Csak én látom kicsit röhejesnek ezt a Budapest-Vidék témát?
Én egy kis városban élek (kb. 4 éve nyilvánították városnak, azelőtt nagyközség volt), de közvetlenül Budapest tövében. A szüleim Pesten dolgoznak. Pestre jártam általános iskolába, és most egyetemre. Kocsival 25 perc. Budára is jártam fel sokáig bizonyos dolgok miatt. Az egyik helyen lakom, a másikra meg naponta megyek, nyilván nem ugyanannyira ismerem a kettőt, de azért úgy gondolom, viszonylag jól ismerem Budapestet, főleg a pesti oldalt.
Mindkét dologgal kapcsolatban vannak sztereotípiák. Ez tényleg hülyeség, hogy vidéken nem lehet mit csinálni, meg nincsenek jó szórakozóhelyek. Na meg nem lakik mindenki BP. tövében, lehet, hogy egy konkrét faluban nincs, de a szomszédos nagyobb községben igen, és attól még az vidék. Gimibe pl. egy vidéki gimibe jártam, az országos ranglistán a 20., szóval jó sulik is vannak. Most már gimink is van, ellenben sok vélekedéssel. (Általános azért jártam máshova, mert anyám ott tanít, és kisgyerekként ez jó volt.)
De az sem igaz, amiket a pestiekre mondanak, amiket Te nehezményezel. Viszont egy valamibe azért belekötnék.
"4: Például az álítólagos "tömegnyomorról", Vidéken az emberek negy tömségének a "Budapest" szóról a szmog, dugók jutnak az eszébe."
Nekem nem ez jut róla eszembe, de ha megkérdeznek róla, hogy laknék-e ott, bizony ezek az ellenérveim. Igazad van abban, amit mondasz, de aki ott nőtt fel, ahol én, annak az, amiről Te beszélsz, az már dugó. Ahol én lakom, csak a főutcán járnak sűrűn autók, amúgy biciklik, lovaskocsik, lovasok, gyalogosok jönnek, a gyerekek focizhatnak nyugodtan az úttesten, időnként jön egy autó. Nekem az, ami Nálatok van már dugó, mert én ebben nőttem fel. Ellenben Neked ez biztos unalmasan hangzik, pedig nagyon jó szórakozási lehetőségeket lehet találni, hatalmas szabad területek vannak, Duna part, hatalmas udvarok, kastély, erdő, régi építmények, és mindenféle dolog, ahol ha a gyerekek szabadjára engedik a fantáziájukat rengeteg dolgot lehet csinálni.
Tény, hogy nem azért szidjuk egymást, mert azt gondoljuk, hanem, mert nekünk az már az. Pl. nekem az már dugó, ami Pest egyik kevésbé forgalmas utcáján van, és nem engedném ki biciklizni a gyerekek, neked meg az még csak egy szimpla utca. Ettől függetlenül valóban nem kell a másikat leszólni.
Amúgy meg mért mondod ilyen negatív hangsúllyal, hogy a vidékiek nem tudják, mit jelent kapálni? Én speciel tudom, kapáltam többször, sokáig magunk termesztettük mindenfélét, és nem a boltban vettük, ma már nem így teszünk, de kicsi gyerekként még tudtam, milyen az. De mért baj az, ha vki vidékiként nem tudja? Kötelező neki, csak mert vidéki? Itt is vannak polgármesterek, iskolaigazgatók, állatorvosok meg kozmetikusok. Ez pont olyan, mint elvárni, hogy minden pesti suttyó. Mért kötelező egy vidékinek kapálni, ha gépészmérnök, és megél belőle?
19/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!