Névváltoztatásnál csak létező nevet lehet választani?
Én csak azt tudom, hogy mire NEM változtathatod meg. Nem vehetsz fel ún. védett családnevet (pl. Kossuth, Petőfi, Radnóti, és hasonlók), nem vehetsz fel külföldi vezetéknevet (pl. Smith, Cooper, stb.), nem vehetsz fel régies, vagy idegen írásmódú vezetéknevet (pl. Wásáry, Tánczos, stb.), illetve olyat, ami vulgáris vagy sértő (pl. Sz*ros), továbbá, bár ebben nem vagyok biztos, de olyat se, ami a leggyakoribb vezetéknevek között van (Nagy, Kovács, stb.). Persze van kivétel, védett nevet, vagy különleges írásmódú nevet felvehetsz akkor, ha igazolni tudod, hogy a leszármazottja vagy valakinek, aki ilyen nevet viselt, de pl. házasságból kifolyólag más családneve lett továbbörökítve, vagy a családnevetek magyarosítva lett.
Amennyire tudom, a legtöbb felvett/módosított/magyarosított vezetéknév valamilyen helységnévvel van kapcsolatban (pl. Komlói, Pécsi, Debreceni), vagy nemzetiségnév (pl. Magyar, Német, Cseh, Török), de persze ezeken kívül is vannak még érdekes alkotások - amúgy a mi családnevünk is magyarosítva lett, de az pl. nem ilyen, hanem "hangszeres" név :D (mint mondjuk a Lantos, Dobos és társai).
De ha kitalálsz olyat, ami megfelel a kritériumoknak, viszont nem viseli senki, attól még te nyugodtan megváltoztathatod erre a neved, ha neked úgy tetszik.
Emlékszem, még jó régen volt a híradóban, hogy találtak egy csecsemőt, semmi adat nem volt róla, nem lehetett tudni, kik a szülők, ezért a kórházban a nővérek nevezték el, és mivel olyan szép baba volt, a "Gyönyörű" vezetéknevet kapta. Mondjuk szerintem jól kitoltak vele, elég hülye név, de látod, ilyet is lehetett.
Ilyen régen is volt.
Pénteket se szombaton találták.
Asszem újszerű se lehet a neve.
Pl. sose hallottam még Mikroprocesszor Istvánt, Űrrepülőgép Jánost, de még Benzinmotor Piroskát se.
Na, közben ezt találtam:
"A magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, történelmi név, régies
írásmóddal írott családi név felvételét - különös méltánylást érdemlő körülmények kivételével
- nem lehet engedélyezni."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!