Miért ilyen ridegek és tartózkodóak az emberek? Miért jött létre a társadalmi elidegenedés?
Nagyszüleim, szüleim is meséltek róla, hogy az ő korukban mennyire másképp viszonyultak az emberek egymáshoz. Még a kisebb városokban is mindenki mosolygott és köszönt a másiknak, nyitottak, közvetlenek és segítőkészek voltak az emberek.
Manapság pedig még a szomszédainkat, munkatársainkat is csak felületesen ismerjük, alig beszélünk valakivel pár ember kivételével. Levegőnek nézzük egymást, ha valaki (általában idősebb) mégis beszélgetni akar, csodálkozunk rajta, hogy miért szól hozzánk egy idegen.
Tudom, én is része vagyok ennek a folyamatnak, de miért változhattak meg a dolgok ilyen gyökeresen?
+ 1 kérdés:
Szerintetek ez jó vagy rossz?
Jó, de régen miért nem féltek tőle az emberek, hogy átverik, kihasználják őket?
Az, hogy valaki barátságos, nem azt jelenti, hogy a legféltettebb titkait is kifecsegi, tehát nincs mivel hátbatámadni.
Van valami abban, amit az előttem levők írtak, ugyanakkor azt is bele kell kalkulálni, hogy a "régen minden szép volt, jó volt, mosolygás volt" verzióban elég kiemelkedő szerepe van a képmutatásnak is. A szomszédhoz jó képet kellett vágni, mert nem tudhattad, nem tagja-e valami titkos szervezetnek, aminél felnyomhat, nem csak, ha stiklit talál nálad, hanem egyszerűen akkor is, ha nem vagy szimpatikus neki. Mert a hűdekirályság szocializmusnak volt egy ilyen oldala is: mindenki feljelentgetett mindenkit semmiért. Ezért jobb a békesség alapon mindneki jópofizott mindenkivel.
Ma egyszerűen nincs szükség erre. Nem hinném, hogy sokkal kevesebb valódi emberi kapcsolat van, mint akkor, pusztán csak jobban fel merjük vállalni a véleményünket a másik előtt, és ez sértődést, a sértődés elidegenedést, megbántottságot, óvatosságot eredményez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!