett tudását? Ott milyen módon hasznosul a tanításába befektetett pénz?
Ismerek egy lányt, GEOGRÁFUS és egy fénymásolóban húzogatja a papírokat. Egy másik fiatal, INFORMATIKUS, admisztrátorként dolgozik egy szolgáltatónál. A sort végtelen hosszan lehetne folytatni, ezek a fiatalok persze mind minimálbérért végeznek olyan munkát, ami max. érettségit igényel. És még örülhetnek is, hogy nem a pályakezdő munkanélküliek népes táborát színesítik.
Azért van minisztérium, hogy az munkaerőpiaci igényekhez
igazítsa az oktatást. Ha egy országnak x fő geográfusra van szüksége, akkor ne képezzen x + 5000 főt belőlük, hanem képezzen x + 10%-ot mondjuk. Aztán meg köpködünk a + 5000 főre, hogy mekkora szemét már, hogy itthagyja az országot, amelyik kitaníttatta... Nemhogy ittmaradna utcaseprőnek. Akkor inkább kimegy Angliába utcát söpörni nyolcszor annyiért.
Szerintem még ha jogos is lenne (amit nem gondolok annak), akkor sem lenne megoldható. Hogy határoznánk meg, ki az, aki fizessen, és ki az aki nem? Ez nem ilyen egyszerű, aki kint van, az fizessen.
Mert honnan tudjuk, hogy a kint keresett pénzt nem küldi-e mondjuk haza? vagy hogy a külföldön végzett munkája nem hasznos Magyarországnak? Vagy hogy nem jön valamikor vissza? Kimegy hosszú időre külföldre, kifizettetik vele a képzést, utána meg visszajön, akkor milyen jogon fizettették ki vele korábban? Rengeteg megoldatlan-megoldhatatlan kérdést vetne fel a dolog, ezért szerintem nem járható út.
Az országnak befektetés a diploma képzése, de hogy ezt nem tudják kamatoztatni, az nem a diplomás hibája. Egy befektetés nem szükségszerűen térül meg, és ha így van, azért a befektető és a végrehajtó a hibás (az állam és a kormány), nem pedig a befektetés.
Nos én az átkosban középiskolában ösztöndíjat kaptam(és még sokan mások is)ha nem mentem suli után oda dolgozni,ahonnan kaptam,akkor vissza kellett volna fizetni.
És igen az általános oké,de utánna"szerződéssel"kellene papírozni,hogy ha valaki itt tanul,akkor itt is hasznosítja.Nem szemétség,mert nem kötelező itt tanulni..lehet középiskolába,egyetemre járni Angliában is.)
Kedves 15:49-es!
Igen, csak amit Te mondasz, annak van egy olyan oldala is, hogy BIZTOSÍTOTTAK neked munkát a SAJÁT, TANULT szakmádban. Szóval oda-vissza volt a dolog. Jelen helyzetben nem arról van szó, hogy az adott frissdiplomás fiatalnak NEM KELL a szakmájához tartozó felkínált munka, hanem hogy NINCS OLYAN.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!