Költözött valaki (pici) faluba városból? Jó döntés volt vagy megbánták? Hamar beilleszkedett? Talált munkát?
Jaa, tényleg :) Bocsi. Hát fordítva nem próbáltam... Illetve ha most kéne költöznöm, szerintem nem vállalnám. Pont amiatt, hogy ott nincs munkalehetőség. Csak akkor merném vállalni, ha biztosan lenne valami (és persze ilyen nincs,hisz a mai világban semmi sem biztos, illetve nem tart évekig).
Ha az anyagiak nem számítanának, akkor sem tudom már elképzelni, hogy egy pici nyugodt kis faluban éljek. (Akkor inkább valamelyik városhoz közeli nyüzsgőbb nagyobb település).
Gyerekként pici faluban éltem,nőttem fel,imádtam.Aztán középsuli-egyetem,nagyváros,nyüzsi,hamar megszoktam,imádtam.
Akkori párom falun élt,én könyveltem a cégének is,őt oda kötötte a munkája,logikusnak tűnt hozzáköltözni amikor összejöttünk,onnan is tudtam dolgozni.
De kikészitett a falu,nincs semmi ott,barátkozni esélytelen,dögunalom,ráment a kapcsolatunk.
Én többet ki nem teszem a lában a nyüzsiből nyaraláson kivül....
Én 8 éve költöztem egy tényleg kicsi faluba. (kb. 250-300 fős)
Munkalehetőség itt semmi (egy bolt és egy kocsma üzemel az ad három munkahelyet), a 20 percre lévő városba járnak be dolgozni, legtöbben az ott működő gyárba. Nem keresik magukat halálra, nagy a szegénység. Férjem és család mezőgazdasággal foglalkozik, én úgy látom ez az egyetlen lehetőség itt arra, hogy normális meg tudjon élni az ember. Akiknek csak simán a kertjük van azok is próbálják kihasználni, munka mellett is csinálják, valamennyi nekik is befolyik kiegészítésnek, de még a bérükkel együtt is csak a nullára tudnak kijönni. Szórakozási lehetőségért is el kell menni. Tehát én sima esetben nem javaslom a falun élést. Ha autója nincs az embernek akkor pedig tényleg meg van lőve. Sok az alkoholista és kisebbségi, az idős, kevés olyan embert találtam akivel tényleg lehet barátkozni. Nem mondom, hogy megbántam, mert ezek ellenére szeretek itt élni, de szerintem csak azért mert "jó helyre" kerültem.
Mi mindig városban étünk, majd egy ideig Budapesten (én speciel 8 évig, sosem szoktam volna meg, hiába Buda zöldövezeti része a végén, no meg sosem tudtunk volna házat venni ott), majd elköltözünk majdnem a semmibe, két falu közé :) Szép itt (bár a hegy, aminek a tetején lakunk, pici), s mivel van lábunk s járműveink, az sem gond, hogy a legközelebbi bolt 5 km-re van (a zöldségesek kicsit messzebb). Nekünk még speciális helyzetünk van a nagyon rossz földúttal, alkalmazhatjuk mindig elfeledem, kinek a mondását, miszerint minden motor terepmotor :D Még egy másfél éve lakunk itt, egyelőre eszünkbe sincs megbánni.
Munkát viszont itt nem találnánk, de a mi szakmánkban létezik távmunka, illetve sok emberhez hasonlóan be is lehet járni messzebbről. Székesfehérvár huszonpár km, a párom megfelelő időben akár biciklivel is lenyomja a 12 órás műszakja mellett, pedig a környék kissé hegyes, vannak biciklivel elég durva emelkedők is. Többnyire azért motorral vagy autóval jár. Akárhogyan is, bájos kis út vezet oda, de ha köd és fagy van, akkor lehet menni főúton is, még az is megválasztható, hol megyünk rá, ez fontos, a változatosság gyönyörködtet.
A szomszédok kedvesek és összetartók, az egyiktől szerezzük a finom házi tojást. A falutól kissé távolabb vagyunk, annak az életében csak annyira veszek részt, hogy a kórusban éneklek rendezvényeken. Az is valami. A polgármester igyekszik minden lehetőséget megragadni, a templomok is pályáztak és felújították mindkettőt... Egy kis falutól ez egész jó. Az alapboltok (barkács is, nagy választékkal), gyógyszertár, miegymás megvan, a legközelebbi kisváros pár km-re van tőle, az is bővíti a lehetőségeket.
Nem így terveztük, de így alakult, egyelőre remekül elvagyunk itt :)
Kisvárosban lakok, itt szinte a fél város ismeri egymást.
Tőlünk pár km-re van egy kisközség, ott mindenki ismer mindenkit. A fél falu haragban van a falu másik felével. Mindenki "tud", vagy "tudni vél" mindenkiről mindent. Persze egyáltalán nem biztos, hogy az igazat tudja, lehet, hogy lényegesen elferített dolgokat hall, és még inkább elferdítve adja tovább. Ha valakinek nem köszönsz, pedig kellene, csak még nem ismered a helyi szokásokat, akkor meglehet, hogy másnapra a fél falu ellened fordul, mert városról jöttél a fenn-hordod az orrodat. Ha a másiknak köszönsz, akkor az a baj, hogy miért pont azzal akarsz barátkozni.
Az, hogy ilyesmiket összehordanak, még nem gond, városi ember ezekkel nem foglalkozik. De gondot okozhat a kisboltban, a postán, vagy hasonló helyeken.
Szóval nehéz a beilleszkedés, mert ha nem ismered a helyi viszonyokat, mire kiismered őket az időbe telik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!