Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hogy kellene kezelni az ilyen...

Hogy kellene kezelni az ilyen kéregetőket egy üzletben?

Figyelt kérdés

Utcán még elmegy a dolog, de a munkahelyemen valamiért ezerszer jobban zavar a dolog. Kicsi üzlet, egyedül vagyok bent eladó nyitástól zárásig.

Szoktak bejönni ilyen kamu igazolvánnyal meg papírokkal meg tudomisén mivel "beteg gyereknek" meg ki tudja még milyen sztorikkal pénzt kérni vagy képeslapot eladni stb.

Az utcán még elküldi az ember az ilyet, de egy üzletben, ahol a vevők is ott állnak...

Kicsit zavarban vagyok ilyenkor, csak annyit szoktam mondani, hogy nem tudok segíteni.

Ráadásul, ha mindnek adnék, elkölthetném a fizetésem felét, mert van, hogy naponta 2x is jönnek ilyenek.

A másik meg... amikor a cigányok jönnek parfümökkel, "kerámia" késekkel, övekkel stb stb... Azoknak már rutinosan azt mondom, hogy az üzletben tilos ilyennel foglalkozniuk az alkalmazottaknak. De az ilyen szituációktól is a hideg ráz.

2013. ápr. 22. 15:40
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Az adománygyűjtőknek, képeslapárusoknak és hasonlóknak határozottan, hűvösen, de udvariasan annyit kell mondani, hogy "Ne haragudjon, de nem segíthetek." A bóvliárus romákat szintén nagyon határozottan, de kulturált hangnemben utasítsd ki. Ha sokszor jönnek, egy idő után én megmondanám, hogy ha legközelebb meglátod őket az üzletben, hívod a rendőrséget.

Ugyanezt tenném bármilyen kéregetővel, aki a szép szóból nem értve kettőnél többször visszajön.

Nem kell bunkónak lenni, csak határozottnak.

2013. ápr. 22. 16:20
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem akarod a vásárlók előtt elküldeni, akkor megmondod neki, hogy legyen szíves várjon egy percet. Kiszolgálod a vásárlókat, majd elküldöd a 'csába!

De szerintem az is teljesen rendben van amit csinálsz, hogy "nem tudok segíteni". Korrekt és nem sértesz vele senkit, a vásárlók szemében sem leszel kevesebb.

Különben meg ne legyél annyira naív, hogy elhiszed, hogy ezek tényleg beteg gyerekeknek gyűjtenek. Na jó talán 10%-ban. De a többi 90% kamus, csak saját magának gyűjtögeti, kihasználva az emberek jóhiszeműségét.

Csak két történet, hogy értsd mire gondolok:

1. Egy bevásárlóközpont parkolójában odajött hozzám egy ilyen emberke karácsony előtt, hogy van egy fiú, aki egy kisebb faluban él, de balesete volt, és most a műtétjére gyűjtenek. Mutatott fényképet, igazolványt, adószámot, műtéti jelentést. Adtam neki pénzt.

De csak hogy mennyire életszagú az egész: mielőtt adtam neki pénzt, megkérdeztem, hogy mennyit szoktak adni az emberek. Erre mondja: 20-30 ezer forintot. Köpni nyelni nem tudtam. Na persze nagyon hihető, hogy a mai (vagyis a két évvel ezelőtti) gazdasági helyzetben minimálbérből élő emberek ekkora összegeket adományozzanak, hiszen amúgy is alig élnek meg.

A dolog érdekessége, hogy ennek a falunak (ahol lakott az állítólagos balesetet szenvedett fiú) a polgármestere az egyik barátom (és még jó néhány ismerősöm él ott). Elmondtam nekik a nevet, történetet, se soha nem lakott még a környéken sem hasonló nevű ember és olyan sem akivel baleset történt volna.

2. Egyik távoli ismerősöm rózsákat árul, a bevételt állítása szerint valamilyen jótékonysági intézménynek adják. Na most kiderült hogy a bevétel 10%-a(!!!!) jut csak el az alapítványig, a többit megtartják maguknak.

Összefoglalva tehát: ezek pont arra játszanak, hogy érezd, hogy te mennyire értéktelen szívtelen ember vagy, ha nem adsz nekik pénzt. Pedig ez csak egy jól sikerült átverési forma. Amúgy ha jól emlékszem ezt a kéregetési formát törvényileg be is tiltották egy éve.

2013. ápr. 22. 16:22
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ja és a késárusok... Mivel a rendőrök úgysem védenek meg, mert el vannak foglalva a sebességméréssel, így saját magadnak kell gondoskodnod a biztonságodról.

Azt nem írtad, hogy nő vagy férfi vagy-e, de ha nő, akkor fokozottabb a veszély.

Először is. Kis üzlet, csak lakik valaki a szomszédban, akiben megbízol és aki napközben otthon van. Mondd el a helyzetet, hogy félsz ilyenektől, és szeretnéd elkérni a számát ilyen esetekre, hogyha tud akkor jöjjön át, és segítsen. Rakd gyorshívóra és csörgess ha baj van. Néha adsz neki cserébe pár sört vagy csokit. Vagy esetleg barát/ismerőst is megkérheted.

Másodszor. Légy éber. Ha egyedül vagy, és látod, hogy egy hasonló társaság tart az ajtó felé, zárd kulcsra. És menj ki hátra. El fognak menni, ha legközelebb jönnének és számon kérnék, akkor mondjad hogy wc-re kellett menned. Fontosabb a testi épséged és az életed mint az a 1000-2000 forint amit elköltenének.

Harmadszor. Ha épp vevőket szolgálsz ki, és jön az adott társaság (nyilván sorba kell állniuk), akkor miután kiszolgáltad a vevőt, mondod neki, hogy kovács bácsi/uram/asszonyom tudna várni egy kicsit, szeretnék majd valamit mondani. Így nem vagy egyedül, akkor pedig hiába vannak hordában, nehezebben szánják el magukat egy esetleges támadásra. Egyedül nagyon kiszolgáltatottnak tűnik az ember. Miután pedig elmentek megmagyarázod a helyzetet az illetőnek akit megkértél hogy maradjon.

Negyedszer. Ha egyedül vagy, és bent vannak, el akarják adni a portékájukat, akkor fontos, hogy ne tűnjön úgy, hogy egyedül vagy! Gondolom biztos van raktár, vagy mellékhelyiség. Oda beállítasz valami kistévét, vagy magnót amit távirányítóval irányíthatsz. A távkapcsolót beteszed a zsebedbe, benyomod, de persze korábban úgy, hogy magas hangerőre állítottad. Mindjárt úgy tűnik, hogy van valaki veled.

Esetleg vannak ilyen csörömpölések meg hasonló hangok amiket le lehet tölteni hangfájlban. Vagy megkéred valami morcos hangú férfi ismerősödet, hogy mondjon rá pár mondatot diktafonra, ilyen környezetből adódókat, pl: "hova tetted a ma érkezett konzerveket Mari?"

Ezeket fogod, kiírod egy cd-re, beteszed a lejátszóba, és amikor kell elindítod.

Legvégső esetre pedig nem árt valami védelmi felszerelés sem. Pl önvédelmi gázspray.

2013. ápr. 22. 16:40
 4/5 A kérdező kommentje:

wow, köszi a tippeket, tényleg jók, bár kicsit másfelé ment el a téma, mint ami az eredeti kérdés volt :)

Egyébként van beszerelve a boltba egy riasztó, a pult alá, ha megnyomom, visít, mint a szemét. Meg be van kamerázva. Elég forgalmas hely, úgyhogy nem nagyon félek az ilyesmitől szerencsére. Amúgy nő vagyok.

2013. ápr. 22. 16:49
 5/5 legion ***** válasza:
Paprikaspray!Az lehet,20 g-ig,és teljesen legális.Amerikában pont a fajtájuk miatt van mindenkinek fegyvere,de sprayd neked is lehet.
2013. máj. 16. 02:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!