Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért mennek az emberek...

Miért mennek az emberek külföldre nyelvtudás nélkül?

Figyelt kérdés

Angliában élek a párommal, szóval első kézből jövő tapasztalatot fogok leírni, s ennek fényében kíváncsi vagyok a véleményekre. (Mert én nem értem és valamilyen szinten dühít is az egész).

Szóval több éve élünk kint, diplomával jöttünk ki, felsőfokú angollal és szakmai gyakorlattal ismerős segítségével. Az első 1-2 év borzalmasan nehéz volt még így is. Alig jöttünk ki a pénzből, olyan sokba került az albérlet, a busz (majd a kocsi), a kaják. Szégyen-nem szégyen bevallom, otthonról kaptunk támogatást az első 1-1.5 évben. Aztán persze sikerült fentebb küzdeni magunkat a ranglétrán, vért izzadva igaz, de sikerült. (Eddig az ln sztorim). Na már most, pár hónapja beléptem egy facebook csoportba, ami angliai magyarok számára készült. Amit látok: emberek tőke nélkül, nyelvtudás nélkül, megfelelő szakképzettség és gyakorlat nélkül, tájékozódás nélkül a nyakukba veszik a nagyvilágot és kijönnek majd... koppannak. Munka nincs, mert mindenhez kell a protekció (bizony itt is) a szakképzettség, a gyakorlat és az ANGOL. Idegbajt tudnék kapni, amikor azt látom, hogy 10 ből kilenc ember így próbál munkát kapni: "Alap angollal (ergo yes/no/maybe) keresek munkát olyat, ahova nem kell az angol nyelvtudás". Nem értem, hogy ezek az emberek mit csinálnak az életükkel. Itt ülnek a popójukon, a nyelvet nem beszélik, dolgozni nem tudnak, majd felélik az utolsó kis pénzüket és mennek haza, vagy elvállalnak valami "alja munkát" (pl szemét felett ki vannak kötözve napi 12 órába) annyi pénzért, ami nem jelent többet, mint otthon a minimál bér. Sajnos már itt sincs munka és nagyon megválogatják, hogy kit vesznek fel. Angol nélkül pedig szinte lehetetlen. Van ingyenes angol képzés, arra nem járnak el. Csak azt nem értem, hogy ebből a keresetből, amít így keresnek (ha egyáltalán szerencséjük van és keresnek) nem fognak tudni félretenni, akkor miért adnak fel mindent és hagynak hátra mindent? Vagy, ha itt akarják leélni az életüket, akkor egész életükben tolmácsot akarnak alkalmazni, még egy orvosi látogatásnál is? Jól lehet keresni itt, azt aláírom, de amit senki nem vall be, hogy igazából csak magasabb beosztásban éri meg. A sima alapbérért nem éri meg kijönni. Angol nélkül meg főleg nem, akkor miért?

2013. aug. 8. 09:18
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
Akiről írtam, a barátja szülei fogadták be addig, amíg egy kis csapatot nem talál a közös albérlethez. Kocsija nincs, nagy igény sincs. Egyelőre. De van ambicója, kirtartása és ő is tudja, hogy nem kolbászból van a kerítés ott sem. Mégis nagyobb biztonságban érzi magát, mint itthon, ahol akár még SMS-ben is felmondhatnak bárkinek.
2013. aug. 8. 11:41
 12/31 A kérdező kommentje:
Sajnos itt is divat az SMS-es felmondás. Nekem még az elején egyszer SMS-ben felmondtak, mondván, hogy nem tudok angolul (felső fokon beszéltem már akkor). :D Felhívtam, hogy ugyan beszélgessünk már, és nézze meg, hogy tudok-e, de nem volt hajlandó szóba állni velem. :D Szóval ez itt is megvan. ;) Én meg még mindig nem érzem itt magam biztonságban, ez nem az én hazám, itt mindig csak idegen leszek, annak ellenére, hogy mi feltaláljuk magunkat. Még mindig azt mdom, hogy pl anyum állása és kereset biztosabb magyarban, mint az enyém itt, pedig jó állásom van. (Mondjuk ez nem tartozik a tárgyhoz, csak úgy leírtam). ;)
2013. aug. 8. 11:53
 13/31 anonim ***** válasza:
79%

Kicsit hasonló helyzetben vagyok, mint te annyi, hogy más országban. Mégis én úgy gondolom, hogy a kérdésed nagyon nagyon sértő. Nálunk is sokan jönnek ki nyelvtudás nélkül, de még soha nem mérgelődtem ezen, az ő életük, az ő döntésük. Szerintem undorító dolog másokról ilyet írni. Nem értem téged miért zavaranak ők? Az más ha segíteni szeretnél nekik, hogy bizony nem olyan egyszerű a dolog, de itt egyértelműen nem erről van szó.

Illetve sokan nem is gondolják, de igenis nyelvtudás nélkül is lehet munkát kapni. Nekem sok jogász, közgázos ismerősöm ment haza, aki meg húsgyárba ment az már 5 éve itt van. Külföldön egyre több helyen keresnek szakmunkás dolgozókat. Az én szakmámban néha 100 jelentkező is akad egy egy munkára, nyáron gyümöcsszedésre meg úgy kell külföldről toborozni embereket, mert itt még a diákok sem csinálnák meg.

Szóval tényleg nem értem a kérdésedet, miért zavar ez téged? Miért nem lehet külföldön a saját dolgaiddal foglalkozni az helyett, hogy másokat kritizálj :( ?

2013. aug. 8. 13:00
 14/31 A kérdező kommentje:
Senkit se kirizálok. Azért dühít, mert látom emberek hogyan rontják el au életüket és süllyednek még mélyebbre, holott ha egy kis időt szánnának rá (pl TÁMOP-os ingyenes nyelvoktatás) akkor nem kényszerülnének arra, hogy tömegszálláson sínlődjenek, átverjék, kihasználják őket. És, ha olvastad a kommenteket ezt nem csak én gondolom így. Fogadtunk már be régi ismerőst, mert elfogyott a pénz, munka meg sehol és azt se tudta, hogy merre induljon. Aztán, mikor elrendeztem neki, hogy bekapcsolódhat egy ESOL kurzusba (ingyen angol itt, Angliában) akkor már elfogyott a lelkesedése. Mondjuk ez is más emberi hozzáállás, amit te írsz, mint ahogy egy korábbi válaszadó is leírta. Van, aki megtesz mindent, hogy az élete jó legyen, más csak sodródik. És tudod rossz látni, hogy nagyon sok magyar ember, aki pl hozzánk be van regisztrálva munkanélkülire még a saját dolgát sem tudja elrendezni, még a munkanélküliségért járó támogatást is én intéztem nekik telefonon. Mivel itt úgy van, hogy ha munkanélküli vagy 2 hetente be kell jönnöd hozzánk a JC-be elbeszélgetésre és egy kukkot nem tudnak kinyögni, érteni nem értenek, így segíteni se nagyon tudnak nekik a kollegáim. A másik pedig, hogy rossz látni, hogy ilyen diploma-olyan diploma, ilyen szakma-olyan szakma (amiért pontosan tudom milyen sokat kell tanulni) meg van nekik, kezdhetnének vele valamit, még esetleg tudnék is munkát szerezni nekik a szakmájukban, amivel nem évi 8-9, hanem akár 25, sőt 40 ezer fontot fizetésük is lehetne, ehelyett lógnak a szemét felett kikötözve. Nem értem, hogy ezt a kis akadályt miért nem képesek már legyűrni és eljárni az ingyenes órákra. A másik pedig, hogy mesélik, hogy a DIGIT nézik, a magyar csatornákat, stb, angol tv sosem megy, a rádió sem. Tehát még ennyit sem tesznek meg, és elvileg itt akarnak megöregedni. (Y) Nice try...
2013. aug. 8. 18:55
 15/31 anonim ***** válasza:
100%
Az a lengyel kliensed, aki egy év alatt sem tanult meg angolul, meg is érdemli. Az ilyenekkel nem is érdemes foglakozni, ha ennyit sem tesz meg sját magáért. Ezekre mondják, hogy élhetetlen fajta.
2013. aug. 8. 19:38
 16/31 A kérdező kommentje:
Muszáj foglalkoznom, ez a munkám :D
2013. aug. 8. 20:24
 17/31 anonim ***** válasza:
Én értem a kérdezőt és valóban idegesítő mikor naponta látok embereket, akik szarnak a dolgokba bele, aztán mindenki hibás, csak ők nem.
2013. aug. 8. 21:58
 18/31 A kérdező kommentje:
Igen utolsó, ez így van sajnos.
2013. aug. 8. 22:13
 19/31 anonim ***** válasza:

én is teljesen megértelek, én is itt vagyok, és mivel én is tudok angolul, látom is a dolgokat. és bizony pont ez van, amit leírtál, én is rosszul vagyok attól, hogy "nem tudok angolul, de majd mosogatok minimálbérért, és tök jól megélek belőle" hozzáállásoktól. ALIG VAN MUNKA! Anglia nagyon szarban van, a barátnőmet most építették le, és azóta csak nulla órás szerződése van, és egyre inkább ez van, most volt a napokban az újságban, hogy millióan vannak már ilyenen (értsd, nincs kötött óraszámod, ha hívnak, dolgozol, ha nem, akkor nem. gyakorlatilag tőlük függsz, ha elfoglaltságod van, nem biztos, hogy megadják a "szabadságot" (ami nincs is), de ha nem mész be, mert ugye, nincs kötött óraszámod, hát többet nem hívnak.)

s a négyszeres bér is hülyeség, mert nem jelent semmit, nem szabad átszámolni. ja, persze, kijön a minimálbér (teljes munkaidővel, ami egyrészt itt szintén nincs kőbe vésve, nálun 37. tesóméknál 40, barátnőméknél 39, stb. stb, és ilyen takarítás-mosogatásnál ritka a teljes munkaidő, sőt). de kijön mondjuk 300ezer forintra, csakhogy az el is megy a szállásra, rezsire, közlekedésre. s akkor még nem voltál szórakozni, semmi extra nem volt benne.

2013. aug. 8. 23:26
 20/31 anonim ***** válasza:

és ez, hogy mi fair, meg mi nem...én is allergiás vagyok arra, mikor azzal jönnek, hogy "mert Magyarországon így meg úgy, Angliában meg persze nincs semmi rossz"

pl. nálunk létszámleépítéskor azt nézték, hogy ki, hányszor, és mennyi ideig volt beteg (mást is, de ez volt a legnagyobb tényező), ez aztán tényleg marhára tisztességes dolog...

a barátnőméknél a leépítés úgy történt, hogy egyik héten szóltak, hogy leépítés várható, aztán kb. három hét alatt már nem volt munkahelye. SMS.ben nekem még nem mondtak fel, de otthon sem...sőt, egyelőre sehogy se mondtak fel, de az nem jelent semmit.

és az milyen már, hogy a (magyar) barátnőmtől az angol munkatársai kérdik, hogy nem tud-e munkát? (nekik, mármint)

2013. aug. 8. 23:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!