Könyvtárosnak lenni unalmas?
Nem tudok túl sokat a szakmáról, valahogy úgy képzelem, az embernek lehetősége van olvasni (sokat, ami jó), de nem nagyon mozdul ki és így a hétköznapi élete könnyen egysíkúvá válik. De igazából ez lehet kicsit sztereotíp.
Könyvtárosok és nem könyvtérosok véleményére és tapasztalataira is kíváncsi vagyok, köszönöm!
Egy barátom édesanyja könyvtáros. Róla tudok csak mesélni. Életvidám, hobbija az origami, kiállítása is van, a könyvtárban mennek hozzá foglalkozásra, meghívásokat is kap. Szerintem nem unalmas munka, csak sokat vagy bekényszerülve
a házba.
Én mindig is könyvtáros akartam lenni csak nem volt pénzem továbbtanulni.
Viszont az iskolai könyvtárban besegítettem a tanárnőnek.
Hát elég nyugis meló, viszont nem árt rengeteg könyvet ismerned, vezetni a kölcsönzők listáját, katalogizálni, jó könyveket beszerezni a kevéske anyagi forrásból.
Biztos van idejük olvasgatni.
De nem hiszem, hogy egy unalmas meló beleszólna a magánéletbe.
Én a könyvtároskodás mellett is jártam társaságba, kirándulni, szórakozni.
Te döntöd el milyen életet akarsz élni aztán ha hazamész meló után csak rajtad áll.
Szerintem a stresszesebb meló sokkal rosszabb mert az teljesen leszívja az ember energiáit és tényleg nem vágyik másra az ember csakhogy haza érjen és hagyják békén.
attól függ, mennyire forgalmas az adott könyvtár és mi a munkakör, szerzeményezés, feldolgozás, olvasószolgálat stb. Nem nagyon mozdul ki? Hát aki 8-10 órát lehúz egy gyárban, az sem sokat mozdul ki...munkaidőn kívül bárki odamegy, ahová akar.
Olvasószolgálat izgalmas és stresszes is, emberekkel kell foglalkozni és nem mindegyik intelligens, de ez más munkakörben is így van, eladó, postás, stb. aki emberekkel dolgozik, annak tudni kell velük bánni és ne ma szívére venni mindent, ha pl. rajta tölti ki a látogató a dühét....
Megyei és városi könyvtárban vagyok tájékoztató könyvtáros (az a könyvtáros, akivel az olvasók találkoznak); nem szoktam a munkahelyen olvasni, illetve legfeljebb netes cikkeket, vagy ha olyan munkaállomáson vagyok éppen, akkor pár folyóiratban átfutok néhány cikket, de gyakoribb, hogy inkább hazaviszem az újságot is, könyvet is, és otthon, nyugodtan elolvasom. A könyvtárban esélytelen. Ha az embernek vannak ötletei, akkor nincs lehetőség olvasgatni.
Rendezvények, vetélkedők, irodalomkutatás, tájékoztatás, digitalizálás... nincs megállás. :) Persze a kolléganőim között is van olyan, aki nem mozgatja magát annyira, de hidd el, elég sokrétű feladata van a könyvtárosoknak ahhoz, hogy ne legyen feltétlenül unalmas a szakma.
Bosszankodni is szoktam miatta, mikor besokallok, de belehalnék az unalomba, ha ez nem lenne. A dohogásommal csak kieresztem kicsit a gőzt.
Az előző válaszadó vagyok megint.
Éppen most kaptam a kolléganőmtől egy képet, ami szerintem ide illik. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!