Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mióta hivnak minket cigányokat...

Mióta hivnak minket cigányokat romáknak? És miért?

Figyelt kérdés
Miért hivtok minket romáknak? Nekem jobban tetszik a cigány szó, én mindig is büszke voltam a cigány származásomra. De a " roma" szóra nem lehetek büszke, mert a rómaiak gyilkosok voltak, a római birodalom sok rosszat tett Európának. Hát akkor miért neveztek el minket ilyen gonosz népségről? Ti mi tudtok erről?

2012. júl. 8. 19:38
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Ha romát mondunk,az is sértő,ha cigányt mondunk,az is sértő,ha csúnyán nézünk,az is,ha szépen,az is,ha meghallotok egy "c" betűt,az is.Akkor nem mindegy?
2012. júl. 8. 21:59
 12/18 anonim ***** válasza:
89%
Tuti kamu, a legtöbb szó jól van leírva.
2012. júl. 8. 22:39
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
A cigányok saját maguk választották ezt a nevet az 1971-ben tartott roma világkongresszuson ahol még hivatalos zászlót is választottak maguknak.A roma pedig a rom szóból ered ami férfi embert jelent.
2012. júl. 9. 21:43
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
12 Mondasz valamit...
2012. júl. 10. 09:00
 15/18 anonim ***** válasza:
18%

Szádra ne vedd a Római Birodalmat!

A Rómaiak zseniálisan felépítették Európában az első "modern" birodalmat, amely kiterjedt több kontinensre is. Igaz sok műemléket pusztítottak el, de legalább csináltak róla másolatot. Az ők nyelvükből alakult ki egyébként a világ egyik legnagyobb nyelve, amit ma kb 500 millióan beszélnek minimum.

Modern, civilizált emberek voltak, te meg gyilkosnak nevezed őket, és magad a roma származásod miatt jobbnak tartod...

Egyébként meg ha roma vagy, tudnod kellene miért nevezik romának a cigányokat... Amúgy a cigányban benne van a GÁNY szócska, szóval büszke lehetsz rá...

Egyébként ha jól tudom az első roma világkongresszus óta nevezik a cigányokat romának, akkor még zászlót is tettek hivatalossá romák számára.

2012. júl. 11. 06:34
 16/18 anonim ***** válasza:
89%
amúgy meg ha sértő a cigány sértő a roma, legyél hiperpigmentált állampolgár, vagy c típusú állampolgár, úgyis úgy neveztek el titeket...
2012. júl. 11. 06:35
 17/18 anonim ***** válasza:
45%
Nem mindegy, hogy milyen néven rühellem a fajtádat? Egyébként ti ragaszkodtok hozzá, én sem értem, miért.
2012. júl. 14. 00:50
 18/18 rostas martin ***** válasza:
0%
te hulye vagy tesvirem a roma vagy rom embert jelent ciganyul a roman cigany dialektusban mashol is hasznaljak pl manusok(francia ciganyok)manusi es romt hasznaljak az embere tsigane magyarositva cigany pedig a francia valtozat mert a franciak igy hivtak minket!bar ha ezt te nem tudok a kor romungro vagy magyar cigany elhagytad a nyelvet
2013. jan. 27. 16:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!