Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szerintetek jó ötlet, ha egy...

Szerintetek jó ötlet, ha egy 18-20 éves fiatal szülők nélkül megy nyaralni?

Figyelt kérdés

Én is 19 éves vagyok, és azt vettem észre, hogy a nyugati gyerekeket simán elengedik a szüleik külföldre, felnőtt felügyelet nélkül. Például a Balaton tele van olyan németekkel, ahol a 4 közül csak 1 nagykorú, a többi 16-17 éves. A Szigeten is van egy csomó francia, akik szülők nélkül jöttek.

A legdurvább Görögország, ahol egy csomó brit, svéd nyaral. Ők is 3-4 fős csoportokban jönnek, és általában csak az egyik múlt el éppen 18.

Ezt sosem értettem, egyrészt engem nem engednének el egyedül, másrészt nem is biztos, hogy elmernék menni. Még a Balatonra sem, nemhogy külföldre :S

Slusszpoén, hogy a többségük nem is tervezi meg az utazást. Egyszerűen eszükbe jut, megbeszélik, lefoglalják a szállást, jegyet, és 1 hét múlva már ott vannak.

Akkor most a nyugatiaknál hogy megy ez?

2012. szept. 19. 12:52
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
18-20 évesen már felnőtt emberek. Nem kell a szülők engedélye, az meg főleg nem, hogy kísérgessenek. Persze jó velük nyaralni, de szerintem nem feltétel. Sokan ilyenkor már dolgoznak, pénzt keresnek, mások albérletben laknak idegen városban vagy akár országban. Én Izraelbe készülök 5 hónapra, egyedül 20 évesen, ami azért kicsit más, mint egy balatoni nyaralás. Barátnőm Dániában jár egyetemre. Mi ezzel a probléma?
2012. szept. 19. 13:03
 2/11 anonim ***** válasza:
Szerintem ugyanúgy megy mint nálunk. Vannak szigorú szülők, és vannak, akiket nem is érdekel, hol vannak éppen a gyerekeik. (Az utóbbi gyerekeket látjuk errefelé nyaralni.) A különbség annyi, hogy ott van pénzük bejárni Európát, mert nyomják nekik a zsét a szülők (csak hagyják már békén őket), nálunk meg az elhanyagolt fiatalok jó, ha a pályaudvarig ki tudnak menni biciklivel. :)
2012. szept. 19. 13:03
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, hogy másoknál hogy megy ez.

Viszont aki 18 éves elmúlt, az nagykorú, tehát oda és akkor megy, amikor akar. Nincs olyan, hogy elengedem-nem engedem.

Na meg 18 éves korára én szeretném megtanítani a gyerekeimnek a kulturált és felelősségteljes viselkedés alapjait, a veszélyeket és annak elkerülését (pl. nem iszom magam részegre, nehogy újdonsült anyukaként ébredjek, stb).

Én amúgy tudatosan készítem fel őket a felnőtt életre, a 10 évesnek is tavaly az utazásba bevontam, folyamatosan magyaráztam, hogy hogy működik a reptéri becsekkolás, mi miért van.

Egyszer úgyis el kell engednem a kezét, én akkor leszek nyugodt, ha tudom, felkészült, és nem akkor, ha riadt nyusziként a szoknyám mellett ül.

Én amúgy 21 évesen mentem el teljesen egyedül külföldre egy nyelvtanfolyamra, amire gyűjtöttem. Fel sem merült, hogy nem tudnék helyt állni. 28 évesen meg a világ másik felére mentem két bőrönddel...

2012. szept. 19. 13:07
 4/11 anonim ***** válasza:

Na igen, van itt egy kis kavarodás. Most már nekem sem tiszta, hogy a 18-20 évesekről van szó, vagy a 16-17 évesekről?

Második voltam, és én a 18 alattiakról írtam.

2012. szept. 19. 13:11
 5/11 anonim ***** válasza:

14 évesen voltam utoljára szülőkkel nyaralni,azóta haverokkal,párommal.

16-20 évesen ciki szülőkkel nyaralni.

2012. szept. 19. 13:17
 6/11 anonim ***** válasza:
Talán 13-14 éves volt a lányom, amikor szülők nélkül elment rokonlátogatni Kanadába. Persze a reptérre kikisértük! Meg ki is mentünk elé, amikor visszajött. 15 évesen kiment egyedül Angliába nyelvet tanulni egy családhoz, jó kaland volt. Most 17 éves, de elég talpraesett, értelmes gyerek.
2012. szept. 19. 13:32
 7/11 anonim ***** válasza:
Amikor én 16 elmúltam, már nem nagyon akartam a szüleimmel menni nyaralni. Szerettem őket, de a kaland akkor is más, mint a családi nyaralás. És a kaland például azt jelenti, hogy egyáltalán nem készülsz rá, csak elindulsz nagy boldogan, világgá!! )))
2012. szept. 19. 13:38
 8/11 anonim ***** válasza:

Vannak olyan országok ahol a szülők rengeteg teret hagynak a gyereknek, hagyják, hogy megtalálják azt ami igazán érdekli őket. Sok külföldi gimnazista megy egy évre cserediáknak más országba, a szülő ezt lehetőségnek látja nem pedig veszélynek. Sok nyugati országban pl. nem szokás gimi után otthon maradni, egyből költöznek, még akkor is ha éppen ugyanabba a városba jár egyetemre, mint ahol a család is él.

Viszont azért sok ország biztonságosabb, így a szülők ezt nyugodtabban megtehetik.

Én egyébként 19 évesen már jártam külföldre szülők nélkül, szerintem ez nem durva. Azt furcsálom ha valakit 18 felett nem engednek el, 18 alatt megértem.

Külföldön többen engedhetik meg ezt a fajta nyaralást, talán több magyar diák, fiatal lenne tengerparton ha lenne rá pénzük.

2012. szept. 19. 13:45
 9/11 anonim ***** válasza:
Első vagyok, én pont azért megyek, hogy egy kicsit talpraesettebb legyek, mert úgy érzem, nem vagyok elég önálló, szeretném végre elengedni a szüleim kezét. Szerintem fontos, hogy megtanuljunk gondoskodni magunkról, hiszen nemsokára munkánk és családunk lesz.
2012. szept. 19. 13:47
 10/11 ava87 ***** válasza:
100%

18-20 éveseket már nem szokás "elengedni". Persze egy szülő aggódik a gyerekéért, amikor elutazik egy idegen helyre, szerintem akkor is, ha már harminc éves :)

Ami a különbség, hogy akikről te írsz, azoknak természetes, hogy van pénzük utazni, sőt, ha valami gond adódik, akkor sem az van, hogy most honnan szedjen pénzt, hogy megoldja (pl. ellopják a bőröndjét, elhagyja az iratait, korábban/később tud csak hazajutni és másik repjegyet kell vennie, stb.), nincs katasztrófa, anyagilag megoldható.

Plusz sok fiatal tanul külföldön, és ha már megtapasztalta, hogy idegen országban sincs elveszve, nyilván bátrabban megy másfelé is.

Különben engem is elengedtek külföldre 16 évesen, baráti társasággal, igaz, ott rajtam kívül mindenki nagykorú volt.

2012. szept. 19. 14:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!