Milyen érzés nem Budapesten élni?
Pl. A többi városban nem tudja vki azt tanulni amit akar, mert egy olyan suli sincs, vagy venni akar valamit, amit csak Bp-n lehet kapni.
Esetleg egy fiatal szórakozni akar, de nincs hova...
ilyenekre gondolok.
Nemrég sok időt töltöttem egy "nagyvárosban" és csöndes volt(bár nem csöndesebb, mint a budapesti lakhelyem), viszont meglepődtem, hogy a fiatalok többsége a fővárost vmi olyan helynek tartja, ahol mindég van megoldás, azt csinálsz amit akarsz, stb... bár, nem éltem közöttük, de érdekelne, hogy milyen a vidéki életvitel.
Nekem annyiban van összehasonlítási alapom, hogy Bp-en (Budán!) születtem, ott éltem 23 éves koromig, majd mikor férjhez mentem, 20 évre egy Bp-környéki községbe költöztünk...
Én a 20 év alatt képtelen voltam megszokni az ottani életet!!! :-[
Utáltam, hogy este 6 óra után senki nem jár az utcákon, sehova nem lehet menni, van 1 templom, 1 iskola, 1 óvoda, 1 bolt (minimális választékkal, csillagászati árakkal), van 1 fodrász, 1 trafik...
Utáltam, hogy mindenki mindent tud a másikról, megy a pletyka éjjel-nappal...
Utáltam, hogyha 1 pár zoknit akartam venni, akkor ezért másfél órát utazgathattam...
Utáltam, hogyha éjjel leesett a hó, akkor másnap tuti nem lehetett munkába menni, mert az utakat senki nem takarította el, a HÉV sem járt, más meg nincs...
Utáltam, hogy hiába laktunk a fővárostól 1 köpésre, hozzánk már nem hozták ki a mosógépet, hűtőszekrényt, bútort, amit Bp-en többnyire ingyen házhozszállítanak...
Utáltam, hogy minden sokkal drágább (taxit rendelni, pizzát rendelni, ferihegyi minibuszt házhoz hívni, stb.)...
Utáltam, hogy onnan bejárni a Bp-i munkahelyre kb. 2x költséggel járt, ott helyben viszont semmi munkalehetőség nem volt...
Utáltam, hogy minden reggel valamelyik idióta szomszéd fűnyírójára vagy sövényvágójára kell kelnem (nem ám madárcsicsergés!), hétvégén is, szabadságon is...
Na, ezek után számunkra Földöntúli Paradicsom volt, mikor visszaköltözhettünk Bp-re (Budára!), ahol :
- 10 perces körzetben számtalan élelmiszerbolt van...
- 10 perces körzetben 5 általános- és 4 középiskola, 3 óvoda van...
- 10 percre tőlünk egy bevásárlóközpont mozikkal, könyvesboltokkal, ruhaboltokkal, cipőboltokkal, stb....
- közelünkben 2 postahivatal, könyvesbolt, könyvtár, húsboltok, piac, virágosok, videotékák, biobolt, bankok, és minden!...
- 10 perc séta ill. 3 perc busszal v. villamossal a metró, déli pályaudvar...
- 10 perc alatt a Belvárosban lehetek...
- reggel madárcsicsergésre ébredünk, mert a lakásunk ablakai egy békés, csodaszép belső udvarra néznek, ahol hatalmas hársfák állnak...
- 5 percre tőlünk egy hatalmas park van, ahol bringázni vagy télen szánkózni lehet...
- imádom, hogy itt Bp-en a boltokban mindig valahol van valamilyen akció, ahol olcsón lehet bevásárolni, ezen nagyon sokat lehet spórolni...
- Imádom, hogy itt Bp-en nem vagyunk kiszolgáltatva 1 iskola 1 raplis tanító nénijének : válogathatunk az iskolák között!
- imádom, hogy itt Bp-en a szomszédok nem ütik bele az orrukat a másik dolgába, nincs sz*rkeverés!
Na, nem sorolom : szerintem sokkal jobb Bp-en (nekem Budán) élni, a vidéki életet képtelen vagyok megszokni.
Azért azt hozzá kell tennem, hogy a férjem viszont a Bp-i életet nem tudja megszokni, ő vidéken született és neki meg az a "csúcs"...
Szóval, én azt gondolom, hogy mindenkiben van egy jó nagy adaggal abból, mit szokott meg gyerekkorában, ahhoz a későbbiekben jobban fog ragaszkodni!
Én egész életemben vidéken éltem.Pestre elég ritkán jártam fel.Engem rettenetesen idegesített az állandó rohanás,a büdös levegő,az udvariatlan emberek,vagy a beképzelt pestiek,akik minden vidékit bunkónak néznek,holott inkább fordítva igaz ( ha nem is minden esetben). ügy tesznek,mintha Pest lenne egyedül az ország,a vidék pedig csak van. Bosszantott,hogy a pestiek egy megállónyit sem képesek gyalogolni,fél kilóméterre is kocsival mennek stb.Évekig sokkal kevesebb közüzemi díjat kellett fizetniük,mint vidéken,mert Ők a pestiek.Amikor Pesten bevezették a szemétszállítási díjat,felvoltak háborodva.Vidéken már évekkel ezelőtt kellett fizetnünk.
Lehet hogy aki Pesten élt,nem tudja megszokni,hogy vidéken ismerik egymást az emberek,törődnek egymással.De ez még jobb,mintha csak úgy elmennek a bajbajutott ember mellett.A pestiek csak magukkal törődnek,a szomszédaikkal,környezetükkel nem,és ez nem jó.Soha nem laknék Pesten.
Amit felsoroltál abból egy sem igaz kapásból. Nem tudja azt tanulni amit akar? Szeged Debrecen stb.. mindenhol lehet mindent. Sőt. Én egy alföldi kisvárosban élek, kb fél óráig autózom és azt tanulom amit akarok. Akármit meg akarok venni, szintén ez a helyzet, nincs olyan amit csak pesten lehet megvenni. Ha mégis, akkor megrendelem a netről. Szórakozás? Szintén kb fél órás autóútba kerül és ott vagyok ahol akarok, de ahol lakom, ott is szinte minden megtalálható. Laktam Pesten, dolgoztam is, tanultam, de soha soha nem telepednék le ott, pláne nem nevelnék gyereket. Részemről az a legideálisabb ahol most élek, beülök az autóba és már benn is vagyok egy nagyvárosban, ha éppen kell. Hogy itt cigányok vannak? Na és Pest? Sötétedés után nem lehet kilépni az utcára, mert kapásból hátbaszúrnak, metrón kirabolnak stb...
Itthon ha akarom mindkettő van, nyugalom, vagy nyüzsgés, de Pesten nyugalom áhhh...inkább nem.
A 03:02-as válaszolónak reagálva:
Hát azért vedd figyelembe, hogy nem minden vidéki hely olyan, mint ahol te laktál. Én egy megyeszékhelyen lakok, és itt este is van élet az utcákon, főleg, mivel egyetemvárosról van szó, úgyhogy rengeteg itt a fiatal. A mindenki tud mindent a másikról dolog nálunk nem létezik. Én még a szomszédaim arcát sem láttam soha, pedig egész életemben ugyanott laktam. Vásárlási lehetőség van itt is rendesen. Van kisbolt, nagybolt, bevásárlóközpont. Tesco, Cora, Lidl, Aldi, Metro, Penny, amit csak akarsz. Nem is csak egy. A Tesco éjjel-nappali, úgyhogy ha hajnalban jut eszedbe zoknit venni, megteheted, és nem is kell másfél órát utaznod. A havat itt is takarítják, még sosem kerültem miatta dugóba. (Pedig amikor iskolás voltam, nagyon szerettem volna, hogy ellepjen minket a hó és ne kelljen iskolába menni!) Házhoz szállítás is van, van, sok helyről szállítanak ingyen. :)
Az eredeti kérdésre reagálva:
A helyi Magyarország egyik legjobb egyeteme, úgyhogy kétlem, hogy az itteni oktatással ill. tanulási lehetőségekkel bármi probléma lenne. Szórakozási lehetőség van tömérdek, csak tudni kell, hogy hol kell keresni, mert a legjobb helyek nem a legforgalmasabb utcákról nyílnak. :) Kultúrális rendezvényekből is kijut bőven, vannak színházak, mozik, kávéházak, országos szintű fesztiválok. Azt sem vettem még észre, hogy lenne olyan dolog, amit itt nem lehet megkapni, de a fővárosban igen. Biztos van ilyen, de ezek szerint az én életemből eddig még nem hiányzott, mert eddig mindent megkaptam a helyi üzletekben, amire szükségem volt. :) De egyébként egyet értek valamelyik előttem szólóval abban, hogy ma már interneten bármit meg lehet rendelni, nemcsak 'pestről, de külföldről is.
Szóval csak annyit akarok mondani, hogy nem mindegy, hogy Budapesten kívül hol lakik az ember. Mert élhet nagyvárosban, kisvárosban, faluban vagy tanyán. És mindegyik helynek más lehetőségei, más "előnyei" és más "hátrányai" vannak, úgyhogy a vidéket nem lehet egy kalap alá venni. De egyébként még a legelnéptelenedettebb helyekhez is közel van egy nagyváros, úgyhogy az ott lakók sem szenvednek hiányt szerintem semmiben. Magyarország azért nem olyan nagy ország, hogy áthidalhatatlan távolságok legyenek benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!