Miért nem fogadjátok el egymást?
miért nem mindegy az embereknek, hogy a másik miben hisz, vagy milyen elveket vall? miért gondolja minden ember úgy, hogy ő tudja az egyetlen igazságot?
nekem teljesen mindegy, hogy te keresztény, hindi, buddhista, muszlim, mormon, ateista, sátánista, vagy agnosztikus vagy. azért mert egyáltalán nem számít és mert tisztellek, egyszerűen elfogadom a nézeteidet anélkül, hogy megpróbálnám rád erőltetni a sajátomat. miért nincs itt egyetlen egy ember sem aki hasonlóképp tenne? a vitakeltés, gyalázkodás, "térítés", szarkazmus és gúnyolódás, becsmérlés, vagy csak mások kinevetése nézeteik miatt, ezek mind az erőszak alfajai. nincs egy békés ember? aki nem akar senkire sem ráerőszakolni semmit?
tényleg nem jöttetek még rá, hogy mennyire hasztalan és értelmetlen a vita? hogy egyáltalán nem biztos, hogy nektek van igazatok? nem jöttetek még rá, hogy nem biztos, hogy bárkinek is igaza van? nem jöttetek rá, hogy egyáltalán nem számít kinek van igaza?
egy dolog számít csak, hogy szeressük és elfogadjuk egymást. én elfogadlak titeket olyannak amilyenek vagytok és csupán remélem, hogy egy napon majd ti is elfogadjátok egymást.
Na azért ez így nem igaz. Úgy legyen boldog az ember, hogy a másik boldogságát ne akadályozza. Tehát ha valaki sátánista és embert áldoz az már probléma. És joggal fejezem ki a nem tetszésemet.
Ha valaki egy szekta tagja, ami egyértelműen veszélyt jelent rá és a szabadságára, akkor miért ne próbálhatnám kisegíteni onnét. Az ember nem tökéletes, ezért gyakran szüksége lehet egy külső, objektíven szemlélő másik emberre ahhoz bizonyos negatív dolgokat elkerüljön az életben.
Másrészt, ha valaki azt állítja hogy a piros gömb, az kék kocka akkor szintén jogosan szállok vele vitába és igazítom útba, hogy nem az ott egy piros kocka.
Mindenkinek meglehet a saját véleménye, viszont ez nem jelenti azt hogy egyenértékű. Ezt a felsorakoztatott érvek döntik el. Mondhatja valaki, hogy a Duna, Kelet-Ázsiában folyik és a Mekongba torkollik, viszont ezt nem lehet valódi érvekkel alátámasztani.
Azt kéne megérteni hogy a vita nem feltétlenül egy negatív dolog, sőt egy nélkülözhetetlen dolog az emberek életében. Szükség van arra, hogy felvilágosítsuk a másikat ha rossz,hibás ismeretei vannak.
Világnézet terén pedig rendkívül hasznos építő jellegű lehet egy nem veszekedésbe torkolló egészséges vita, ahol megismerheted másoknak a nézeteit.
Tehát az ott egy piros gömb*
Kissé belezavarodtam a piros-kék gömbkockákba. :DD
a többség véleménye nem egyenlő az igazsággal. miből gondolod, hogy azoknak van igaza akik többségben azonos véleményen vannak?
ha már kiragadtad a felsorolásomból a sátánizmust, maradjunk ennél. a sátánista nem feltétlenül akar embert áldozni, sőt, viszont itt nem is azért nem fogadják el őket, hanem mert szöges ellentétben állnak más vallású emberekkel. szó sincs róla, hogy mások veszélyeztetése lenne a probléma, egyszerűen csak azért ellenségesek velük az emberek, mert mást vallanak mint a többség.
ha pedig bemész egy szobába ahol van rajtad kívül tíz ember akik azt mondják, hogy az asztalon lévő tárgy amit te piros gömbnek látsz valójában kék kocka akkor te meghajolsz a többség bölcsessége előtt és őrültnek vallod magad? nem hinném.
de ismét kihangsúlyozom, a filozófiámnak nem az a lényege, hogy kinek van igaza, mert számomra ez abszolút mellékes. miért? mert senki sem tudja igazából és nem is tudhatja, minden más pedig csak mantra, az általunk elfogadott valóság makacs ismételgetése.
azért kell elfogadnunk egymást, hogy az életünket ne azzal töltsük el, hogy másokkal konfrontálódunk, hanem szeretetben és megértésben békét leljünk.
köszönöm az eddigi válaszokat, mindenkit felértékeltem aki vette a fáradságot a válaszadásra.
Ki beszélt itt a többségről? Én biztosan nem!
De lehet hogy sokaknak ez nem tetszik, viszont vannak olyan dolgok, amik úgy vannak és kész. Én nem arról beszéltem arról sehol, hogy azért kell azt hinni mert a többség azt mondja, egyszerűen azért mert ha látsz egy piros gömböt, akkor az piros és gömb, és kész ezen nincs mit tovább vitázni. Ha valaki az ellenkezőjét állítja az nem igaz. De ez csak egy egyszerű példa. Most ha valaki elmegy orvosi egyetemre, az hiheti azt, hogy "Nem ott nincs artéria" csak éppen a sebészeti beavatkozásnál ez másiknak az életébe fog kerülni. Mivel a hamis tudás veszélyes, ezért kell arra törekednünk hogy való tudást szerezzünk, és másoknak ezt átadjuk.
Vannak dolgok, amiben nincs egy igazság, 1000 féle vélemény lehet, pl egy irodalmi mű elemzésénél. De a nyelvtanban, a helyesírás szabályainál ezt már nem lehet eljátszani.
Még 1000 példát tudnék írni...
Ha ismered a sátánista vallás alapelveit, akkor de az a baj hogy szöges ellentétben állnak más vallású emberekkel, és a társadalommal is. Lényegében arra sarkalja az embereket, hogy ezeket áthágja, mert csak a ő fontos. De ez nem így működik. Akármennyire is divatos lett ez a nézet, hogy te vagy fontos, abban a pillanatban hogy beleszületsz egy közösségbe ott már a közösség érdeke is fontos. Csakúgy mint a családban, lehet hogy téged éjjel 2-kor a zene üvöltetés boldoggá tenne, de nem teszed mert a szüleid, testvéreid éppen alszanak.
Csak 1 példa...
A vita meg nem jelenti azt hogy utálod a másikat. Sőt...
A vallás nem objektív tudás, innentől kezdve nem értem, miért kötöd az ebet a karóhoz kedves utolsó, h vitázni kell. A vallásban pontosan az a szép, h hit az alapja, és nem tudás. Hogy jön ahhoz bárki, h az én hitemet bármilyen szempontból is alacsonyabb rendűnek tartsa?
Azokat a vallásokat pedig, amelyek bárkinek az életére törnek, most hagyjuk ki, az nyilván bűncselekmény, amit annak rendje és módja szerint büntetnek is (gondolom te sem sok rituális gyilkossal találkoztál itt ezen a platformon).
"Világnézet terén pedig rendkívül hasznos építő jellegű lehet egy nem veszekedésbe torkolló egészséges vita, ahol megismerheted másoknak a nézeteit."
Ezt írtam? Ezt írtam!
Ezek után felmerül a kérdés... Miről beszélsz? :D
Csak értelmezni kéne tudni amit leírtam.
Szerintem nincs mit tovább hozzáfűznöm a témához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!