Budapest vagy Szeged jobb hely?
A 6/10-es válaszadót tökéletesen megértem!:)) Meg lehet minket, Budapest szerelmeseit vetni kővel, de megérteni soha! Úgy gondolom nem azért írta le a kedves kommentelő a reklámplakátokat és az autókereskedéseket vagy a panelokat, amelyek "egyre sűrüsödnek", ahogy mondjuk az M3-on haladunk a város belsejébe, mert egy beteges fogyasztó lenne, ennek semmi köze nincs ehez és én és még sokan mások akik ismerik ezt az érzést meg tudjuk érteni, hogy ez az egész mit fejez ki és ezt leírni bagyon nehéz, valaki vagy átéli vagy csak csak simán hülyének néz minket.
Hajnalban suhanni a ködös autópályán, napfelkeltében, közben a rádióból Jean Michel Jarre vagy a Kraftwerk szól (az ő zenéjük illik abszolút ehez az életérzéshez) a kocsiban és az ember rágyújt egy szál cigire és körülötte egyre sűrüsödik a város, egy inkább "magábaszippantja" Budapest és ezt jelzi minden köve, jelzőlámpálya, panelja vagy éppen autókereskedése a városnak, mert ezek már mind-mind Budapest részei, jelképek, többek önmaguknál azoknak akik imádják ezt a várost.
A szerelmet nem lehet megmagyarázni és igenis van Budapestben valami amit máshol az ember nem talál meg, amit vagy gyűlölünk vagy imádunk. Lehet Szeged egy kedves élhető és tiszta város de hiányzik belőle számunkra az a varázs ami Budapestet Budapesté teszi. Hiányzik belőle a minden olyan vibrálás amit csak a nagyvárosokban talál meg az ember és ez iránt vagy fokékony valaki és megszereti Pestet minden mocskával együtt vagy értetlenül áll előttünk akik számára más hely nem létezik a világon.
baromság, budapest attól még egy mocskos lepukkant város lesz, hogy van egy budai vár meg 2 park+1sziget.
ezért mondom, hogy akinek ez tetszik, a folyamatos "nyüzsgés", "bulizás", stb az -szerintem- van annyira "igénytelen"/más ízlésű, hogy szeresse pestet.
akinek igénye van tisztaságra, nyugalomra, annak nem való. egyetlen része élhető, a budai hegyek környékén, az meg nem az átlagember pénztárcájához van mérve.
Utolsó: legközelebb ha Bp-n jársz nézz szét jobban. Én is fogékony voltam a hasonló elméletekre míg nem kezdtem el gyalog bejárni. Hidd el van bőven olyan része ami elmenne vidéki nagyvárosban is. De valószínű hogy olyat is találsz ami egy jobb faluban is.
"Nyüzsgés" alatt meg én speciel nem "bulizást" értek, hanem pl egy olyan estét amikor a kultúrálódás lehetősége nem kasza tibi legújabb számának meghallgatása. Nyílván erre Pesten is van lehetőség, de másra is, kb minden nap. Szegeden kb hetente, de lehet hogy sokat mondtam. És akkor se ér rá senki, mert hazamegy ha egyetemista. Vagy otthon ül. Sajnos manapság már inkább vidéken jellemző hogy nem csinálnak az emberek semmit.
Nagyon egyszerü! Akinek annyi az igénye, hogy kiüljön a teraszára vagy a kiskertjében tegyen egy kómotos sétát a madárcsicsergésben és közben bámulja, hogy nő a fű és aszerint méri egy város színvonalát, hogy milyen aranyosan mosolyog vissza a boltban a pénztáros, az nem fogja szeretni Budapestet.
Hogy idézzek egy "Szeged párti" válaszadót: "Szegeden is sok fesztivál , program,látnivaló van. pl hallé-sör-bor fesztivál stb." Khm... hát igen, félreértés ne essék imádom mind a halászlevet, mind a sört és a bort és az ilyen kedves kis programokat is, a baj az amikor egy városban ez, meg DJ. bugajózsi és az irigy hónaljmirigy szereplése jelenti a non plus ultra fesztivált, persze ez megint csak az igény kérdése.
Aki viszont magasabb színvonalú szellemi életre, igényes kiállításokra, művészetre, önmegvalósításra, lehetőségekre, változatosságra, a saját stílusához illő vagy nívosabb szórakozóhelyekre és általában az urbánus lét által nyújtott szinesebb és teljesebb életre vágyik az szeretni fogja Budapestet, sőt ebben az országban csak Budapestet.
Én speciel pont azt szeretem Pestben, hogy nem köszönnek rám úton-útfélen, hogy eltünhetek, hogy nem bámulnak mindíg a pofámba és nézik hogy; "hő, mit csinál ez a hülyegyerek", elvegyülhetek és így SZABAD lehetek, önmagam lehetek és magam találhatom meg a hozzám legjobban illő közösséget.
Aki egy nyugdíjas otthon mindenapos izgalmaira vágyik, annak Budapest csak egy koszos, büdös, mocsokfészek lesz, ellenben aki igazán érdekes életet akar élni, annak az, hogy koszosabbak a villamosok mint Szegeden ezredrangú dolog lesz és sokkal inkább azt a rengeteg szépet fogja felfedezni Budapestben, amihez azért jóízlés és szépérzék is kell, hogy valaki meglásson.
"Hidd el van bőven olyan része ami elmenne vidéki nagyvárosban is."
önámítás fék nélkül.
hiába van csirkecomb meg saláta a tányéron a kutyaszr mellett...
élhetsz egy ilyen területen, ami pesti szemmel megközelíti a vidéket (már ha jártál vidéken 2 napnál többet) és pár napig tűrhető minden, de ha nem vagy remete, előbb utóbb úgyis ki kell menned az utcára, a boltba, dolgozni/tanulni, be kell menned a város többi részébe is. néha még kimenni sem kell, ha olyan helyen laksz.
"DJ. bugajózsi és az irigy hónaljmirigy szereplése jelenti a non plus ultra fesztivált, persze ez megint csak az igény kérdése. "
remélem a fennebb linkelt előadók rajongói majd magukra veszik a dj bugajózsi minősítést...
szegedi színházak:
kiállítások:
éttermek:
150 elég lesz?
ja tudom, ezek is mind csak fűnézés meg dj bugajózsi, nem igazán kulturális elfoglaltság.
imádom, hogy a neten mindenki régiskégkereskedő meg színházfanatikus, de mégis az emberek nagy része választja a piálást...
"Aki viszont magasabb színvonalú szellemi életre, igényes kiállításokra, művészetre, önmegvalósításra, lehetőségekre, változatosságra, a saját stílusához illő vagy nívosabb szórakozóhelyekre és általában az urbánus lét által nyújtott szinesebb és teljesebb életre vágyik az szeretni fogja Budapestet, sőt ebben az országban csak Budapestet. "
:D:D:D hogyne.
aztán jön majd a következő hülye kifogás. lényeg, hogy pesten kívül nincs élet. ha vennéd a fáradságot és körbeutaznád az országot, esetleg elég lenne csak az interneten utánakeresni, rájönnél, mekkora marhaságokat hordtál össze...
tudom, ilyenkor mikor kiderül hogy hülyeséget mondtunk, jön a személyeskedés, aztán hirtelen nem fogod többet látogatni a kérdést.
nem értem minek beleokoskodni valami olyanba, amiről fogalmad sincs.
mellesleg valószínűnek tartom, hogy pest több részén jártam, mint te, de nem lényeg.
"nem bámulnak mindíg a pofámba és nézik hogy; "hő, mit csinál ez a hülyegyerek","
és te akarsz tanácsokat adni, hogy ki járjon pesten. hol élsz te?
"az, hogy koszosabbak a villamosok mint Szegeden ezredrangú dolog lesz"
mert az igazi kultúrember szívesen ül hajléktalnok különböző testnedveibe a villamoson, csak hogy színházbemenjen, amiből mellesleg szegeden is van vagy 20...
"sokkal inkább azt a rengeteg szépet fogja felfedezni Budapestben, amihez azért jóízlés és szépérzék is kell"
nem, ezt úgy hivják, hogy szelektív megfigyelés, optimizmus, amikor nem akarod látni a rosszat, mert rosszul esne elismerni, hogy van egy olyan város, ahol van kulturális élet mocskos villamosok meg utcán emberi ürülék nélkül.
" És érdekes, hogy ilyen pocsék helyesírással pont te beszélsz szellemi életről meg kiállításokról:). Azért van bőr képeden. Akinek nem tetszik Budapest, az mind ül otthon és bámulja a füvet, vagy mi? Ti agyhalott budapestiek( tisztelet a kivételnek) mind azt hiszitek, hogy akinek nem tetszik Bp. vagy nem akar ott élni, annak semmi igénye a kultúrára. "
tömören.
Igen ez a hal-sör-bor fesztivál hármas nekem is megütötte a fülemet.
Szegeden ma nincs olyan hely a városban ahol az ember nyugodt szívvel ehetne egy jó minőségű halászlevet (a Halászcsárda is épp zárva, ahol amúgy 50% esély lenne). A megyében több helyen is lehet, tudom, de mégiscsak a halászlé lenne az egyik amire Szeged állítólag büszke. Egyáltalán nem lehet jó tiszai ételeket találni itt, ami enyhén szólva ciki. El lehet képzelni hogy mik kerülnek a műanyag tányérokba a fesztiválkor...
Sörfeszt? Ha jól tudom megszűnt, na az tényleg olyan program volt ahol a város legszakadtabb alkoholistái itták a vizezett borsodit, miközben a duplakávé zenekar adott elő a színpadon. Kár érte!
Borfesztivál? Valóban vannak jó borok is, de főleg tömeg és igénytelenség, helyi hastánccsoportok kultúrműsorával.
Hát ennél azért nem nehéz többre vágyni. Nem hiszem hogy ez vidéki sajátosság lenne, inkább szegedi.
"Sörfeszt? Ha jól tudom megszűnt, na az tényleg olyan program volt ahol a város legszakadtabb alkoholistái itták a vizezett borsodit, miközben a duplakávé zenekar adott elő a színpadon. Kár érte! "
eleve a legtöbb ilyen rendezvény igénytelen, ezen kár bánkódni.
most őszintén, szerinted hány százalék nem drogozik piál be pl szigetfesztiválon? a fesztiválok nagy része a piáról meg a kajáról szól, főképp az, ami kifejezetten piafesztivál.
a probléma az, hogy ilyen közönségben természetes az igénytelenség. majd ha előbb képesek lesznek az emberek mértékkel inni, meg a piáláson kívül más szórakozást is keresni, akkor beszélhetünk pl színházakról, gasztronómiáról. de sokszor az étterembe is piálni mennek.
a mai fiatalok nagy része a diszkón kocsmán kívül nem nagyon ismer mást, az ilyen semmitmondó szavak mint önmegvalósítás, szellemi élet meg lehetőségek, amit feljebb említettek, teljesen fölöslegesek ebben a témában. nyilván ezzel is kell foglalkozni, de a nagy számok törvénye uralkodik.
számomra már az is eleve nevetséges kifejezés, hogy nívós szórakozóhely, mert amikor az ember szórakozóhelyre megy, általában a piacigi az alap, hozzá megy esetleg egy kis drog, meg szajhák felszedése, a zene csak háttérzaj. ez egyáltalán nem a kultúrát képviseli, ilyenek bármelyik faluban vannak, csak kevesebb bennük a sznob, mert kocsmának hívják.
a kultúra ott kezdődik, hogy nem kell piálni ahhoz, hogy jól érezd magad, vlaami olyannal foglalkozol, aminek van művészeti értéke, mert emberi érzésekről, üzenetekről szól.
itt egy példa, vannak bulik meg borkóstolók is, de el lehet menni filharmonikus előadásra, vagy filmvetítésre, van jótékonysági est, meg történelmi előadás is, csak ugye ott enm nagyon lehet piálni, de a kávézós vetítésen lehet, ha arra vágyik valaki. meg van egy rakás állandó kiállítás, naponta festészetből, tárgyakból.
zenei felhozatal: elektro, death/grind metal, beat, metalcore, alter hippi, punk, disco, szimfonikus, mindez egy hét alatt.
dec elején a kultúrházba blues érkezik hoboval, nézeketni kell a kultúrházak honlapját. igaz, hogy hobo nem egy paris hilton vagy lady gaga, de a maga nemében nem is bugajózsi.
a JATE klub is elég "nívósnak" néz ki a képekről adott egyetemistáknak ingyenes a belépés...
club noir - metálos témák, 600ftos belépők
stb...
van itt program, csak nem kell lustának lenni utánanézni, és máris találsz rengeteg lehetőséget a neten is. egyszer elmész valahova, megjegyzed a helyet, nézegeted, kik érkeznek köv héten/hónapban, vagy milyen rendezvények szerveznek.
nem ezeket a kifogásokat kell keresni hogy "nehéz halálszlevet enni" meg ehhez hasonlók. veszel egy receptet netről, fogsz/veszel halat, és hétvégén lementek bográcsozni a haverokkal. akkor is lehet piálni. csak ugye ehhez is munka kell, nem teszik eléd.
mondjak durvábbat? hódmezővásárhely szeged melletti település, nem megyei jogú város... van 6 alkotóháza, megy az ismerős arcok, vonós fellépés, standup comedy, nevezhetsz művészeti fesztivál döntőbe, komédia színelőadás, 30 vendéglő, pedig 50ezren se lakják, nem hogy 1,7 millióan.
ha már az optimizmust erőltetitek, akkor jó lenne meglátni azt ami van, nem csak panaszkodni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!