Alkesz após, hazudozó családtagok. Hogyan lehet lepattintani az élősködésre játszó családot?
Az apósom régebben is ivogatott, zugivó volt a lelkem. Gyönge ember, de kifelé nagyon adott a látszatra. Anyósom pár éve meghalt; akkor a bagót letette, rácuppant a TV-re, de bőszen mondogatta a család, hogy pia az aztán nincsen!
Külföldön élünk, mert otthon nem kaptunk munkát, nem vagyunk gazdagok. Egyik család sem segített bennünket egy fityinggel sem, mindent magunk teremtettünk meg magunknak. Nászúton sem voltunk, nem futotta. Most, amikor sok-sok év után lassan egyenesbe jöhetnénk, azt vettük észre, hogy elkezdődött a fejésre játszás. Mindenféle aljas, manipulatív, víz alatti technikával.
Pl. megy a folytonos nyomás, a panasznap, hogy apuka nem eszik, nem szedi a gyógyszereit, rosszul van stb., majd pedig rögtön utána az, hogy milyen magas a rezsi stb. Ebből ugye az következne, hogy azért nem szedi a gyógyszereit, mert nem futja rá. Értsd: "te gazdag külföldi vagy, küldj pénzt!"
Aztán kaptunk nemrégiben egy családi képet, ahol kiválóan látszott, hogy apukának nem kezdőd Alzheimere van, ahogy azt sejteni lehetett, hanem egyszerűen visszatért a zugiváshoz, de masszívan, és semmi más nem érdekli csak a TV, a flaska és az önsajnáltatás.
A családtagok fedezik. Senki nem mondja el az igazságot, én azért rájöttem. Tgenap. Nagyon dühös vagyok. A férjem nem áll mellém, dühös ugyan apukára, de nem hajlandó lerúgni a családot.
Szóval, apuka nem azért nem szedi a gyógyszereit, mert nem futja rá, hanem azért nem, hogy ihasson, és azért nem futja rá, mert iszik.
A családot nem tudom lepattintani a férjemről, emiatt nagyon dühös vagyok. Mit tehetek? Van valakinek építő, okos ötlete? Ritka hálás lennék érte.
Ja: és nem kell a kioktatás, hogy mekkora hülye vagyok, elég bajom van így is - egyszerűen gyűlölöm a mismásolást, a hazudozást, a csehovi drámázásokat, meg az élősködést és a hülyének nézést.
Köszi előre is a válaszokat.
Hehe, szépen fogalmazol, értelems vagy. Nézd, leginkább a férjeden áll a dolog. Az a baj, hogy ha nagyon akaratos vagy, megharagudhat. Apósodat ki kéne vizsgáltatni, hogy mennyire épelméjű és a megfelelő orvosi intézkedéseket elvégezni.
Gyógyszerre iszik? Veszélyes játszma. Ha így folytatja, nem kell sokáig mérgelődnöd...
Köszönöm a válaszodat.
"Szóval, apuka nem azért nem szedi a gyógyszereit, mert nem futja rá, hanem azért nem, hogy ihasson, és azért nem futja rá, mert iszik."
Nem gyógyszerre iszik - látod?
Éppen azért nem szedi a gyógyszereit, hogy ihasson, de közben nyavalyog, hogy rossszul van, mert nem szedi a gyógyszereit és UTAL rá, hogy azért, mert nincs rá pénze. (mert tarhálna minket) Holott azért nincs pénze, mert iszik.
Ettől van teli a hócipőm, meg attól, hogy az egész család vele hazudozik, és a kedves férjem bár elítéli az apját, mégsem hajlandó a játszmázó családját lerúgni.
Hát nehéz helyzet ez ám mert az apja mégiscsak az apja aki hazudik de attól még az apja.
Neked meg igazad van. A férjed akar pénzt utalni nekik? Nem tudjátok ezt megbeszélni higgadtan?
2: Sajnálom. Tényleg sz&r ügy az ilyen. :(
3: Szó nincs arról, hogy ordítoznánk. Dühös vagyok, de ezt nem borítom rá, és senki másra sem.
Nem akar pénzt küldeni, íratm is. És mi mindent megbeszélünk.
Ami idegesít ebben a helyzetben az az, hogy állandóan erre játszanak és az, hogy hosszú idő óta azt hittük - mert azt hitették el velünk -, hogy a vastagon épül lefelé, és hogy milyen súlyos beteg. Az egyik tetsvére folyton Alzheimer-kórt emlegetett. Folyton ment a nyavaly, hogy mekkora a nincstelenség - és most kiderül, hogy az egész csak HAZUGSÁG volt. Csak azért ment, hogy tarháljanak.
Köszönöm szépen a válaszokat. Lehiggadok, újra átgondolom az egészet és igyekszem valami jó megoldást találni.
Kedves Kérdező!
Ha nem ragaszkodsz a férjedhez, akkor a férjeddel együtt tudod őket lepattintani - azaz elválsz.
Ha ragaszkodsz a férjedhez, akkor sehogyan sem tudod lepattintani őket. Véleményem szerint a legkorrektebb megoldás, ha (akár pszichológus igénybe vételével) érzelmileg és gazdaságilag függetlenné válsz a férjed családtagjaitól.
Segíthet az is, ha tudatosítod magadban az alábbiakat.
Ők a férjed családtagjai. Ha úgy hozza az élet, hogy Te meghalsz, ők lesznek azok, akik a férjed elsődleges szociális kapcsolatait alkotják majd. Ez még akkor is így van, ha apósod alkesz, és a családtagok hazudoznak. Ezért én nem tenném meg a helyedben a férjemmel, hogy lepattintom a családtagjait.
A mai (ha úgy tetszik, európai) általános emberi normák szerint elvárható Tőled, hogy a családtagokkal való találkozások alkalmával barátságos, emberi hangnemet üss meg velük, azonban nem kötelességed szeretni őket. Mint ahogyan nem kötelességed anyagilag, érzelmileg kihasználttá válnod.
Konkrétan ezt pl. úgy valósíthatod meg, hogy a férjed családtagjaival való érintkezést néhány jól körülhatárolható családi ünnepre korlátozod (pl. Karácsony, Húsvét, születésnap, névnap), amely ünnepeken igyekszel megőrizni a nyugalmadat - és életed további részében nem foglalkozol velük. Lehettek külön kasszán a férjeddel, ez nem szégyen, sőt praktikus is lehet, ha pl. valamelyikőtök bankja csődöt jelent. Köthettek házassági szerződést is. Stb.
A lényeg: ha érzelmileg és gazdaságilag függetlenné tudsz válni ebben a helyzetben a férjed családtagjaitól (és a férjedtől is), máris nem fogod Magad annyira kiszolgáltatottnak érezni, és könnyebben veszed az egészet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!