Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért mondják az emberek hogy...

Miért mondják az emberek hogy a diploma nem ér semmit?

Figyelt kérdés
Miért mondják sokan hogy "diploma mellé nem osztanak észt", meghogy "darab papír amivel a s.gged törlöd"? Ha csak egy darab papír, meg bárki megszerezheti, akkor miért nem szerzik meg ők is? Persze, megértem hogy tandíjra nem tellik mindenkinek, meg van akinek a szakmájához sem kell, de miért kell ennyire sértően lenézni azt akinek van diplomája? Azért nem egészen annyiből áll egy diploma megszerzése h "lófrálok az egyetemen". Sok embert komolyan bevinnék egy szemeszter végi vizsgaidőszakra hogy nézze meg hogy folyik...Miért ítélnek az emberek ilyen könnyen? Én nem azt vettem sézre, hogy a diplomások nézik le azokat akiknek nincs, hanem a nem-diplomások szidják folyton azokat, akiknek van. Másik ellenérv: kommunista diploma, biztos "metélt" vagy, stb...Ez megint milyen egy érv? Évtizedeikg azért voltunk mellőzve otthon mert egyikünk sem volt kommunista, meg mert keresztények voltunk a komcsi időkben. A "metélt" dolog is egy kicsit hülyeség, én sem vagyok az, és egyébként akkor mind a többszázezer diák aki egyetemen van "metélt"? Az egyetemen belül ugyanúgy vannak balosok, liberálisok, de Jobbik szimpatizánsok is (félig-meddig én is az vagyok, de nem teljesen!). Az egyetemen sem liberális mindenki, sőt, ha tudnák nekem mennyi jobbos skin ismerősöm van egyetemen....Csak nem értem miért nézik le annyira a felsőoktatásban résztvevőket? Igen, tudom, h Mo.-n piszok rossz a felsőoktatás, mert lassan mindenhez diploma kell, meg hogy nem nagyon ér sokat; de azért 3 év gürcölés akkor is 3 év. Oké, azzal egyetértek, meg kéne rostálni a diákokat, mert indokolatlanul sokat vesznek fel, és a többésgük elég buta is sajnos, de azért nem midnegyik! Csak mégis, miért van ez a nagy lenézés? Azért egy egyetemet végzett ember ismeretét össze sem lehet hasonlítani egy középiskolát végzettével. Ebben nincs semmi lenézés szerintem, de miért nem lehet ezt elismerni? Mert ez tény. Miért nem lehet megérteni, hogy nem mindenki lehet szakmunkás, van akinek mással is kell foglalkoznia? Mikor mondom, hogy diplomám van, lassan már el kell süllyednem szégyenemben! Normális ez? És főleg: Miért godnolkodnak így az emberek? Hogy "aki egyetmre jár az biztos b.szik a diplomáért, vagy újgazdag, komcsi-csemete", meg hogy "műveltnek lenni ciki"?
2009. aug. 8. 13:41
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Mert nekik nincs, vagy olyan szakról van, amivel semmire se mennek.

Ha megnézed, csomó olyan szak van, ahová kevés tudással is be lehet kerülni, és kevés ráfordítással meg lehet csinálni. Szabad bölcsészet, média, andragógia, stb... csak magolsz, és kész. Intelligencia nem kell.

Van, mihez meg kell. Én azokat az embereket tisztelem, akik intelligensek, szaktól és kartól függetlenül.

2009. aug. 8. 16:41
 12/22 anonim ***** válasza:
36%
Azért, mert olyan diplomákat osztogatnak, ami igazából semmire sem jó, pölö vendéglátó, bölcsész, színész. el tudnának helyezkedni, ha akarnak, de színészetet minek kötik diplomához? És akkor ilyeneket tartunk értelmiséginek, pedig semmihez sem értenek, aztán verik a mellüket, hogy nekik van diplomájuk.
2009. aug. 8. 16:45
 13/22 A kérdező kommentje:
Az utolsóval egyet értek eléggé, mondjuk mi az ilyet alibi-szakoknak hívjuk. Az tényleg gáz, h minde sz.rra diplomát osztogatnak. Amúgy én nem róluk beszélek, hanem az olyan szakokról, ami tényleg egzakt tudást ad (természettudomány, vagy pl. pszichológia sem hinném hogy annyira tücsök-szak lenne)....
2009. aug. 8. 16:52
 14/22 anonim ***** válasza:
Azért mondják ezt, mert mára szinte mindenkinek van diplomája, ami azt mutatja, hogy nem olyan nagy dolog összehozni egy diplomát...őszintén: tényleg nem az. Nem, nem kell elsüllyedned, mert diplomás vagy, de sajnos nem nagy az értéke Magyarországon. Hozzáteszem, külföldön ált. nem így van. Magyarországon az a gond, hogy nem jól vannak elosztva a szakok...vannak olyanok, amiből 5-ször annyit képeznek, mint kellene és vannak olyan szakok, amikből több kellene, de a kutya sem akar azokra menni. Nem tudom, hogy a kérdezőnek pontosan milyen diplomája van, de ha pl. egy BA bölcsész, az sajnos tényleg nem sokat ér. Mondom ezt bölcsészként, mert ez az igazság. Értem, hogy nem akarsz szakmunkás lenni, de lehet, hogy jobban járnál vele, mert lehet, hogy a szakmádban nem fogsz tudni elhelyezkedni. A kommunistázást, metéltezést én sem értem, ezek hülyeségek. Nem kell ilyenre adni. Azt minősíti, aki mondja.
2009. aug. 8. 21:52
 15/22 A kérdező kommentje:

Igen, sok igazság van abban amit mondasz. Amúgy történelem szak. Ami alapjában véve nem tücsökszak, mert több értelme van mint a tanárképzőnek meg ilyeneknek, csakhát semmire nem menni vele, ha történész akarna lenni az ember, akkor mesterképzés, de azt anyagilag se bírja sztem sok ember...anélkül meg a minorszakra lehet csak hagyatkozni úgyis. Abban egyetértek hogy semmit nem lehet vele kezdeni.

De azért ez a szak elég nagy műveltséget ad szerintem. Legalábbis nem lexikális dolgokat tanultunk annak idején mi, hanem olyan ismereteket, amiket egy átlag érettségizett ember nem igazán tud (rögtön hozzáteszem, nem azért mert annyira magasfokú ismeret, hanem mert középsuliban teljesen fordítva tanítják), és pont emiatt tele van tévhitekkel a legtöbb ember. És általában én vagyok leoltva a végén, hogy "de rosszul tutod"....na mind1, ez már egy másik téma....

2009. aug. 8. 21:56
 16/22 anonim ***** válasza:

"Legalábbis nem lexikális dolgokat tanultunk annak idején mi, hanem olyan ismereteket, amiket egy átlag érettségizett ember nem igazán tud (rögtön hozzáteszem, nem azért mert annyira magasfokú ismeret, hanem mert középsuliban teljesen fordítva tanítják), és pont emiatt tele van tévhitekkel a legtöbb ember"

Mondanál pár példát? Tényleg kíváncsi lettem. :]

2009. aug. 8. 22:08
 17/22 A kérdező kommentje:
Igen, mondanék:).....egyszerű dolgokról van szó, nem világmegváltásról....Pl. középsuliban úgy tanítanak alapból mindent, hogy "volt ez, meg volt ez, ez fehér volt, ez fekete volt" és kész, kb. ennyi....Egyetemen viszont alap dolog volt h árnyaltabb a dolog minden kérdésnél! Most csak egy jut eszembe így késő este: ugye középsuliban bemagoltatták hogy "gyerekek a római birodalom 476-ban megbukott".....erre a docensünk mondta hogy "igen és este 18:00-kor".....szóval ott sincs egzakt évszám, kb. 400 éves folyamat volt és egyetlen évszámhoz kötni őrületes hülyeség........A legtöbb tanár megmondta nyíltan nekünk, hogy alapjában véve egy adott történelmi kérdéshez ahány történész annyiféleképpen áll hozzá, de a középiskolákban egyoldalú az oktatás, mert ott többnyire csak baloldali történészek (főleg a francia forradalom témájában) munkáiból rakják össze a könyveket....De még lehetne sorolni kismillió példát, ez csak tényleg egy volt. Meg az ám a nagy igazság h középsuliban a tanár beállítottságától függ h mit tanít. Jobb- és baloldali történészek teljesen máshogy látnak egy adott kort/személyt, és sajnos a tanár nem csak a korrekt tényeket adja le, hanem sokszor azt a verziót, ami hozzá közelebb áll, ezért ez vezethet súlyos tévedésekre is! Pl. Napóleon személyisége tipikusan ilyen....
2009. aug. 8. 22:20
 18/22 anonim ***** válasza:

21:52 vagyok: én is töri szakon végeztem többek között. Tudod, hogy mi a különbség? Az, hogy én töri BA-val tudnék hivatalosan tanítani itt az USA-ban akár középsuliban is, Mo-n meg lehet, hogy MA-val sem tudnék. Mivel nekem van két mesterdiplomám, túlzás nélkül mondom, hogy van, aki szinte leborul előttem, mert itt ennek még ekkora értéke van. Azért nem ér semmit a magyar diploma, mert annyi embernek van meg persze ez a szakma nincs megbecsülve. Kevesebb képzés kell, át kell nézni, hogy mi hasznos, mire van igény és amire nincs, azt is lehessen tanulni, mert az esélyt meg kell adni, de azok legyenek kemény pénzért fizetősek, amire meg van igény, legyen ingyen annak, aki megérdemli pontszám alapján. Persze nem az orvosi diplomákat nézi le senki, de egy töri BA-val elvileg nem tudsz semmit kezdeni, főleg nem Mo-n, ahol annyi a bölcsész, hogy tizedannyi is sok lenne. A bölcsész egy szakosok eleve hátránnyal indulnak, hisz ott vannak a többszakosok...a legtöbb suli úgy keresi a tanárokat is, hogy angol-infó, német-magyar stb. szakos tanárt keresünk. Szóval azért mondják neked ezt, mert még egy szimpla töri MA-val is elég nehezen tudnál elhelyezkedni a szakmádban. Arról nem beszélve, hogy minket, történészeket sokan lenéznek, mert azt hiszik, hogy a történelemhez mindenki ért, és be lehet seggelni az egészet.

Az is igaz, hogy akinek nincs diplomája, az meg irigyli Magyarországon és azért mondja, hogy az nem nagy cucc. Ebben igazad van. Szóval sok minden közrejátszik ebben, de tényleg a szakon és az emberen múlik, hogy mennyire alkalmazható.

2009. aug. 8. 22:23
 19/22 anonim ***** válasza:

22:08 vagyok, köszi a hosszú választ. Igazából a fekete-fehér dolog, meg beállítottság nálunk nem volt gond. Jó volt a tanár ilyen szempontból: alaposan "átfilozofáltuk" az eseményeket, az összefüggéseket. :)

Bocsi az OFF-ért.

2009. aug. 8. 22:36
 20/22 A kérdező kommentje:

22:23-as, mondtál valamit, köszönöm a válaszod! "Arról nem beszélve, hogy minket, történészeket sokan lenéznek, mert azt hiszik, hogy a történelemhez mindenki ért, és be lehet seggelni az egészet." Ez a mondat tetszett a legjobban, valóban azt hiszik h ehhez mindenki ért pedig nem így van. Amúgy amit én tapasztaltam negatív leszólást a diploma miatt az nem azért volt mert bölcsész-diploma, általában már akkor érkezik a lesajnálás amikor még csak annyi hangzott el hogy "van diploma, igen"...szóval ez sokmindent elmond.

Egyébként még egyszer mondom, az egyetemisták felét én is kirugdalnám a fenébe, mert siralmas sokszor a tudásuk....

Szóval azért sokszor megértem azokat is, akik szkeptikusak egy diplomás akárkivel szemben, lehet én is az lennék; csak hát a legtöbb emberrel nem lehet érdemileg vitatkozni erről, mert ez tipikusan olyan téma, hogy aki valamilyen szinten jártas a felsőoktatás terén annak a véleményét elfogadom, de "laikusként" máshogy látni a dolgot azért....kívülről...

2009. aug. 8. 23:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!