Miért van az, hogy aki a vidékre (mint Bp. -n kívüli helyekre) rosszat mond, az bunkó, de Bp. -t és a pestieket nyugodtan lehet sértegetni?
A "vidéki" szó használatáért elnézést ha bánt valakit (itt olvastam), de nem tudtam máshogy megfogalmazni, nekem egyébként a nem pesti, de városi ismerőseim is vidékinek hívják magukat, ezért merem ezt használni.
A kérdést azért tettem fel, mert volt nemrég egy kérdés a vidékieknek, ahol ment rendesen Bp. szidása mint sok más helyen, ami engem pl. bánt. És nem értem, hogyha a vidékre én nem mondhatok egy rossz szót se (nem mintha akarnék!, a családom egy része ott él), az miért elfogadott, ha valaki büdös koszfészeknek nevezi a szülővárosom (hozzátéve hogy minden pesti bunkó)?
Pest valóban egy koszfészek, néhány ház kivételével lerobbantak. Csak a pestiek találják szépnek.
Azért szidják a pestieket, mert sokan közülük lenézik, ostobának, műveletlennek tartják a vidékieket. Pedig tapasztalatom szerint Pesten sokkal több a műveletlen, mint vidéken.
Én "átmeneti eset vagyok", sose tudom, hívhatom-e magam vidéknek, mert Buadpest mellett lakom, de egy kicsi városkában. A vidék szóra még sosem hallottam, hogy sértő volna, bármilyen vidéki ember szívesen használja. Amúgy nem mindegy, mit mondasz. Az ottani embereket szidod-e, vagy a területet. DE mért, egyáltalán mit akarnál mondani a vidékre?
Én amúgy minden nap beutazom Pestre, és nem igaz, hogy csak a pestiek látják szépnek, legalábbis a belvárost. A kosz és a falfirkák valóban vannak, azokat tudnám mellőzni, na meg nem vagyok egy városi típus (tömeg, stb.)
A probléma nem a vidéki szóval van, hanem az, ahogy sok pesti használja.
Mert addig oké, elfogadható, hogy vidéknek neveztek Budapesten kívül mindent, még akkor is, ha egyébként vidéki városokban a vidék a város vonzáskörzetét jelenti (ezért pl. vidéki buszpályaudvarnak is hívják a távolsági/helyközi buszput).
A gondok ott kezdődnek, hogy miután ezt tisztáztuk, utána mégis úgy használja sok fővárosi a vidéki szót, mint ha a vidék kizárólag falusi környezetet jelentene.
Egyébként visszakérdezek, szerinted pl. 3-as válasza nem lehet ugyanúgy sértő vidékieknek, mint ahogy 1-es neked? Mégis 57% egyetért vele, akkor most mit is szabad mondani és mit nem?
Egyébként egyszer egy fórumban ment a vita, hogy hol jobb élni, én azt merészeltem írni, hogy Budapest nekem nem pálya, előbb megyek külföldre, ha nem lesz munkám, mint a fővárosba, erre olyanokat kaptam, magánban még olyat is, hogy az a vidéki város, ahol élek (150 ezres) egy belterjes tanya. Holott az én érvelésem alapja egyáltalán nem az volt, hogy a pestiek bunkók (habár ennek van valóságalapja, de nem az, hogy bunkók, hanem más közegben más számít bunkóságnak, pofátlanságnak), hanem az, hogy én bezárva érezném magam egy akkora nagyvárosban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!