Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Tényleg ezt írja a Talmud?

Tényleg ezt írja a Talmud?

Figyelt kérdés

"Ha egy nemzsidó egy zsidót megüt, halált érdemel, - mondja a Talmud. - Ha valaki egy izraelitát arcul üt, akkor ez éppen olyan bűn, mintha az isteni Fölséget ütné arcul. Ha egy nemzsidó a szombatot ünnepli, méltó a halálra, mert a nemzsidóknak sem éjjel, sem nappal nem szabad pihenniük. Ha egy nemzsidó a törvénykönyveket (Tóra) tanulmányozza, méltó a halálra, mert a törvény Mózesnek és utódainak adatott." (Sanhedrin 37a. és 68b. lap.) "Minden nemzetek, amelyek a földön élnek, csakis az izraeliták kedvéért áldatnak meg, még azok a hajók is, amelyek Franciaországból Spanyolországba vitorláznak, az izraelitákért áldatnak meg." (Jebamoth 63a.) Bechai rabbi szerint az izraeliták nélkül se napfény, sem eső nem lenne (ad. Pent. 34. 153c.). "Valamint előbbvalók az emberek az állatoknál, úgy a zsidók a föld többi népeinél.

Csak ennyit olvastam el de már is ki akasztott, de ez tényleg a valódi Talmud?

[link]

és direkt raktam a politika topikba.

2013. aug. 9. 12:05
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
találtam hasonló kérdést, de azért válaszolhattok.
2013. aug. 9. 12:08
 2/11 Komplikato ***** válasza:
90%

Nem foglalnék állást a kérdésben amíg nincs hitelesített magyar nyelvű Talmud fordítás, mert elég esélytelen, hogy én pl. ó-héberül megtanuljak. :D

De addig is:

[link]

Ennek alapján ez a "mű" egy fordítás fordításának a fordítása ...

Másrészt nincs teológiai végzettségem, de még tudásom sem, de rémlik a nevezett könyvben viták szövege van, mikor is valaki felvet egy kérdést vagy problémát és arra felvetődik egy megoldás a vita végére. Na most ilyen szövegkörnyezetből nem az egész vitát, hanem pl. a kiinduló pontot leírni csak nem igazán informatív. Szerintem meg az idézett szövegek totál ellent mondanak az alap tízparancsolatnak, megint csak mint nem szakértő mondom.

2013. aug. 9. 12:19
 3/11 anonim ***** válasza:

Az ON the spot izraeli részében egy izraeli talmud értelmező teológus pedig azt mondta, hogy a talmudban az van, hogy az emberi élet minden előtt van, akármi is legyen ellene, soha nem lehet az a vég, hogy egy emberi élet megszűnik.

Szóval lehet ebből teológiai vitát kirobbantani (érdemi kétlem hogy lesz a GYÍKon) de még hiteles forrás sincs, hogy lehessen mit értelmezni.

2013. aug. 9. 12:25
 4/11 Komplikato ***** válasza:

Mondjuk az is vicces, hogy a "megbízható" Metapedian azt kamuzzák ezek hiteles fordítási részek és azt a szerző a keresztényeknek érdekes részeket fordította, közben a másik linken* lévő anyag alapján egyértelmű, hogy se nem ő szedte össze, se nem ő fordította eredetiből.

*Második link meg talán azért hitelesebb, mert megnevezi az eredeti forrásokat aminek bárki utánajárhat.

2013. aug. 9. 12:31
 5/11 anonim ***** válasza:
Mondjuk az is vicces, hogy egy ennyire fontos irományt eddig még senki nem fordított le az emberiség történelmében.
2013. aug. 9. 12:36
 6/11 anonim ***** válasza:

Szép és jó dolog, amit itt leírnak; csak én azt nem értem, hogy miért nem fordította le egy zsidó sem a teljes talmudot? Legalább angolra?

Közben visszavonom. Találtam hiteles angol fordítást, de nem fogom most végigolvasni, annyira hosszú.

[link]

Kérdező, ha érdekel téged, akkor inkább ennek fuss neki, ne egy kiollózott akárminek. Egyébként ahhoz, hogy a Zsidók rosszalkodjanak, vajmi kevés egy vallási tekercs iránymutatása. Anélkül is menni fog nekik.

2013. aug. 9. 12:39
 7/11 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hogy ez mennyire hiteles fordítás, de az Egyesült Államokban is vannak akik hasonlókat mondanak a Talmud tartalmáról, hogy bizonyos részei zsidó szupremáciáról szólnak és azt hirdetik.
2013. aug. 9. 12:45
 8/11 anonim ***** válasza:

Szögezzük le hogy egy vitairatról van szó aminek az alternatív médiából származó "fordításai" a Luzsenszky féle fordításra alapszik ami August Rohling Der Talmudjude című művén alapult, amely maga sem túlzottan eredeti, hanem Johann Andreas Eisenmenger, 1700-ban megjelent Entdecktes Judenthum című művének kivonatos feldolgozása.

Röviden három masszív anticionistán (vagy akárhogy is nevezzék magukat az alternatívok) keresztül jut el az átlag gondolkodásra képtelen mégis egyéni gondolkodásra vágyó olvasóhoz.

Tehát röviden nem, nem ez a valódi Talmud. Mindössze csak a vitairatban található szaftosabb részek tripla tükrözése az anticionisták szemüvegén keresztül.

A Talmud felépítéséről valamint tartalmáról és néhány fordítás is könnyedén megtalálható a magyar wiki oldalán:

[link]

És az eredeti alternatív szabadfordítás cáfolata:

[link]

2013. aug. 9. 12:53
 9/11 Komplikato ***** válasza:

"... bizonyos részei zsidó szupremáciáról szólnak és azt hirdetik."

Na jó, van ilyen ortodox felfogása is nyilván, ezt senki nem is tagadta. De ebből általánosítani olyan, mint ha valaki pl. egy hungarista oldal szövegei alapján általánosítana a magyarokra.

2013. aug. 9. 13:07
 10/11 anonim ***** válasza:
Kicsit off, de miután a net tele van mindenféle talmud fordítással-ferdítéssel, úgy vélem, a zsidóság érdeke is lenne kiadni egy valóban hiteles fordítást, hogy elejét vegyék az ehhez hasonló sokadik fordításon alapuló dolgoknak. Én legalábbis így gondolom.
2013. aug. 9. 13:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!