Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Névváltoztatásnál csak létező...

Névváltoztatásnál csak létező nevet lehet választani?

Figyelt kérdés
Sorry, ha rossz kategóriában van, de nem tudtam hova rakni. A kérdésem ha a fenti kérdésre a válasz igen: Mi számít létező névnek? Csak magyar nevet lehet választani? Vagy Vezetéknévnek azt választok, amit csak akarok?

2013. jún. 18. 14:15
 1/10 anonim ***** válasza:
Valószínű a Schönstein név felvételét elutasítják!A Reterát nevet se hiszem hogy megadnák!Nincs ilyen hogy létező de értelmetlen magyartalan az van!
2013. jún. 18. 14:25
 2/10 zabmester ***** válasza:

Én csak azt tudom, hogy mire NEM változtathatod meg. Nem vehetsz fel ún. védett családnevet (pl. Kossuth, Petőfi, Radnóti, és hasonlók), nem vehetsz fel külföldi vezetéknevet (pl. Smith, Cooper, stb.), nem vehetsz fel régies, vagy idegen írásmódú vezetéknevet (pl. Wásáry, Tánczos, stb.), illetve olyat, ami vulgáris vagy sértő (pl. Sz*ros), továbbá, bár ebben nem vagyok biztos, de olyat se, ami a leggyakoribb vezetéknevek között van (Nagy, Kovács, stb.). Persze van kivétel, védett nevet, vagy különleges írásmódú nevet felvehetsz akkor, ha igazolni tudod, hogy a leszármazottja vagy valakinek, aki ilyen nevet viselt, de pl. házasságból kifolyólag más családneve lett továbbörökítve, vagy a családnevetek magyarosítva lett.

Amennyire tudom, a legtöbb felvett/módosított/magyarosított vezetéknév valamilyen helységnévvel van kapcsolatban (pl. Komlói, Pécsi, Debreceni), vagy nemzetiségnév (pl. Magyar, Német, Cseh, Török), de persze ezeken kívül is vannak még érdekes alkotások - amúgy a mi családnevünk is magyarosítva lett, de az pl. nem ilyen, hanem "hangszeres" név :D (mint mondjuk a Lantos, Dobos és társai).

De ha kitalálsz olyat, ami megfelel a kritériumoknak, viszont nem viseli senki, attól még te nyugodtan megváltoztathatod erre a neved, ha neked úgy tetszik.

Emlékszem, még jó régen volt a híradóban, hogy találtak egy csecsemőt, semmi adat nem volt róla, nem lehetett tudni, kik a szülők, ezért a kórházban a nővérek nevezték el, és mivel olyan szép baba volt, a "Gyönyörű" vezetéknevet kapta. Mondjuk szerintem jól kitoltak vele, elég hülye név, de látod, ilyet is lehetett.

2013. jún. 18. 14:26
 3/10 anonim válasza:
Volt egy talált baba akinek az aznap, Csütörtök lett a vezetékneve. :)
2013. jún. 18. 14:30
 4/10 anonim ***** válasza:
Az MTA-nak van egy szabályzata, hogy mit lehet választani.
2013. jún. 18. 14:36
 5/10 anonim ***** válasza:

Ilyen régen is volt.

Pénteket se szombaton találták.

2013. jún. 18. 14:37
 6/10 anonim ***** válasza:

Asszem újszerű se lehet a neve.

Pl. sose hallottam még Mikroprocesszor Istvánt, Űrrepülőgép Jánost, de még Benzinmotor Piroskát se.

2013. jún. 18. 14:39
 7/10 A kérdező kommentje:
Tehát Mo.-n nem vehetem fel a Royal vezetéknevet :'(?
2013. jún. 18. 16:45
 8/10 zabmester ***** válasza:

Na, közben ezt találtam:

"A magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, történelmi név, régies

írásmóddal írott családi név felvételét - különös méltánylást érdemlő körülmények kivételével

- nem lehet engedélyezni."

[link]

2013. jún. 19. 08:22
 9/10 anonim ***** válasza:
Dávidra megváltoztathatom?
2013. jún. 29. 01:07
 10/10 anonim ***** válasza:
Sőt Góliátra is. Bébyre is. Ceruzára is. Csak AAA nem lehesz.
2013. jún. 29. 01:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!