Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért mondják az emberek hogy...

Miért mondják az emberek hogy a diploma nem ér semmit?

Figyelt kérdés
Miért mondják sokan hogy "diploma mellé nem osztanak észt", meghogy "darab papír amivel a s.gged törlöd"? Ha csak egy darab papír, meg bárki megszerezheti, akkor miért nem szerzik meg ők is? Persze, megértem hogy tandíjra nem tellik mindenkinek, meg van akinek a szakmájához sem kell, de miért kell ennyire sértően lenézni azt akinek van diplomája? Azért nem egészen annyiből áll egy diploma megszerzése h "lófrálok az egyetemen". Sok embert komolyan bevinnék egy szemeszter végi vizsgaidőszakra hogy nézze meg hogy folyik...Miért ítélnek az emberek ilyen könnyen? Én nem azt vettem sézre, hogy a diplomások nézik le azokat akiknek nincs, hanem a nem-diplomások szidják folyton azokat, akiknek van. Másik ellenérv: kommunista diploma, biztos "metélt" vagy, stb...Ez megint milyen egy érv? Évtizedeikg azért voltunk mellőzve otthon mert egyikünk sem volt kommunista, meg mert keresztények voltunk a komcsi időkben. A "metélt" dolog is egy kicsit hülyeség, én sem vagyok az, és egyébként akkor mind a többszázezer diák aki egyetemen van "metélt"? Az egyetemen belül ugyanúgy vannak balosok, liberálisok, de Jobbik szimpatizánsok is (félig-meddig én is az vagyok, de nem teljesen!). Az egyetemen sem liberális mindenki, sőt, ha tudnák nekem mennyi jobbos skin ismerősöm van egyetemen....Csak nem értem miért nézik le annyira a felsőoktatásban résztvevőket? Igen, tudom, h Mo.-n piszok rossz a felsőoktatás, mert lassan mindenhez diploma kell, meg hogy nem nagyon ér sokat; de azért 3 év gürcölés akkor is 3 év. Oké, azzal egyetértek, meg kéne rostálni a diákokat, mert indokolatlanul sokat vesznek fel, és a többésgük elég buta is sajnos, de azért nem midnegyik! Csak mégis, miért van ez a nagy lenézés? Azért egy egyetemet végzett ember ismeretét össze sem lehet hasonlítani egy középiskolát végzettével. Ebben nincs semmi lenézés szerintem, de miért nem lehet ezt elismerni? Mert ez tény. Miért nem lehet megérteni, hogy nem mindenki lehet szakmunkás, van akinek mással is kell foglalkoznia? Mikor mondom, hogy diplomám van, lassan már el kell süllyednem szégyenemben! Normális ez? És főleg: Miért godnolkodnak így az emberek? Hogy "aki egyetmre jár az biztos b.szik a diplomáért, vagy újgazdag, komcsi-csemete", meg hogy "műveltnek lenni ciki"?
2009. aug. 8. 13:41
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
81%
Mert az egyetem csak lexikális tudást ad, ott az a lényeg, hogyan tudsz magolni (kivéve matek szakos szakokat). Néhány ember sajnos tényleg sík hülye, és bizony miattuk ítélik el a diplomásokat. Mellesleg száz meg száz oldalon olvasok leveleket, hozzászólásokat, melyek úgy kezdődnek, hogy "Diplomás ember révén" vagy, hogy "Mivel két diplomával rendelkezem" és csak úgy árad belőlük a beképzeltség, pedig olyan ormótlan butaságokat írnak, hogy az már visszataszító. Ezt a kommunista diplomás dolgot pedig nem értem, szerintem félrehallottad, vagy csak szimplán hülyeség. Egyszerűen az a baj az egyetemmel, hogy nem ad gyakorlati tudást, például, hogy hogyan alapíts céget, hogyan helyezkedj el az életben és még sorolhatnám.
2009. aug. 8. 13:50
 2/22 anonim ***** válasza:
82%
Ja és az új BA/MA rendszerrel a lehető legjobban degradálták a felsőoktatást, mert eddig 4 évre kaptál egyetemi szintű diplomát, most pedig 3 év alatt kapsz egy BA, azaz főiskolai szintűt, aztán mehetsz az MA-szintre még két vagy több évre, persze pénzért.
2009. aug. 8. 13:51
 3/22 A kérdező kommentje:

Igen, ezt írtam, hogy egyetértek abban, nagyon lent van a színvonal. Mellesleg az egyetemisták 65%-át legalább ostoba szamárnak tartom én is, mert tényleg csak magolnak.....

De sztem emberfüggő hogy milyen tudást ad. Pl. nekem adott lexikális tudást is, de logikusan gondolkozni is ott tanultam meg (BTK-n).....De egyébként ha csak lexikális is az a tudás, az már alapjában műveltséget ad, oké, lehet nem tud az ember mindenhol érvényesülni vele, de sok helyen azért igen.......

De ezek csak részletkrédések: konkrétan azzal van bajom, hogy miért vágja mindenki az ember szemébe hogy "nem ér semmit"? Rendben, talán nem ér sokat, de elég sokat hajtottam érte, sőt.....Mégis miért gondolja sok ember, hogy sétálgatásból áll az egész :S

2009. aug. 8. 13:59
 4/22 anonim ***** válasza:
76%

Nem ér semmit ~ Nem ér sokat.

Tömegszámra termelődnek például a haszontalan bölcsészek, belőlük lesznek a tolmácsok, szociológusok vagy ha minden kötél szakad akkor újságírók. És akár hiszed akár nem, műveltségből nem igazán tudsz megélni. Érteni is kell valamihez, hogy értékes munkaerő legyél.

2009. aug. 8. 14:08
 5/22 anonim ***** válasza:
64%

Azért a zemberek nem néznek le minden diplomát... De. Ha jól tudom van(nak) olyan egyetem(ek), ahol a tanároknak nem szabad buktatni. Aki hatalmas pontszámmal bekerült, az le is diplomázik. Szóval, ez pl. a "diploma mellé nem osztanak észt" kategória.

Ja és amikor elolvastam a kérdést, ez ugrott be hirtelen:

[link]

2009. aug. 8. 14:13
 6/22 anonim ***** válasza:
94%
Ilyen egyetem például a Corvinus.
2009. aug. 8. 14:30
 7/22 A kérdező kommentje:

Sajnálom hogy ez ugrott be neked a kérdésemről amikor vagy 30-szor leírtam hogy nem nézek le senkit, akinek nicns diplomája, inkább fordítva tapsztalom.....

Amúgymeg de tényleg, miért haszontalan szakma mondjuk egy tolmács?

2009. aug. 8. 14:33
 8/22 A kérdező kommentje:

"Érteni is kell valamihez, hogy értékes munkaerő legyél" - ebben egyetértek.

De mondok mást akkor. Vannak azok a viccek, hogy "ritka mint az egyetemet végzett cigány", ami arra céloz, hogy amihez egy kicsit tötbb tudás kell, arra már nem futja a romáknak. Ezt a viccet főleg jobboldali körökben hallom, mivel gyakran megfordulok ilyenekben (és nem a fideszre gondolok). Tehát ha látensen is, ezzel azért ki van fejezve, hogy valami értéke mégiscsak van a felsőoktatásnak. Ezzel szemben szintén jobboldali körökben van az, h "egyetem tele van liberális zs.dókkal". Sokszor nem értem akkor most mivan? Ha egyetemet végzek az a baj, ha nem végzek egyetemet az a baj?

Meg egyébként ennyi erővel a gimnáziumot végzetteknek sincs semmi joga leszólni azt, akinek csak 8 általánosa van, vagy még annyi sem, mert az érettségi rendszer legalább úgy szét van verve mint a felsőoktatás. Szóval ezt sem értem, hogy a legtöbb gimnáziumot végzett ember beszól a másiknak h "ne magyarázz, neked a 8 általános sincs meg", de ha én szólnék be ilyet egy gimnáziumot végzettnek akkor lennék mindenféle "nagyképű k.csög egyetmista"....kettős mérce

2009. aug. 8. 14:40
 9/22 anonim ***** válasza:
40%
Mert egyrészt mióta bevezették a BA-t és gombamód szaporodnak a nevenincs kamu főiskolák meg a trendi kamuszakok (kommunikáció és médiatudomány) azóta boldog-boldogtalan jelentezik felsőoktatásba, még az olyan hülyék is, akik ha 2-vel több IQ-juk lenne, már lehetnének kilincsek. ebből meg az következik, hogy felhígult az az elit réteg, akik valóban érdemesek lennének arra, hogy a felsőoktatásban tanuljanak. ne aggódj, a BA-s dilpomával rendelkezőkkel nem foglalkoznak a cégek, sem a fejvadászok, mert bizonyos problémákat egyszerűen nem képesek megoldani. HR-es ismerőstől tudom, hogy a jövőben állásinterjúkon az lesz az első kérdés, hogy hol végzett, nappalin-e vagy levelezőn, és régi rendszerben-e vagy BA-ban. a bA-soknak semmi esélye nem lesz. ha nő, akkor esetleg elmehet hostess-csajnak valamelyik üdítőcég promóciójára illegetni magát, ha fiú, felveszik portásnak egy szállodába vagy liftesfiúnak. amerikában már nagyon régóta ez megy, hogy már a pincérnőnek is van diplomája. az az igazság, hogy ha diplomást keresnek, akkor nem csak azt nézik, mennyire kompetens az adott munkakörrel az adott diploma, hanem azt is, hogy az illető mennyire képes önállóan problémát megoldani, elemezni, kreatívnak lenni, és logikusan gondolkozni. erre sem egy BA-s diplomás sem egy ipari tanuló nem képes, persze attól még lehet kiváló, precíz munkaerő a szakterületén, de nem szellemi pozícióban. amikor a diplomásokat szidják, ez fáj nekik, hogy igenis szükség van komoly szellemi munkaerőre, aki nem valami BA-s büfészakot végzett, ahol nincsenek szigorlatok illetve 3 év után egy 40 oldalas, diplomamunkának csúfolt fogalmazást adnak be és az államvizsgájuk annyiból áll, hogy bemutatják 10 percben ezt a röhejt.
2009. aug. 8. 15:17
 10/22 anonim ***** válasza:
Az egyetemhez elsősorban seggelés kell. "amihez egy kicsit több tudás kell" Itt a kicsin van a hangsúly. "valami értéke mégiscsak van a felsőoktatásnak" a felsőoktatásnak nem is, de a diplomának valóban van értéke, de csak egy kicsi. Az "ha ezt csinálom az a baj, ha meg ezt az a baj" nem rossz érv, de csak akkor működik, a valóban a végletekben merül ki maga a tény, az állásfoglalás ami mellett érvelsz. Itt az a lényeg, hogy a diplomának kicsi az értéke, mert tömegtermék. De nyilván kell hozzá minimális intelligencia ami - a mondás szerint - a cigányokban nincs meg.
2009. aug. 8. 15:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!