Miért mondják az emberek hogy a diploma nem ér semmit?
Mert nekik nincs, vagy olyan szakról van, amivel semmire se mennek.
Ha megnézed, csomó olyan szak van, ahová kevés tudással is be lehet kerülni, és kevés ráfordítással meg lehet csinálni. Szabad bölcsészet, média, andragógia, stb... csak magolsz, és kész. Intelligencia nem kell.
Van, mihez meg kell. Én azokat az embereket tisztelem, akik intelligensek, szaktól és kartól függetlenül.
Igen, sok igazság van abban amit mondasz. Amúgy történelem szak. Ami alapjában véve nem tücsökszak, mert több értelme van mint a tanárképzőnek meg ilyeneknek, csakhát semmire nem menni vele, ha történész akarna lenni az ember, akkor mesterképzés, de azt anyagilag se bírja sztem sok ember...anélkül meg a minorszakra lehet csak hagyatkozni úgyis. Abban egyetértek hogy semmit nem lehet vele kezdeni.
De azért ez a szak elég nagy műveltséget ad szerintem. Legalábbis nem lexikális dolgokat tanultunk annak idején mi, hanem olyan ismereteket, amiket egy átlag érettségizett ember nem igazán tud (rögtön hozzáteszem, nem azért mert annyira magasfokú ismeret, hanem mert középsuliban teljesen fordítva tanítják), és pont emiatt tele van tévhitekkel a legtöbb ember. És általában én vagyok leoltva a végén, hogy "de rosszul tutod"....na mind1, ez már egy másik téma....
"Legalábbis nem lexikális dolgokat tanultunk annak idején mi, hanem olyan ismereteket, amiket egy átlag érettségizett ember nem igazán tud (rögtön hozzáteszem, nem azért mert annyira magasfokú ismeret, hanem mert középsuliban teljesen fordítva tanítják), és pont emiatt tele van tévhitekkel a legtöbb ember"
Mondanál pár példát? Tényleg kíváncsi lettem. :]
21:52 vagyok: én is töri szakon végeztem többek között. Tudod, hogy mi a különbség? Az, hogy én töri BA-val tudnék hivatalosan tanítani itt az USA-ban akár középsuliban is, Mo-n meg lehet, hogy MA-val sem tudnék. Mivel nekem van két mesterdiplomám, túlzás nélkül mondom, hogy van, aki szinte leborul előttem, mert itt ennek még ekkora értéke van. Azért nem ér semmit a magyar diploma, mert annyi embernek van meg persze ez a szakma nincs megbecsülve. Kevesebb képzés kell, át kell nézni, hogy mi hasznos, mire van igény és amire nincs, azt is lehessen tanulni, mert az esélyt meg kell adni, de azok legyenek kemény pénzért fizetősek, amire meg van igény, legyen ingyen annak, aki megérdemli pontszám alapján. Persze nem az orvosi diplomákat nézi le senki, de egy töri BA-val elvileg nem tudsz semmit kezdeni, főleg nem Mo-n, ahol annyi a bölcsész, hogy tizedannyi is sok lenne. A bölcsész egy szakosok eleve hátránnyal indulnak, hisz ott vannak a többszakosok...a legtöbb suli úgy keresi a tanárokat is, hogy angol-infó, német-magyar stb. szakos tanárt keresünk. Szóval azért mondják neked ezt, mert még egy szimpla töri MA-val is elég nehezen tudnál elhelyezkedni a szakmádban. Arról nem beszélve, hogy minket, történészeket sokan lenéznek, mert azt hiszik, hogy a történelemhez mindenki ért, és be lehet seggelni az egészet.
Az is igaz, hogy akinek nincs diplomája, az meg irigyli Magyarországon és azért mondja, hogy az nem nagy cucc. Ebben igazad van. Szóval sok minden közrejátszik ebben, de tényleg a szakon és az emberen múlik, hogy mennyire alkalmazható.
22:08 vagyok, köszi a hosszú választ. Igazából a fekete-fehér dolog, meg beállítottság nálunk nem volt gond. Jó volt a tanár ilyen szempontból: alaposan "átfilozofáltuk" az eseményeket, az összefüggéseket. :)
Bocsi az OFF-ért.
22:23-as, mondtál valamit, köszönöm a válaszod! "Arról nem beszélve, hogy minket, történészeket sokan lenéznek, mert azt hiszik, hogy a történelemhez mindenki ért, és be lehet seggelni az egészet." Ez a mondat tetszett a legjobban, valóban azt hiszik h ehhez mindenki ért pedig nem így van. Amúgy amit én tapasztaltam negatív leszólást a diploma miatt az nem azért volt mert bölcsész-diploma, általában már akkor érkezik a lesajnálás amikor még csak annyi hangzott el hogy "van diploma, igen"...szóval ez sokmindent elmond.
Egyébként még egyszer mondom, az egyetemisták felét én is kirugdalnám a fenébe, mert siralmas sokszor a tudásuk....
Szóval azért sokszor megértem azokat is, akik szkeptikusak egy diplomás akárkivel szemben, lehet én is az lennék; csak hát a legtöbb emberrel nem lehet érdemileg vitatkozni erről, mert ez tipikusan olyan téma, hogy aki valamilyen szinten jártas a felsőoktatás terén annak a véleményét elfogadom, de "laikusként" máshogy látni a dolgot azért....kívülről...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!