Mi a véleményetek Goethéről és Mozartról? (bővebben lent)
Most nem mint "géniuszokról",mint a költőről és a zeneszerzőről, hanem, mint emberekről, mi a véleményetek? Mit olvastatok, hallottatok róluk? Milyen volt a jellemük, a stílusuk, a modoruk, milyen kapcsolatban álltak családjukkal,"kollégáikkal"?Mit tudtok szerelmeikről, barátaikról, ellenségeikről?
Előre is köszönöm azoknak, akik válaszolnak. :))
Láttam-de azért köszi.
Arra is kíváncsi lennék, ha láttad a filmet, mi a véleményed a viselkedéséről?(Ugyanez a kérdés vonatkozik Goethére is.)
Mozart-ról többet tudok, az Amadeus-film és a Mozart! musical is a kedvenceim közé tartozik, meg könyveket is olvastam róla.
Bohókás, kicsit őrült volt, már fiatalon is, aztán a végére ugye tényleg megőrült. Állandóan üldözte a saját "zsenije", erre nagyon találó megoldás volt a musicalben a kis Amadé, aki árnyékként mindenhova követi, és kényszeríti, hogy folyton írjon.
A felesége családja közben meg minden pénzét elszedte, szóval hiába keresett jól, rosszul éltek, amit az apja sem nézett jó szemmel. Sokszor eljátszotta a maradék kis pénzüket is, néha teljesen eladósodott.
Sokszor érezte, hogy többre lenne hivatott, és ezért hajlamos volt kicsit nagyképűen leszólni másokat.
Manapság lehet, hogy kicsit autistának mondanák, de hát melyik zseni nem furcsa kicsit? :)
Nagyon megelőzte a korát, akkor nem értékelték annyira a zenéjét, legalábbis a közemberek. A kollégái meglátták benne a zsenit, fel is karolták.
Kösz, hogy írtatok.Ez igaz, amit írtál Mozartról.
Tudtátok, hogy az egész "arra való a pénz, hogy elköltsük" dologba először Casanova vitte bele?(amikor még kb. 16-17 éves volt) Mert én ezt tegnap olvastam a Füles egyik régebbi évkönyvében.A cikk szerint Mozart sokszor úgymond utánozta a drága Giacomót-egyesek szerint nagyon jól...és egész átvette a stílusát.
Goethet kevéssé ismerem, így róla nem nyilatkoznék.
Mozart, azt hiszem, ki merem jelenteni a kedvenc zeneszerzőm (és az Amadeus a kedvenc filmjeim egyike). Most is épp a 25. szimfóniáját hallgatom. Ami igazán tetszik benne (ha valóban hasonló volt, mint ahogy a film bemutatja) az a kettősség. Egyszerre volt egy megismételhetetlen géniusz és egy 'bulizós', piálós ember. Az az érzékenység, légiesség, amit a zenéje kifejez, nem is tudnék még egy hozzá foghatót szerzőt mondani.
Goethéről én is csak ennyit találtam a wikipédián:
"A kortársak tanúsága szerint Goethének már külső megjelenése is rendkívüli emberre vallott. Hatalmas termete mutatta a benne lakozó férfiasságot és szilárdságot, míg tekintetéből, mellyel mindenkit megbűvölt, a költői lélek sugárzott ki. Több mint százféle arcképe van."
Valahol meg azt olvastam, hogy nagyon kiegyensúlyozott,rendszerető, de nagyon zárkózott és nehezen oldódó ember volt. (Pl. Schillerrel-aki barátja volt-se tegeződött le, pedig ez-főként a művészek körében- "divatos szokás" volt akkoriban.)
Mozartról egy érdekes cikk:
(Pl. Schillerrel-aki barátja volt-se tegeződött le, pedig ez-főként a művészek körében- "divatos szokás" volt akkoriban.)
Ez ma is szokás a művészek között.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!