Mért miondják a magyarok a cigány nyelven a cigányokat romáknak?
azt hallottam, h a cigányok saját nyelvükön romának hívják magukat
az angolok sem úgy hívnak minket, h magyarok, hanem, h Hungarian, mért nem hívjuk mi is magyar nyelven cigányoknak?
mert ez szerintük sértő, és pejoratív értelmű szó.
bár nemtom, ki tehet róla, hogy az lett...
mert a cigány szó az évtizedek során elhasználódott, és egyet jelent a bűnözővel. pár év múlva a roma szóval is így leszünk, akkor majd kitalálnak valami mást. :)
(mellesleg a zsidók is szeretik, ha csak szemita népnek hívják őket, de ki tudja, van-e összefüggés)
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__395..
Nos itt már sokan válaszoltunk erre a kérdésre :-)
Pedro
Én úgy tudom a roma a cigányságon belül az egyik népcsoportott képviseli. Akik jó nagy számba vannak a többihez képes.
A párom beas cigány. Sosem nevezi magát romának és a családját sem csak simán beások. A magyarok meg azt hogy cigányok. De ők ezen nem sértődnek meg. A cigány faji összefoglaló név. A romma faji hovatartozás.
Ez baromság. A romák nem sértődnek meg, ha "cigány"-nak hívják őket, lásd: OCÖ = Országos Cigány Önkormányzat.
Csak mondjuk ha cigányozásról van szó, akkor nem azt mondják az emberek, hogy "büdös roma", inkább azt, hogy "büdös cigány". Ennek talán köze van, ahhoz, hogy a cigány szót sokan sértőnek találják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!