Honnan valók a Magyarok? Honnan jöttünk ide a Kárpát-medencébe?
Kicsit több mint 1000 éves múlttal rendelkezünk.. de hol voltunk ezelőtt? Kik az őseink?
Ti mit gondoltok erről?
Én úgy tudom, hogy valahonnan Ázsiából jöttünk keresztül az Urál hegyen, de mégis honnan és miért?
Tudom, hogy nincs egyértelmű, alátámasztott válasz, de érdekelne a Ti véleményetek :)
17/l
köszönöm a válaszokat, hozzászólásokat :)
Ja, és a finnugor elméletet egyébként valóban azért dolgozták ki, hogy letörjék a magyarok ellenállását, azzal, hogy egy megvetett és barbárnak tartott néppel (a finnekkel) hozták őket rokonságba.
Van alapja, mert kellett hogy legyen keveredés is, de arra nincs elegendő bizonyíték, hogy valóban tőlük, vagy legalábbis közös őstől származunk.
Kedves 15:00-ás hozzászóló!
Na te aztán egy nagy hungarista vagy :)
Az első mondataiddal hellyel közzel egyet értek, de a többi csak ponyva.
Nincs semmilyen ősnyelv. De ha mégis, az valószínűleg ma annyira sem lenne elég, hogy bevásárolj a közértben. Amikor az emberek olyan kevesen voltak még és olyan közel éltek egymáshoz, hogy azonos nyelvet beszélhessenek, akkor még a beszéd olyan szűk körre korlátozódott, hogy az igazán nyelvnek sem nevezhető.
A boszniai "piramis" pedig természetes képződmény. Csak a szenzációhajhász amatőr régészek kiáltották ki emberi kéz művének. Arról, hogy írás lenne benne, nem tudok, de ha mégis, az sem bizonyít semmit.
A rovásírás pedig könnyedén hasonlíthat a hieroglif írásra (bár szerintem egyáltalán nem), mivel az óegyipotomiak sémiek lévén szintén Belső-Ázsiából származtak. És bár azt nem tudjuk hogy a magyarok sémiek, hámiak, indoeurópaiak, vagy micsodák, de hathatott rájuk az a nyelv is, amiből az óegyiptomi is kifejlődött. Sőt, lehet hogy az eredeti magyar nyelv hasonló is volt. Mellesleg azt honnan veszed, hogy a rovásírás magyar találmány. Simán elképzelhető, hogy csak átvettük valakiktől, épp úgy mint a latin betűs ABC-t.
Szerintem elég ránéznünk a mai magyarságra. A dinári típus nem jött a honfoglalókkal együtt, azt már csak itt vettük fel, ahogy a minimális nordikus és mediterránt is. A két legősibb magyar embertípus a turanid és a keletbalit volt. A turanid belső-ázsiai rassz, tehát minden bizonnyal onnan kellett jönnünk, legalábbis genetikai rokonság van, és ahogy látszik, nyelvi is. Onnan a nyugatra vándorlás közben áthaladtunk finnugor vidékeken is, itt vettük fel a másik tipikus rasszt, a keletbaltit. Kb. 40-50 évig voltunk finnugor környezetben.
Egyébként érdekes kérdés, hogy ki a magyar? Mi kicsit másabbak vagyunk mint a honfoglalók (ha nem is nagyon), de valószínű, hogy a honfoglalók is másabbak voltak már, mint az előttük 1000 évvel élt magyarok. De pár ezer év múlva a trianoni magyarságot is ősmagyarként fogják emlegetni. Itt a legősibb géneket kell megkeresni, és az a turanid rassznál van, ami visszanyúlik belső-ázsiáig. A legtöbb joggal magyar típusnak a törökös magyar nevezhető, ősisége miatt. Természetesen magyarnak számít a keletbalti, dinári is, de őket később olvasztotta magába a magyarság.
Mellesleg, nagy mese a magna hungaria uráli őshaza, stb.. A magyarok genetikailag is bizonyítottan Kelet-Turkesztán vidékéről származnak, legalábbis a turanid típus.
Ja, és arra nem gondoltál, hogy az a bizonyos gén azoktól a helyiektől származik (szlávok, frankok, avar, hun, római, pannon és kelta maradványok) akik a magyarok érkezésekor a Kárpát-medencében éltek és akiket mi asszimiláltunk?
Amúgy a magyarok ma már genetikailag a németekhez és más nyugat-európai népekhez állnak a legközelebb az ezer év alatt végbement keveredés miatt. Úgyhogy innen is származhat az az ominózus gén.
Nem kell a magyarságot az egekig magasztalni. Minden népnek meg van a maga elmélete arról, hogy valaha ők uralták az egész Földet. Csak az okosabbjaik ezeket már rég kiröhögik és elássák a lehető legmélyebbre a könyvtárak pincéibe.
17:35-ös vagyok, annyit kell még mondanom, hogy egyetértek a 17:33-as hozzászólóval. Ne essünk át a ló túloldalára! Én nem hiszek a finnugor származás-elméletben, mert annál ősibb nép a magyar (és szerintem dicsőbb is), de azért nem mi teremtettük a világot, meg nem mi voltunk a legelső emberek a Földön! A magyar nemzet ügyének ezek a légből kapott eredetelméletek ugyanannyit ártanak, mint a finnugrizmus. Lehet hivatkozin a sumer-magyar rokonságra, meg hogy 53 közös szó van, csak azt elfelejtik hozzátenni, hogy ez az arány a görög-sumer között 300, a török sumer-között pedig 150 körül mozog.
Mellesleg én hungaristának vallom magam, de a tököm tele van egyébként a sok hülyeséggel, mint a szíriusz, arvisura, stb., emberek, ezek elméletek, nem ez a lényeg, Európában utolsó helyre csúsztunk mindenféle téren, de majd a sumer rokonság kihúz minket a sz.rból nem? Ugyanmár
(17:33-as vagyok.)
Én is inkább vagyok hungarista, mint nem, de nem a történelem hamisítása árán.
Magyar vagyok és büszke vagyok rá. Vallom hogy a magyarok ugyanolyan nagy nép, mint a hunok és az avarok voltak (még ha nem is vagyunk a rokonaik, bár az is megeshet). Semmivel nem vagyunk alantasabbak és silányabbak, mint a nyugat-európai indoeurópai népek, csak a geopolitikai adottságaink nem kedveztek. De többek sem vagyunk. Ezt gyorsan el kéne felejteni, mert ezzel a külföldi megítélésünknek is ártunk.
"Nem kell a magyarságot az egekig magasztalni. Minden népnek meg van a maga elmélete arról, hogy valaha ők uralták az egész Földet. Csak az okosabbjaik ezeket már rég kiröhögik és elássák a lehető legmélyebbre a könyvtárak pincéibe."
Na, ez a tipikus válasz a finnugor elmélet bírálatára is.
Szerintem meg hozzátartozik egy nemzet öntudatához, hogy érdeklődjön az őstörténete iránt is. A miénk még nincs tisztázva, talán soha nem is lesz. Na és? A lényeg az, hogy lehet és kell érdeklődni, kutatni, nem valami belénkvert dogmákhoz ragaszkodni.
Szerintem a legközelebb az visz minket az őseinkhez, ha nem a nyelvből indulunk ki, hanem a honfoglalás körüli kultúránkból, harcmodorunkból, mondavilágunkból és szokásainkból. A Kalevala is szép történet, de a magyarsághoz nem sok köze van, ahogy a halászó-vadászó életmódnak se a hun típusú nomád katonáskodáshoz, amit mi műveltünk.
Azt mondta bárki is, hogy ne kutassuk a múltunkat?
Elvégre történész vagyok vagy mi. Nekem remélhetőleg ez lesz a munkám is.
Csak azt mondom, hogy ne terjesszünk baromságokat néhány azonosság alapján, ami akár még véletlen is lehet!
Pl. Egyiptomban egy piramisban egyszer egymásra írtak két szöveget, és így az összefolyt hieroglifák helikopterhez, meg tengeralattjárókhoz hasonló formákat adtak ki. Erre Erich von Däniken kijelentette, hogy az egyiptomiak ismerték a helikoptert és a tengeralattjárót. Hát normális az ilyen? Szerintem pont ilyen nagy hülyeség, ha valaki meglát egy piramisra emlékeztető képződményt Boszniában, az oldalán néhány karcolással, amelyek távolról hasonlítanak a rovásírásra és kijelenti, hogy ezt a piramist a magyarok építették 34 ezer éve. Marhaság az egész.
Az tény, hogy a nyelv nem segít sokat, ahogy a genetika sem, mert a mai magyarban már több a nyugat-európai vér, mint az ősmagyar.
A legcélravezetőbb a régészeti leletek és a korabeli leírások kritikus vizsgálata lehet.
Mellesleg a kultúrára is elég erősen hathattak Baskíriában a finnugorok és Levédiában a kazárok.
Akkor már a Baskíria előtti kultúrát kellene kutatnunk, de arról meg szinte semmi emlékünk nincs, és ami van, az sem köthető kétséget kizáróan a magyarokhoz.
15.00 vagyok.
Először is látom jól lepontoztak mert nem a sablon szövegeket írtam le. Egyébként meg hungarista vagyok, és? Ehhez a történelmi témához egyébként semmi köze a politikai meggyőződésnek. Semmivel sem tartom magam többre más népek fiainál. Arról már nem is beszélek hogy német és szláv ősökkel rendelkezem. Egyszerűen a hungarizmus nem sovinizmus, nem jár vele együtt más népek lenézése.
Az itt hozzászólók viszont a tipikus merjünk kicsik lenni elv alapján szólnak. Holott mi a történelemben mindig inkább nagyok voltunk, de ezt sokan elfelejtették. Ha az igazságot kutatjuk nem kell minden elméletet egyből elvetni, de egyébként ezzel én is így voltam, amíg nem hallgattam meg a másik oldalt erről.
A boszniai piramis egyébként létezik és tényleg piramis, nem természetes képződmény, tehát az egyik válaszoló erősen ferdített. Lásd itt:
És most már senki se mondhatja hogy a wikipédia hungarista lenne.
A hieroglif íráshoz tényleg nem hasonlít a rovásírás, de a démotikus íráshoz inkább hasonló. A rovásírás lehet magyar találmány, sőt valószínű hogy nem mi vettük át. Ugyanis más népnél nem megtalálható ez az írás, a székelyek pedig a mai napig használják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!