Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit gondoltok a kötelező...

Mit gondoltok a kötelező hittanról meg erkölcstanról, van értelme annak hogy ezeket rá erőltessék a gyerekekre? Ettől majd kevesebb kiskorú bűnöző meg problémás kamasz lesz?

Figyelt kérdés
Szerintem ennek az egésznek olyan agy mosás szaga van, a hitet nem lehet és nem is szabad senkire rá erőltetni, valaki vagy hisz vagy nem. Erkölcsre meg nem kötelezően pénzért kéne megtanítani, ez a szülők dolga lenne, hogy helyes útra tereljék a gyereküket. Azt hiszik hogyha a gyerek 45 percig hallgatja egy tanártól hogy mi a jó és mi a rossz akkor már el is hiszi és ő is erkölcsös lesz. Főleg ha otthon meg más példát lát. Az egész olyan mintha a kakinak adnának egy pofont. Mert amíg a szülők tesznek rá, a tanárok hiába erőlködnek.
2013. máj. 1. 12:17
1 2 3 4 5
 31/42 A kérdező kommentje:
Szép ha valaki hisz de attól még a hitet nem lehet és nem is szabad eszközként felhasználni arra hogy ráerőltessük másokra az akaratunkat. Nem az ember maga dönti el hogy hiszt vagy sem, a hit egy érzés ami megmagyarázhatatlan és lélekből jön. Az erkölcsre a jó dolgokra a tisztességre pedig a szülő feladata megtanítani a gyerekét. Beszélni persze lehet az iskolában is rólla de végső soron a tanár se erőltetheti rá a nézeteit a diákokra. Minnél jobban erőltetik ezeket annál nagyobb marhaságnak fogják tartani. Ez az agy mosás nem jó dolog, és nem segít senkinek.
2013. máj. 2. 19:36
 32/42 anonim ***** válasza:
75%
Ez pontosan így igaz, de hát, amint látod, egyesek még mindig az önkényuralomban, az elnyomásban, és az agymosásban hisznek.
2013. máj. 2. 21:52
 33/42 anonim ***** válasza:
15%
Miért pontoztátok le a 10-est?! Igaza van.
2013. máj. 3. 01:14
 34/42 anonim ***** válasza:
71%

Mert nincs igaza?

Az, hogy őt érdekli ez, az egy dolog. Sok gyereket nem érdekel a hittan, és nincs is rendjén, hogy kötelező lesz. Attól, hogy neki "hasznos" volt, mert annyira életképtelen, hogy magától nem tudta eldönteni az életben, mi a helyes és mi a nem, hanem egy kitalált személy útmutatására volt ehhez szüksége, inkább sajnálatraméltó.

Továbbra is azt gondolom, hogy a vallás magánügy, nem tartozik az iskolába. Az erkölcsösségre való nevelés pedig a szülők dolga. Az iskola dolga az, hogy alapvető tudományos és általános műveltségi ismereteket nyújtson a gyereknek, nem pedig vallási és "erkölcsi" útmutatást!

2013. máj. 3. 10:22
 35/42 anonim ***** válasza:
61%
Ez így van!
2013. máj. 3. 11:10
 36/42 anonim ***** válasza:
0%

Sajnos a szulok nem ernek ra erkolcsre nevelni a napi robot utan.

Es sajat meguk sem tudjak mi az az etika erkolcs es hit hogyan adnak ezt tovabb?

Kezdjuk ott mi az erkolcs es etika fogalma ? Mert a ket fogalomnak semmi koze a hithez.

Tantargy volt az egyetemen es itt kulfoldon minden eu egyetemi foiskolai kepzesben etika es jog ill vilagnezet kotelezo tantagy amibol vizsgazni kell.

2013. máj. 3. 18:00
 37/42 anonim ***** válasza:
85%

" Sajnos a szulok nem ernek ra erkolcsre nevelni a napi robot utan.

Es sajat meguk sem tudjak mi az az etika erkolcs es hit hogyan adnak ezt tovabb?"

1. Mi közöd hozzá, hogy kinek mennyi ideje van a gyermekére, és honnan látsz bele te ezeknek a családoknak az életébe? Könnyen meglehet, hogy rám azt mondanád, nem vagyok erkölcsös, csakmert nem vagyok vallásos sem, sőt, támogatom a homoszexuálisok elfogadását, azt is, hogy házasságot köthessenek és örökbefogadhassanak; támogatom azt, hogy a vallás magánügy, és nagyon boldog lennék, ha a bibliát kivennék az iskolai tananyagból, hiszen ennyierővel a hófehérkét is taníthatnák; elfogadhatónak tartom az abortuszt és sok esetben úgy gondolom, jó dolog a válás, sőt, az eutanáziával is egyetértek sok esetben.

A te bigott szemeidben emiatt valószínűleg egy utolsó égetnivaló boszorkány vagyok. Holott a szüleim rengeteg időt fordítottak rám, hogy megtanítsák mi a jó és a rossz, és hogy toleráns legyek másokkal szemben. Az egyetlen dolog, amit képtelen vagyok tolerálni, az az általad és az egyház által is bemutatott kirekesztés, gyűlöletkeltés, elmaradott szellem.

Minden családnak a saját magánügye, hogy mennyi idő jut a gyerekek "erkölcsös" nevelésére, és legfőképp: hogy MILYEN neveltetést szánnak nekik. Ezért nem szabadna az államnak vagy az egyháznak ebbe beleszólnia.

2. Honnan a pokolból tudod te, hogy melyik szülő erkölcsös és melyik nem? Aki nem jár templomba az biztosan romlott - gondolod te...

3. Miért kellene bármiféle hitet továbbadni, ha a szülők úgy gondolják, hogy nem ez a helyes? Az idő előrehaladtával a vallás, az egyház süllyedőben van, szerencsére ez a jövő útja. Mindenkinek szíve-joga vallás nélkül vagy vallással felnevelni a gyermekét, ha neki úgy tetszik.

4. Miért gondolod azt, hogy azokat a gyerekeket, akiket a szülei sem tudtak "megnevelni", azokat majd az egyház gyerekmeséi meghatják?

2013. máj. 3. 19:29
 38/42 anonim ***** válasza:
0%

Elozo te komolyan nem erted az erkolcs es az etika szo es tantagy jelenteset. Nezz utana mit is jelent ETIKA tantargy.

Es legyel szives ismeretlenul ne ,lebigottozni,,

hiszen semmit nem tudsz rolam.

csak annyit jegyzek meg a munkahelyem etikai bizotsagaban vagyok tag.De szerintem fogalmad sincs ez mit is jelent mivel foglalkozik egy etikai bizotsag.

2013. máj. 3. 19:52
 39/42 anonim ***** válasza:

Tudom mit jelent az etika, de szerintem sehol nem említettem a mondandómban - ugyanis nem tartozik a kérdéskörhöz.

Az etika külön tantárgy, nem erről szólt a kérdés. Az erkölcstan és a hittan volt itt a kérdéskör, így erről beszéltem. Remélem érthető.

2013. máj. 3. 20:23
 40/42 anonim ***** válasza:
0%

Akkor tisztazzuk mirol is beszelunk itt;

,,Etika – Erkölcstan – Morálfilozófia Filozófiai tudományág. Az etika mint erkölcstan egyrészt vizsgálja a kialakult szokásokat, viselkedési módokat (leíró jellegű), másrészt nemcsak tükrözi az erkölcsöt, hanem kritikailag értékeli és megfogalmazza az erkölcs javítási lehetőségeit, azaz normatív tudomány.

Az etika tárgya az emberek viselkedése és cselekedetei. Vizsgálja egyrészt a helyes életvezetés művészetét, másrészt a cselekvés szabályait. Fő témái: Hogyan tehetünk különbséget jó és rossz között? Mi a jó élet és a boldogság? Mik az igazságos együttélés feltételei? Mikor cselekszünk erkölcsösen?,,

Etika es erkolcstan ugyanazt jelenti.

,, Erkölcs: azon normák, szabályok, parancsok, értékítéletek összessége, melyek magatartásunkat, cselekedeteinket gyakorlatilag szabályozzák a „jó” keresése és megtalálása érdekében magunk és mások javára.

Az etika az emberi értelem segítségével keresi és vizsgálja felül magát az emberi életformát, életvitelt.,,

Az erkolcstan vagyis etika oktatasa konszenzus etika, világnézetileg semleges alapokon vegzik.tehat semmi hittan nincs benne.

2013. máj. 3. 21:02
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!