Budapest vagy Szeged jobb hely?
Én jártam minkét városban,és azt gondolom hogy Szegeden intelligensebb emberek élnek,míg Pesten sok a bunkó.
Vidéki vagyok,és nekem ez a tapasztalatom.
Szegedre szavazok. Egy évig ott tanultam, aztán én marha átmentem Pestre, nos, ne is mondjam ég és föld, Szeged százszor jobb volt, keményebb és fegyelmezettebb oktatással bírt, és foglalkoztak az emberrel, Pesten meg szó szerint le..ták az egészet, pedig elvileg komoly suli, de látszik hogy csak a neve nagy. Így visszamentem Szegedre tanulni.
Emellett ahgoy írták fentebb, tényleg büdös, mocskos, tele trógerekkel és idiótákkal, k..rva tizenévesekkel, mindenki divatmajom, mindenki nagy csávó, mindenki komoly ember. De csak szerintük, szerintem én vagyok a komoly ember :)
Szegeden is vannak ribi tizenévesek (bár nem tudom ez mit zavarnak titeket, mert senki sem kötelez rá, hogy ismerkedjetek velük) Szegeden is sok tapló van, Szegeden is rengeteg a hajléktalan, és nem egy ismerősöm húzták már le az utcán Szegeden, csak mivel Budapest tízszer akkora város, így az előbb említett dolgokból is több van, de vice versa több van a pozitív dolgokból is (fejlettebb infrastruktúra, több munkahely, több szórakozási és kulturális lehetőség, stb.) csak a hagyományosan búvalbélelt magyar ember általában a negatívabb dolgokra szeret fókuszálni.
Jómagam Budapest párti vagyok, mert bár Szeged tény és való, hogy nagyon szép város, de 2-3 hónap után nekem már semmi újat nem tudott mutatni és marhára untam, ellenben Budapesten mindig van mit felfedezni, és a gettóit leszámítva (ami pedig a legtöbb igazi nagyvárosban megtalálható) abszolút élhető hely, legalább is nem rosszabb bármelyik más európai nagyvárosnál. Nem mellesleg vidéken az emberek sokkal karót nyeltebbek és beképzeltebbek, pesten sokkal több a világra nyitott és ahhoz könnyen alkalmazkodó, laza emberrel találkozni.
"És érdekes, hogy ilyen pocsék helyesírással pont te beszélsz szellemi életről meg kiállításokról:). Azért van bőr képeden."
Te is sok vagy kicsit hülyegyerek, hogy ezredrangú helyesírási hibákba belekötve akarod a másik állítását cáfolni. Ehhez kell csak igazán vastag bőr! Nyelvtanb*zi kis köcsög.
Szegeden még nem voltam, de Budapesten éltem 2 évet. Nem akarok megbántani senkit, de úgy látom, hogy Budapest az igénytelen, sokszor sportolni sem akaró, bulizós embereknek való csak.
A budapestiek szeretnek úgy tenni, mintha állandóan kiállításokra járnának, és csak nekik lenne igényük a kultúra, de valljuk be, az átlag budapesti egy tahó, ezen az sem változtatni,h vannak, akik néha elmennek színházba.
Aki pedig a Gellértheggyel és más látnivalókkal jön, mélyen belül tudja szem, h csak mellébeszél. Most komolyan, kit érdekel, h van Bp-nek pár szép látnivalója, ha közben kutyapiszkos járdákon kell sétálni és mocskos kigyulladó metrókon utazni, meg zaj koszos levegő van?
Az meg, h Bécs is olyan koszos, nyilvánvalóan nem igaz, de hát a magyar egyébként is szeret hazudozni és megszéíteni a dolgokat.
A kérdés egyszerűen nonszensz. Egy közel kétmilliós nagyvárost badarság összehasonlítani egy 170 ezres városkával, ami világviszonylatban a kis és a középváros határesete.
Az itt lévő válaszok nagy része vagy feketén vagy fehéren ábrázolja Pestet, minden objektivitást mellőzve. Budapest nagyváros, annak minden pozitív és minden negatív hozadékával. Az, hogy ki mit vesz észre belőle teljesen szubjektív dolog.
Jómagam vidéken nőttem fel (egészen pontosan Hódmezővásárhelyen), és egyetemistaként kerültem fel a fővárosba. Megtapasztaltam kétféle létformát.
Összességében véve nekem a főváros sokkal többet adott, mint a vidék. Viszont emellett nagyon sok szépsége van a vidéki létnek is; a csend, a "lassabb idő", az emberek egymásra való odafigyelése, a tisztább levegő, és még hosszú sorokat írhatnék hasonló, milliószor előhozott közhelyekkel a vidékkel kapcsolatban.
Ezt nem teszem. Az előbb leírtak valóban marha jó dolgok, aláírom. Budapest nagyon sok embernek teljes joggal tűnik piszkosnak és embertelennek. Egyszerűen azért, mert vitathatatlanul az. De a világot bejárt emberként azt is elárulom, hogy ezt nem konkrétan Pest sajátossága, hanem a nagyvárosok nagy részének a sajátossága.
Akik nagy nehezen előkotornak ellenpéldaként egy-két olyan milliós lakossággal rendelkező várost, ahol nem ez van, azok megfeledkeznek arról, hogy a Bécshez hasonló patika tiszta (és szerintem egyben halálunalmas) nagyvárosok nem általánosak; London, Párizs, Marseille, Madrid, Róma, Milánó, New York stb. legalább akkora szeméttelepek, mint a fővárosunk. Aki nem ezt állítja, az vagy nem volt még ezekben a városokban, vagy ha volt, akkor erősen szelektív a figyelme.
Szóval a mocsok és a személytelenség valóban része a fővárosnak, ami minden igényes embernek rendkívül aggasztó. De ugyanúgy része a millióféle kultúra vegyülése, a mindenféle begyepesedett társadalmi konvenciótól mentes lazaság, a tömegben való eltűnés és egyben felszabadulás, mentesen attól, hogy nem kell amiatt aggódnom, hogy vajon a szomszéd Jóska mit szól ahhoz, ha csúnyán nézek. Ugyanúgy része az is, hogy az ember nincs rákényszerülve egy olyan közösségre, amit lehet, hogy a háta közepére sem kíván, hanem saját maga választhatja meg azt a kört, amibe tartozni akar. Ugyanúgy része az is, hogy a reformok, akár a művészetről, akár a divatról, akár a politikáról legyen szó, sokkal több embert mozgatnak meg, sokkal látványosabbak a változások, mint vidéken. Ugyanúgy része az is, hogy az embernek akár a munkáról, akár a tanulásról legyen szó, sokkal több lehetősége van, mint vidéken.
Az embereket nem lehet általánosítani, hogy "ilyenek és ilyenek". Egy megint csak egy óriási butaság egy akkora városnál, mint Pest. Eleve hatalmas különbség van egy átlag kőbányai és egy átlag lágymányosi között. A nagy számok törvénye alapján a tahókból is több van, de én legalább annyi decens, segítőkész emberrel találkoztam Pesten, mint prosztóval. Nekem személy szerint a magyar települések között emberileg mindennek a legalja az Debrecen. Az ottani emberek jó része valami ritka beszélni nem tudó sudribunkó, és mindennek fejében akkora arcuk van a kis semmi városukra, hogy az a napot is kitakarja. Nagyképűség terén simán verik a legtöbb pestit. Azt "imádom" a legjobban, mikor a debreceniek vidékiként "vidékiznek"(persze ők olyan nagyvárosiak, hogy a kapa esik ki a szájukból), amit más vidéki városban sosem tapasztaltam.
"A kérdés egyszerűen nonszensz. Egy közel kétmilliós nagyvárost badarság összehasonlítani egy 170 ezres városkával, ami világviszonylatban a kis és a középváros határesete. "
nem az, élhetőség szempontjából Pusztafütyköst is össze lehet hasonlítani Bp-vel.
"Az embereket nem lehet általánosítani, hogy "ilyenek és ilyenek". Egy megint csak egy óriási butaság egy akkora városnál, mint Pest"
de lehet, az emberek szeretnek általánosítani, és általában be is jön. amikor meg vki arról beszél, h bpn sok a bunkó, azt úgy érti, h amíg mondjuk vidéken 10 emberből 4 bunkó, addig bpn 10ből mondjuk 7. ezt én is tapasztaltam, amíg ott éltem. ehhez nem kell ismerni minden bpi embert, ha találkozol x emberrel egy közösségből pár év alatt, akkor lehet "általánosítani", h az egész közösség milyen, még akkor is, ha vannak kivételek. ez a "nem lehet általánosítani" tipikus mellébeszélés, ahogy az is, h bpn azért van sok bunkó, mert sok az ember. nem, ARÁNYAIBAN is több van.
de felesleges ezt túlragozni, ahogy írtam, nekem az a tapasztalatom - ahogy írtam is - ,hogy Bp általában az igénytelen vagy sznob embereknek jön be, akiket nem érdekel, h koszos a levegő, az se, h nehéz biciklivel közlekedni, és imádnak úgy csinálni, mintha minden héten színházba járnának, közben meg két értelmes mondatot nem tudnak összerakni.
"Akik nagy nehezen előkotornak ellenpéldaként egy-két olyan milliós lakossággal rendelkező várost, ahol nem ez van, azok megfeledkeznek arról, hogy a Bécshez hasonló patika tiszta (és szerintem egyben halálunalmas) nagyvárosok nem általánosak; London, Párizs, Marseille, Madrid, Róma, Milánó, New York stb. legalább akkora szeméttelepek, mint a fővárosunk. Aki nem ezt állítja, az vagy nem volt még ezekben a városokban, vagy ha volt, akkor erősen szelektív a figyelme. "
én speciel tényleg nem voltam ezekben, viszont Bécsről évekig hallgattom azt, h "ugyanolyan, mint Bp, alig van különbség" magyaroktól, aztán azóta párszor voltam Bécsben, és eléggé megdöbbentem. annyival előrébb tart tisztaságban élhetőségben, mint Bp,h az hihetetlen. Hadd ne mondjam, h Bp mi Bécshez képest. A magyar szeret kifogásokat keresni és mellébeszélni/hazudozni, csak hogy jobb színben tűnjön fel az ország.
Amúgy pár éve olvastam egy kutatást, aminek az volt az eredménye, az európai fővárosok közül Athén után Bpnek a legszennyezettebb a levegője. Van egy olyan sejtésem, h itt vannak a legrégibb buszok és metrók is Európában..de estig lehetne sorolni. Csak azért kicsit idegesít, amikor vki unalmasnak nevezi Bécset, miközben egy Európa egyik legmocskosabb fővárosában él. de mint tudjuk, a magyar arcokon vastag a bőr.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!