Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek az Alföldi...

Mi a véleményetek az Alföldi rendezte István a király-ról?

Figyelt kérdés
Légyszi a korotokat is írjátok a válaszhoz!
2013. aug. 20. 23:44
1 2 3 4 5
 11/45 fes07 válasza:
80%
Szerintem jol sikererült ,elégé belenyultak látványilag de azért megmaradt az a brodis hangzás a mit a modern hagszerekel eltudtak érni és jobban meglehetet érteni a két tábor viselkedését ,Stol jol helyetesitete Vikidált sok érzelem látszodot az arcán ami még jelentősebb volt mint a régieknél ahol az arc játéknak semi hatása nem volt.
2013. aug. 21. 08:22
 12/45 anonim válasza:
Ja, 30/F voltam.
2013. aug. 21. 08:24
 13/45 anonim ***** válasza:
"Meglepő, de mindezzel csupán azt akarja mondani, hogy ku***ra unja már a politikát." - Idézet az index cikkéből 21/L
2013. aug. 21. 08:59
 14/45 anonim ***** válasza:
Kiderül, hogy mindenki vétkes, és nincsenek hősök.
2013. aug. 21. 09:40
 15/45 anonim ***** válasza:
65%

"Szépen odaülök a tévé elé, hogy megnézzem, hogy alapította meg szent királyunk a keresztény Magyarországot, szívemben ünnepelve, nemzeti érzéssel feltöltve, dicsőséges befejezést várva...és ezt kaptam! "

Ez az egész darab lényege, már a megírásakor is ez volt. Az már más kérdés, hogy a korábbi adaptációk inkább a hagymázas, melldöngetős büszkeséget, az érinthetetlen, ártatlan Istvánt akarták bemutatni.

István NEM ilyen volt! Nem volt egy szívet melengető, dicsőséges, jóságos korai Mátyás király, ezt csak a köré épített keresztény propaganda hitette el mindenkivel a kommunizmus ideje alatt. A vallásos emberek fejében lévő mendemondák valóban elszenvedhettek sértéseket, de ilyen az élet, ez a darab reálisan mutatta be.

A darab rendben volt. Imádom Alföldit, ettől picit tartottam így csak tévében néztem. Nem bántam meg azt a döntést sem, hogy nem mentem ki rá, de azt sem, hogy odakapcsoltam.

Tízes skálán egy hatost adnék neki, Robi mércéjével gyenge volt, objektíven nézve (és tudva, hogy milyen hulladék darabok kerülnek akár vezető budapesti színházak repertoárjára is) közepesen jó volt. Sajnos maga a kiindulási alap, az alapmű nem egy olyan kvalitású dolog, amit szerintem Alföldi egyébként rendezésre érdemesnek tartott volna, ha sima színházi opcióként került volna elé.

Emellett a rockoperák, musicalek örök kérdése: színészeket alkalmazzon a rendező, akik nem annyira tudnak énekelni, vagy énekeseket, musicalszínészeket, akik pedig színészkedésben gyengébbek? Alföldi hátterét ismerve triviális döntés volt ez és vállalta a vele járó negatívumokat.

Amin elcsúszott picit a darab, az volt, hogy meg kellett erőszakolnia a saját stílusát. A modernizálást engedték, de a darab szimbolizmusát olyan szintre kellett lebutítania, hogy az RTL Klub összes nézője meg a Szegedi Szabadtérire járó szintén nagyon vegyes, amúgy nem színházértő közönség is felfogja a mű üzeneteit. Persze szükség van erre is és így aug. 20-án korrekt volt ezt, de egy "normális" Alföldi-darab ennél sokkal jobban gondolkodásra késztet, jobban inspirál a saját "végeredmény" kialakítására, itt meg csak a nézők elé tették, hogy tessék, ezt kell kiolvasni a műből.

Maga a modernizáció NAGYON jót tett a műnek, örülök, hogy leporolták. Aki ezen háborodik fel azt igazán nem értem, mert az elejétől fogva tudni lehetett, hogy ez egy ilyen megvalósítás lesz és volt is alternatíva (a Margit-szigeti Szabadtérin is megy/ment), aki az archaizáló, mellveregetős részt akarta hallani. Alföldi egy 2013-as darabot rendezett az 1000-es évekről, ami döntés mellett kiállok.

Azt viszont sajnálom, hogy a darab komplett első fele eléggé széthullott, mintha csak egymás után következő jelentekből láttunk volna többet. Persze ez részben szükséges a szimbolista színháznál, de a kivitelezésen remélem javítani fognak a pesti előadásokra jegyet vevők érdekében. Kicsit nálam is kicsapta a biztosítékot, hogy mennyire nincs hangja Stohlnak, Lászlónak, Nováknak, meg en bloc mindenkinek Fekén, Udvaroson és Tompos Kátyán kívül.

De ha erre egy régi rockopera modernizált színi adaptációjaként gondolunk, akkor ez is tolerálható.

tl;dr: 6/10, oké volt, Alföldi tud ennél sokkal jobbat

26/f

2013. aug. 21. 10:03
 16/45 anonim ***** válasza:
38%
Undorító volt, usztustalan. Mint Általában az alföldi "darabok". Aki vevő a kerszténység és magyarság kigúnyolására, azoknak kötelező mű....
2013. aug. 21. 10:12
 17/45 anonim ***** válasza:
80%

Legjobbkérdi, amellett, hogy a szokásos liberálisgyűlölködésedet végzed, amit a Politika részleg oly jól ismer, miért is volt felháborító? Mert Asztrikot merte egy hataloméhes papként bemutatni és Istvánt nem egy életében is szentként élő példaképként?

Megsúgom, ez az egész alapmű lényege.

2013. aug. 21. 10:19
 18/45 anonim ***** válasza:
A 10-es nagyon jól összefoglalta a lényeget.
2013. aug. 21. 10:22
 19/45 anonim ***** válasza:
71%

Igen, ti a darab (a Szörényi-Bródy mű) üzenetét tartjátok felháborítónak, mert a korábbi interpretációk ezeket szándékosan leöntötték cukormázzal.

Ezzel nincs mit tenni, de az vicces, hogy azt tartod felháborítónak, ha egy rendező megpróbálja az alapművet a szerzők elképzeléseihez hűen ábrázolni és nem a saját nemzetieskedő, mellveregetős gondolataival megerőszakolni, ahogy tették ezt sokan korábban.

Ja, csak Szörényit, Bródyt nem lehet annyira hazaárulóantimagyarköcsögözni, mint Alföldit? Értem.

2013. aug. 21. 10:28
 20/45 anonim ***** válasza:
54%

"Szépen odaülök a tévé elé, hogy megnézzem, hogy alapította meg szent királyunk a keresztény Magyarországot, szívemben ünnepelve, nemzeti érzéssel feltöltve, dicsőséges befejezést várva...és ezt kaptam!"

Hány éves vagy királyfi? És még hiszel a mesékben? Olvass el egy történelemkönyvet, a valóságban is az történt, hogy rákényszerítettek felülről, külföldi segítséggel a magyarokra egy vallást és egy rendszert, aki ellenállt, azt lemészárolták, vagy megfélemlítették. Megöltek egy csomó embert, ráerőszakoltak valamit a népre, amit az nem igazán szeretett volna. Lehet azt mondani, hogy szükséges volt, de nincs ezen semmi dicsőséges vagy ünneplésre méltó.

2013. aug. 21. 10:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!